Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Científics europeus reclamen una revisió de la legislació comunitària sobre l’edició genòmica en cultius

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

logos_instituciones_firmantes_position_paper

Científics de 120 institucions de recerca de 25 països de la Unió recolzen un declaració oberta demanant que les plantes amb el genoma editat mitjançant les noves tecnologies de precisió no siguin considerades com Organismes Modificats Genèticament (OMGs).

Els signants expliquen que les plantes en les que s’ha aplicat la tecnologia CRISPR són tan segures com les derivades de les tècniques de mutagènesi convencionals, i que frenar el seu desenvolupament a Europa tindrà greus conseqüències econòmiques i per a l’abastiment de productes.

Coincidint amb el primer aniversari de la resolució del cas C-528/19 pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), la comunitat científica europea especialitzada en biologia vegetal ha donat a conèixer una Declaració Oberta en la que demanen als recent escollits Parlament i Comissió Europea que es permeti l’ús de les noves tècniques d’edició genòmica per aconseguir així una agricultura més sostenible, en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU.

Darrere de la discòrdia, hi ha la tècnica d’edició de genomes CRISPR-Cas, les desenvolupadores de la qual, les investigadores Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna, van rebre el Premi Princesa d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica l’any 2015. La tecnologia CRISPR-Cas permet modificar els gens amb molta precisió i facilitat, obrint un gran ventall de possibilitats tant en el camp de la medicina com en la millora vegetal. Francisco Juan Martínez Mojica, professor de la Universitat d’Alacant i descobridor de les seqüències CRISPR a la natura, està entre els signants de la Declaració Oberta.

Investigadors de tot el món ja estan utilitzant el sistema CIRSPR-Cas per a realitzar modificacions dirigides en espècies d’interès agronòmic de manera molt més ràpida i eficient respecte les tècniques de millora convencional, com poden ser els encreuaments o la mutagènesi aleatòria. De la mateixa manera que amb les tècniques convencionals, l’objectiu dels investigadors que utilitzen CRISPR-Cas és introduir a les espècies vegetals mutacions que els confereixin característiques avantatjoses, com poden ser la resistència a algun patogen de plantes, a la sequera o la millora de les característiques organolèptiques del fruit. “D’altra banda, les plantes resultants no es poden diferenciar de cap manera d’una planta obtinguda mitjançant tècniques convencionals (com ho són la majoria de les que trobem al mercat avui en dia), i fins i tot moltes de les mutacions introduïdes es podrien donar de manera natural sense intervenció humana, de manera que la legislació actual, que obliga a presentar un mètode específic per a detectar-les, serà difícilment aplicable”, explica José Luis Riechmann, investigador ICREA i director del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).

No obstant, el TJUE va decidir fa un any que les plantes obtingudes mitjançant edició genòmica havien de ser considerades com Organismes Modificats Genèticament (OMGs), i, en conseqüència, passar per un laboriós i costós procés abans de ser aprovades per al cultiu a Europa.

A la Declaració Oberta que s’adjunta a aquesta notícia, la comunitat científica alça la veu per subratllar que la resolució del TJUE no s’ajusta al coneixement científic actual, i que a més frenarà el procés cap a una agricultura més sostenible que utilitzi menys productes fitosanitaris i que sigui més rentable. El fet que altres països no considerin les plantes editades com OMGs posarà a més l’agricultura europea en una situació de desavantatge.♦

 Declaració Oberta / OPEN STATEMENT … clicar aquí

 

 IMATGE: Entitats que donen suport la Declaració Oberta.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere