Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Govern català presenta IdentiCAT, el nou model d’identitat digital autosobirana de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

DOS 59a9cab4-5345-4f43-a5b2-499b3ddfafa0

 

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha presentat IdentiCAT, el nou model d’identitat digital descentralitzada i autosobirana, que pretén convertir-se en la primera identitat digital a nivell europeu impulsada des d’un àmbit públic que serà autogestionada pel ciutadà amb total garantia jurídica i validesa per operar amb l’Administració pública i amb el sector privat. La Generalitat actuarà únicament de validadora, proporcionant les eines i un marc legal i segur, però en cap cas tindrà la custòdia de les dades

El Govern ha aprovat la viabilitat financera del projecte i aviat se’n farà la licitació. El projecte s’empara en les competències de la Generalitat en administració electrònica i té un marc legal clar, que és el regalment eIDAS, aprovat per la Unió Europea el 2014, relatiu a la identificació digital i els serveis de confiança per a les transaccions electròniques. Aquest reglament té com a objectiu principal garantir el reconeixement mutu i acceptació de la identificació electrònica entre els països de la UE i proporcionar el marc legal per al seu ús en altres estats membres. Així, IdentiCAT podrà utilitzar-se per accedir a serveis online o gestionar transaccions electròniques a qualsevol Estat membre de la UE.

Una identitat autosobirana

El nou model d’identitat digital es basa en la tecnologia DLT (Distributed Ledger Technology), sobre la qual s’implementen solucions blockchain.

Una Self Sovereign Identity (SSI – identitat digital autosobirana) permet, en el món digital, accedir, amb seguretat i privacitat, a serveis online, tant públics com privats, amb una diferència clau: si fins ara les ID les custodiaven i governaven els ens públics, ara, amb IdentiCAT, a Catalunya ho faran els mateixos ciutadans, que custodiaran i gestionaran de manera autònoma les seves dades d’identitat personal i activitat.

A través d’un programari específic (al mòbil o dispositiu informàtic que es determini), el ciutadà podrà generar i gestionar la seva pròpia identitat, amb total validesa jurídica i privacitat. Això suposa un canvi de paradigma respecte als models d’identitat digital existents fins ara, ja que l’Administració passa a tenir només un rol de validador de la tecnologia. En el cas d’IdentiCAT, la Generalitat serà el validador segur de la identitat digital autosobirana, proporcionant eines i un marc fiable, legal i resilient per a la ciutadania i les empreses públiques i privades.

Així, en qualsevol relació digital, el ciutadà podrà demostrar qualsevol atribut requerit de la seva identitat mantenint en tot moment la privacitat sobre la resta de dades contingudes en la seva ID. Amb la ID autosobirana, per exemple, es podrà demostrar la majoria d’edat, sense necessitat de facilitar la data ni el lloc de naixement.

Catalunya disposa de les condicions necessàries per esdevenir pionera i referent en innovació digital en l’àmbit de l’apoderament ciutadà: disposa d’un sector TIC fort amb prop de 16.000 empreses; un ecosistema d’innovació potent format per universitats i centres de recerca; un posicionament excel·lent com a capital mundial del mòbil i hub tecnològic del sud d’Europa, i l’aposta decidida del Govern per les tecnologies digitals avançades (5G, blockchain, intel·ligència artificial…) com a motors de transformació de l’Administració, la societat i l’economia del país.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere