L’AQuAS esdevé Unitat Associada a INGENIO (CSIC-UPV), centre de referència en política científica, avaluació i innovació estatal i internacional
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha nomenat l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) Unitat Associada de R+D+I
L’acord vincula durant tres anys a AQuAS amb el prestigiós Institut de Gestió de la Innovació i el Coneixement INGENIO (CSIC-UPV)
AQuAS i INGENIO (CSIC-UPV) col·laboraran per avançar en el disseny i la implementació de polítiques científiques orientades a l’impacte, amb especial atenció a la recerca en salut mental
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), organisme adscrit al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, va resoldre el passat 29 de juliol de 2019, atribuir a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) la condició d’Unitat Associada de R+D+I per un període de tres anys. Aquesta relació és materialitzarà a través d’una col·laboració amb l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement INGENIO (CSIC-UPV), institut mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València. L’objectiu principal que es pretén assolir amb l’associació d’activitats d’aquestes dues entitats és el d’avançar en el coneixement global i local sobre nous models d’avaluació de la ciència orientats a l’impacte i rellevància, amb especial èmfasi en la recerca en salut mental.
L’associació dels grups INGENIO (CSIC-UPV) i AQuAS enforteix una complementarietat en experiència i coneixement entre ambdós grups d’investigació. INGENIO (CSIC-UPV) aportarà la seva expertesa en avaluació i indicadors d’activitat científica i en els processos d’interacció ciència-societat, mentre que l’AQuAS ho farà en l’àmbit de l’avaluació de l’impacte i la rellevància. La internacionalització d’ambdós organismes també es veurà reforçada per la sinèrgia que s’hi podrà establir.
Són vàries les línies d’actuació que ambdues entitats pretenen dur a terme. Per una banda el desenvolupament de mètodes de mapatge dels impactes científics i socials de la investigació a partir de les recomanacions de dos manifestos internacionals per millorar la qualitat de l’avaluació de la recerca. El primer és el Manifest de Leiden(1), que promou l’ús de pràctiques alternatives a l’ús d’indicadors bibliomètrics com a mesura per avaluar les aportacions dels científics i la seva qualitat. El segon manifest és la Declaració de la ISRIA-International School on Research Impact Assessment(2) que fomenta una avaluació d’impacte de la recerca per a transformar, gestionar canvis i promoure una investigació responsable, rellevant i orientada a missions.
Així mateix, es pretén desenvolupar metodologies per a la priorització de la investigació basades en les percepcions de necessitats i els valors dels actors rellevants, i en particular els relacionats amb la salut mental. Finalment es dissenyaran estratègies d’avaluació de la recerca basades en consideracions de priorització dels impactes socials.
L’Àrea de Recerca de l’AQuAS té un llarg recorregut en promoció i avaluació de la recerca. Una de les seves fites més rellevants ha estat el disseny del sistema d’avaluació de la recerca i la innovació en salut (SARIS). El sistema SARIS –un instrument de gestió del canvi en el sistema de recerca biomèdica català- ha posat en marxa el procés d’incorporació i participació de pacients en els processos de la recerca. També està donant suport a la introducció de la perspectiva de gènere en tots els nivells del sistema, com també promou la visió del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya de dur a terme una recerca que transforma, orientada a necessitats. Cal recordar que aquest grup va ser cofundador de la International SchoolonResearch Impact Assessment (ISRIA) el 2013 que ha donat origen al manifest mencionat anteriorment i del qual, la directora de l’àrea de recerca, Paula Adam, és una de les coautores.
INGENIO (CSIC-UPV) és un institut d’investigació transdisciplinar sobre la ciència i la innovació, els seus processos, condicionants i contextos. Al llarg de les seves dues dècades d’existència, ha investigat, entre d’altres, les relacions entre ciència, tecnologia i societat, el paper que en aquestes relacions desenvolupa la universitat, el disseny i avaluació de polítiques científiques i d’innovació, la demanda de noves habilitats i coneixement generades pel processos de canvi tecnològic, i els seus efectes territorials i sobre els processos d’inclusió i exclusió social. A INGENIO (CSIC-UPV) treballen més de 30 investigadors provinents de diferents camps acadèmics i de la gestió pública i empresarial. L’institut compta amb destacats investigadors de primera línia internacional en l’anomenada ‘Science of Science’ com són el seu director, Jordi Molas-Gallart, i l’investigador Ismael Ràfols. Aquest últim és també coautor del mencionat Manifest de Leiden.
Més informació:
Hicks D, Wouters P, Waltman L, De Rijcke S, Rafols I. The Leiden Manifesto for research metrics. Nature. 2015;520:429–31.
http://www.leidenmanifesto.org
Adam P, Ovseiko PV, Grant, J, et al, for the International School on Research Impact Assessment (ISRIA). ISRIA statement: ten-point guidelines for an effective process of research impact assessment. Health Research Policy and Systems. 2018;16(8).