Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Park(ing) Day Barcelona 2019 dona el tret de sortida a la Setmana Mundial d’Acció pel Clima

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

PDAY

 

L’esdeveniment, que se celebrarà aquest divendres 20 de setembre, comptarà enguany amb la participació de més de 60 entitats i l’ocupació de 120 places d’aparcament

Què passaria si l’espai dedicat a aparcar els cotxes a les ciutats quedés lliure? En què podríem invertir aquests metres quadrats? 

El Park(ing) Day ens proposa, un any més, algunes alternatives amb la missió de reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient.

Durant aquest esdeveniment, celebrat a unes 200 ciutats de tot el món, diferents entitats, col·lectius i la ciutadania transformen places públiques d’aparcament en parcs, jardins i altres formes d’espai públic. Aquest any, el Park(ing) Day de Barcelona tindrà lloc el 20 de setembre, tot sumant-se a la Setmana Mundial d’Acció pel Clima amb l’objectiu d’enfrontar la crisi climàtica. La iniciativa està coordinada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per ”la Caixa”, juntament amb la cooperativa Espai Ambiental, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

“Barcelona és la ciutat europea amb més densitat de vehicles per quilòmetre quadrat. Es troba entre les cinc ciutats més contaminades d’Europa, superant els valors màxims de protecció de la salut que estableix l’OMS”, comenta Eva Vilaseca, organitzadora de la iniciativa i membre d’Espai Ambiental Cooperativa. “Són necessàries accions per a la transició ecològica de les ciutats. Necessitem models de ciutats que deixin el “cotxecentrisme” de banda i posin al vianant al centre, que fomentin la mobilitat activa i sostenible i creïn espais amigables per a les persones”.

En l’edició 2019 participaran més de 60 entitats que organitzaran 70 instal·lacions, 30 més que l’any passat, i ocuparan un total de 120 places d’aparcament. En elles s’hi desenvoluparà un ampli programa format per més de 40 activitats, entre les quals destaquen l’Estació del Reciclatge, a l’avinguda Vilanova, en la qual mitjançant el pedaleig col·lectiu de vuit bicicletes s’activarà una màquina que donarà el primer pas en la cadena del reciclatge: el triturat; el concert d’Utopia Trio al carrer Parlament, i el taller Reciclem el teixit ciutadà a Calàbria, en el qual s’ensenyaran les claus per donar-li una segona vida a la roba. L’organització ha planejat diverses rutes en bicicleta per la ciutat per conèixer de prop totes les instal·lacions previstes.

Maduixes per a mesurar la contaminació de l’aire

Una de les novetats de l’edició 2019 és l’inici del projecte Vigilantes del Aire” a Barcelona. Es distribuiran mil plantes de maduixes en els deu districtes de la ciutat amb l’objectiu d’analitzar els contaminants de cada barri. Les plantes són petites estacions de monitorització de la contaminació ambiental. Amb el temps, a les seves fulles s’acumulen partícules que estan presents a l’aire. Aplicant tècniques biomagnètiques, es pot identificar quins compostos s’acumulen a les fulles i, fent un estudi agregat, analitzar la concentració de contaminants en l’aire de la ciutat.

Estudis previs han demostrat que la concentració de contaminants a les fulles de les plantes es correlaciona amb el volum de trànsit i amb altres agents com ara trens o tramvies. Les fulles seran analitzades al laboratori per obtenir la quantitat de partícules magnetizables que s’hi han dipositat a sobre. Un cop identificats els contaminants de cada mostra, els organitzadors analitzaran la concentració a nivell local pels diferents carrers i barris de Barcelona i compartiran un mapa de la distribució espacial de la contaminació relacionada amb el trànsit a la ciutat.

“Vigilantes del Aire” és un projecte realitzat en col·laboració amb la Fundació Ibercivis, l’Instituto Pirenaico de Ecología i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, en col·laboració de Ideas For Change, ISGlobal i el projecte CitieSHealthEU. Aquesta iniciativa es desenvoluparà a sis localitats espanyoles: Barcelona, Cambre, Granada, Burgos, Vitòria i Saragossa.♦

 Trobareu tota la programació del Park(ing) Day de Barcelona al web www.parkingdaybcn.org

 Per a més informació sobre les accions i activitats de la Setmana d’Acció pel Clima: www.emergenciaclimatica.net

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere