Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El rector de la UdL en la inauguració del curs acadèmic reclama dotar les universitats de més finançament

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

udl

Manuel Martin Neira destaca la importància de l’arribada de l’home a la Lluna en la conferència inaugural del curs acadèmic

El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, ha aprofitat l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2019-2020 a la UdL (24/09/2019) per reclamar que la Generalitat pugui dotar-se d’uns pressupostos per tal que les universitats públiques puguin rebre els recursos necessaris per poder desenvolupar la tasca que porten a terme. La directora general d’Universitats, Victòria Girona, ha reconegut la necessitat de millorar el finançament d’aquestes institucions i, per això, ha defensat la importància que s’acabin aprovant els comptes del 2020. L’enginyer sènior de l’Agència Espacial Europea, Manuel Martin Neira, ha estat l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural del nou curs acadèmic, en la qual ha ressaltat la importància de l’arribada ara fa mig segle de l’home a la Lluna.

El rector de la UdL ha tornat a reivindicar la necessitat de revertir la davallada de finançament a les universitats dels darrers anys que “lastra l’activitat” d’aquestes institucions “i la manca de concreció pràctica de la política de la conselleria”. Per això, Jaume Puy ha reclamat la necessitat que la Generalitat es pugui dotar d’uns pressupostos per tal que el Departament d’Empresa i Coneixement pugui destinar a les universitats “els recursos que es requereixen per tal que l’activitat d’aquestes institucions, i de la UdL en particular, no es marceixi”. A la vegada, també ha reclamat “una revisió i reducció de les taxes acadèmiques, especialment dels màsters”. Puy ha reconegut que la secretaria d’Universitats i Recerca “és conscient d’aquestes limitacions” econòmiques de les universitats i que “està treballant per aconseguir per revertir aquesta situació”. “Valorem positivament l’estratègia del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement” però no voldríem que aquest compromís només es quedés només amb paraules sinó que puguem realment arribar als fets”, ha expressat el rector de la UdL. En declaracions als mitjans de comunicació abans de l’acte inaugural, la directora general d’Universitats, Victòria Girona, ha reconegut la necessitat de millorar el finançament de les universitats públiques. Així, ha assegurat que des d’Universitats estan treballant en aquest sentit i, per això, ha defensat la importància que s’acabin aprovant els pressupostos de la Generalitat per al 2020. Girona ha assenyalat que “les prioritats estan al voltant de les persones” i ha exposat els punts de “l’escenari mínim de pressupost” que la secretaria d’Universitats i Recerca planteja. Entre aquests, el compromís per a l’equitat i per a una rebaixa del 30% en les taxes d’accés a la universitat, l’aposta per les beques-salari, el suport al personal investigador predoctoral en formació (EPIF) o el tema del relleu generacional, entre altres.

Manuel Martín Neira remarca la importància de l’arribada de l’home a la Lluna

L’acte d’inauguració del curs acadèmic a la UdL ha comptat amb la lliçó magistral de Manuel Martin Neira. L’investigador i enginyer sènior de l’Agència Espacial Europea (ESA) ha posat en valor la importància de l’arribada de l’home a la Lluna, ara fa cinquanta anys. “Aquell moment, va ser una carrera espacial entre els Estats Units i la Unió Soviètica que es va abandonar quan es va acabar imposant la supremacia nord-americana”, ha recordat Martin Niera. Els nous projectes per tornar a la Lluna plantegen aquest satèl·lit natural de la Terra “com un portal cap a l’espai profund”, segons l’investigador de l’ESA. “La Lluna té una gravetat menor, té materials i aigua amb els quals es poden fabricar combustibles i, des d’allí, arribar a Mart o a altres llocs dels Sistema Solar”, ha remarcat Manuel Martin Neira.♦

IMATGE: L’enginyer de l’Agència Espacial Europea, Manuel Martin Neira, pronunciant la lliçó inaugural del curs acadèmic 2019-2020 a la UdL, el 24 de setembre del 2019.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere