Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Fridays.for.future”: Manifestacions a diversos indrets de Catalunya per alertar de l’emergència climàtica

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Tarragona

Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Manresa acullen les manifestacions més multitudinàries

Desenes de milers de persones, eminentment joves, han sortit aquest divendres (27/09/2019) al carrer a diversos indrets de Catalunya per alertar de l’emergència climàtica i exigir als responsables polítics que treballin per posar-hi solució. Ho han fet igual que centenars de milers de persones arreu del món, en el marc de la iniciativa ‘Fridays for future’ impulsada per l’activista sueca de 16 anys Greta Thunberg. Les manifestacions han estat el punt culminant d’una jornada reivindicativa que també s’ha traduït en convocatòries de vaga als centres educatius i en lectures de manifest denunciant les actituds contràries a la sostenibilitat de governs i grans corporacions arreu del planeta.

A Barcelona, la convocatòria ha estat seguida per unes 20.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. La manifestació estava prevista per a les sis de la tarda a Jardinets de Gràcia, però a aquella hora la capçalera s’ha hagut d’avançar fins al passeig de Gràcia per la quantitat de gent que hi havia acumulada a l’indret, que no permetia arribar fins a aquest punt. Els manifestants eren majoritàriament joves, però també hi havia persones grans i famílies amb nens, així com membres d’entitats socials diverses enmig d’un ambient eminentment festiu.

A Girona, més de 5.000 persones, també majoritàriament joves, han omplert els carrers de la ciutat en la manifestació en contra del canvi climàtic a causa de la vaga mundial d’aquest divendres. Es tracta de la manifestació més multitudinària que s’ha fet mai a Girona per aquest motiu, que ha sortit a quarts de set de la plaça del Vi per dirigir-se fins a la plaça de la Independència. En aquest punt, els organitzadors han demanat als assistents que s’estiressin dos minuts a terra en silenci per simbolitzar l’extinció de la humanitat. La mobilització ha finalitzat davant la delegació del Govern. Al llarg de la manifestació s’han sentit proclames com ‘Ni un grau més, ni una espècie menys’.

A Tarragona, han estat unes 2.000 persones les que han sortit al carrer. Sota el lema ‘Lluitem pel futur del planeta’ els manifestants han sortit a les sis de la tarda de la plaça Imperial Tarraco i han recorregut el centre de la ciutat fins arribar al davant de l’Ajuntament, a la plaça de la Font. La marxa ha aplegat molts joves, però també famílies senceres i persones de totes les edats que han mostrat una multitud de pancartes reivindicatives coincidint amb la vaga mundial pel clima. ‘Volem un futur!’ i ‘Canviem el sistema i no el clima!’ han estat alguns dels càntics més corejats.

A Lleida, un miler de persones han omplert el riu Segre, entre el Pont Vell i la passarel·la, per demanar “ajuda” per fer front al canvi climàtic. L’acció ha consistit a dibuixar el lema ‘SOS clima’ amb les persones que eren allà per demanar mesures “reals, vinculants i concretes” a les administracions que redueixin les emissions de gasos d’efecte hivernacle i facin front a la urgència de la situació actual. Així ho ha explicat la portaveu de ‘Fridays for Future’ a Lleida, Emma Ballesté. “Ens estem carregant el planeta i volem un futur millor per a les generacions presents i futures”, ha dit.

Finalment, a Manresa unes 1.200 persones, segons la Policia Local, s’han manifestat contra el canvi climàtic convocats per la Plataforma del Bages en Defensa del Clima. “La gent ha de ser conscient del problema”, ha explicat Nil Heras, portaveu del col·lectiu, tot i que també ha reconegut que la solució, més que individual, requereix un canvi del sistema on “l’activitat econòmica no passi per damunt dels límits de la terra”. La manifestació, que ha durat prop d’una hora, ha acabat a la plaça Major amb la lectura d’un manifest on s’han exigit canvis a les institucions.♦

Imatge:  Els manifestants entrant a la plaça de la Font de Tarragona. Fotògraf Roger Segura ACN ©

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere