Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El veler d’investigació científica Tara torna a Barcelona i obre les portes al públic / Institut de Ciències del Mar del CSIC

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

tara-2015052111031230

Celebra deu anys de la missió internacional Tara Oceans, que estudia el microbioma de l’oceà i en la qual participa l’Institut de Ciències del Mar del CSIC. Tara ha circumnavegat el planeta, visitant i recollint mostres de tots els oceans del món. Aquest cap de setmana, el veler estarà obert al públic al port de Barcelona. Com a part de la celebració de l’aniversari, l’ICM acull en la seva seu la conferència inaugural i una gran exposició sobre plancton.

Al setembre de 2009, el veler Tara va partir en la seva primera missió científica des de França, amb l’objectiu d’investigar el microbioma de l’oceà amb mètodes transformadors i les últimes tecnologies de seqüenciació massiva. A bord, un equip internacional de científics de diferents disciplines com la física, química, biologia, bioinformàtica i oceanografia. Fins a l’any 2013, van recollir mostres de tots els oceans del món en dos circumnavegacions.

Actualment, l’anàlisi de les mostres i les investigacions d’aquesta missió segueixen. Aquestes investigacions s’emmarquen en la missió Tara Oceans, patrocinada per la Fundació Tara Océan i altres institucions com el Laboratori Europeu de Biologia Molecular  (EMBL en les seves sigles en anglès) o el Centre Nacional per a la Recerca Científica de França (CNRS).

Tara torna a Barcelona per celebrar el desè aniversari d’aquesta missió, i es podrà visitar gratuïtament el dissabte i diumenge, 5 i 6 d’octubre, al Port Olímpic (Escullera de Poblenou, 14). Cal inscripció prèvia (veure enllaços a sota).

L’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), forma part de la missió Tara Oceans des de la primera campanya. L’equip de l’ICM-CSIC està liderat per Silvia G. Acinas, una de les coordinadores científiques de Tara Oceans. El seu equip ha desenvolupat investigacions per conèixer el microbioma dels oceans del planeta, format pels organismes microscòpics del plàncton, i el seu paper en els ecosistemes marins.

“Tara Oceans ha generat uns recursos únics per a la comunitat científica marina. Això inclou el major esforç de seqüenciació genòmica realitzat en el primer quilòmetre de profunditat de l’oceà, milions d’imatges del plàncton i una gran quantitat de dades i paràmetres fisicoquímics dels oceans”, explica Silvia G. Acinas, de l’ICM-CSIC.

Colomban de Vargas, també coordinador de Tara Oceans i director d’investigació al CNRS francès comenta la rellevància de la recerca: “després d’una dècada d’investigació multidisciplinar, s’han aconseguit resultats científics clau sobre la diversitat i funció del plàncton marí que sorgeixen del conjunt de dades generat per Tara Oceans i han estat publicats en les principals revistes científiques com Science, Nature o Cell”.

EXPOSICIÓ “PLANKTON PLANET”

Com a part de la celebració de l’aniversari, l’ICM acull en la seva seu (Passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49) la conferència inaugural i la gran exposició organitzada per “Plankton Planet”, associació de ciència ciutadana recolzada per la Fundació Tara Ocean i dirigida per Colomban de Vargas. Reuneix mostres artístiques, científiques i tecnològiques del plàncton marí, a través d’escultures, fotografies, mostres reals i microscopis ‘Do It Yourself’.

“Seran uns dies molt emocionants, estem il·lusionats amb mostrar la recerca de Tara Oceans a la societat i apropar la vida marina microscòpica amb l’exposició de Plankton Planet”, diu Gilles Mirambeau investigador convidat del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i membre de Plankton Planet. L’exposició a l’ICM es podrà visitar els dies 5, 6, i 8 d’octubre.

Els actes del 10 aniversari de la missió Tara Oceans han estat organitzats per la Fundació Tara Océan, l’àrea de Cultura Científica de l’ICM, i Plankton Planet.

Tara Oceans ha inspirat altres missions impulsades per la Fundació: Tara Méditerranée, Tara Pacific, Tara Microplastics, aquesta última centrada en l’anàlisi dels microplàstics procedents de mostres de 10 desembocadures de grans rius europeus.

Tots els actes requereixen inscripció prèvia:

Conferencia inaugural 4/10 : https://tara-oceans-conference.eventbrite.fr

Visites al Tara
Dissabte 5/10 : https://tara-barcelona-5.eventbrite.fr
Diumenge 6/10 : https://tara-barcelona-6.eventbrite.fr

Visites al Planktonarium de l’ICM-CSIC:
Dissabte 5/10 : https://icm-barcelona-5.eventbrite.fr
Diumenge 6/10 : https://icm-barcelona-6.eventbrite.fr  
Dimarts 8/10 : https://icm-barcelona-08.eventbrite.fr  

 

IMATGE del veler Tara ( S.Bollet/Fundación Tara Ocean)

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere