Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Cicle “Contemporàlia i Ciència” a Girona: Conferència “Simplificant la complexitat: la utilitat dels models matemàtics en l’ecologia”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

models

Deia George E. P. Box que “tots els models són incorrectes, però alguns són útils”. La modelització matemàtica és un art que consisteix a destriar, d’entre la quasi infinita riquesa de factors que governen la realitat, quines són les variables més rellevants, com evolucionen en el temps i com es relacionen entre elles mitjançant lleis matemàtiques més o menys simples, amb l’objectiu d’entendre el comportament del món i fer prediccions que ens resultin útils.

El proper 10 d’octubre, a les 19.30h a la Casa de Cultura, tindrà lloc la conferència de Carles Ibàñez Simplificant la complexitat: la utilitat dels models matemàtics en l’ecologia emmarcada en el cicle Contemporàlia i Ciència: Models matemàtics per entendre i predir el món

L’ecologia és la branca de la ciència que vol entendre el món on vivim, ja que tots nosaltres estem integrats i convivim en un sistema complex anomenat biosfera. Però l’ecologia també va al detall i prova d’explicar, per exemple, la interacció entre una presa i el seu predador (el clàssic exemple dels conills i les guineus). En un món ideal aquesta interacció és relativament senzilla, però al món real la complexitat de la vida és espatarrant. Les matemàtiques ens ajuden a comprendre millor els processos ecològics, però què passa quan parlem de prediccions? Aquí la cosa es complica… Entendre millor un sistema complex no implica necessàriament que puguem anticipar de manera precisa la seva evolució. Benvinguts a la recargolada història dels ecosistemes!

Carles Ibáñez és doctor en Biologia i investigador a l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita (delta de l’Ebre), on es dedica a estudiar els ecosistemes aquàtics mediterranis, especialment els rius, estuaris i aiguamolls, així com la seva resposta davant del canvi global. També treballa en el camp de la conservació, gestió i restauració dels ecosistemes, tant des de l’àmbit científic com des de les ONGs conservacionistes. La seva passió és, però, (per quan es jubili) la comprensió de la biosfera com a sistema complex. Li agrada escriure poesia, que considera la fórmula més curta i elegant per expressar una realitat complexa, talment com una equació.♦

Cicle: Contemporàlia i Ciència: Models matemàtics per entendre i predir el món.

Dia: 10/10/2019  Hora: 19:30 h.

Lloc: Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona.

Organitzadors: Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica de la UdG i Casa de Cultura de Girona.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere