Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Oficialitzats 510 termes catalans nous proposats pel TERMCAT

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

paraules

Han sortit publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 7975, del 7 d’octubre de 2019) 510 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT durant l’any 2018 i el primer trimestre de 2019.

Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats a la informàtica, els sistemes d’informació, la meteorologia, l’empresa i el màrqueting, la sexualitat i la zoologia.

L’apartat d’informàtica conté sobretot termes de ciberseguretat (atac d’interferènciaatac d’inundacióciberassetjamentpesca de credencials) i de xarxes socials (trolpiulada o tuityoutuber | youtubera, etc.). També s’hi recullen alguns termes d’audiovisuals (efecte balaespòileroclusió ambiental, etc.).

Pel que fa a l’apartat de sistemes d’informació, conté una vintena de termes relacionats amb els formats de visualització de dades més utilitzats actualment; per exemple, diagrama de caixadiagrama de xarxagràfic d’intensitat de colorsgràfic de barres, etc. Aquests termes provenen majoritàriament de la Guia de visualització de dades, editada pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

L’apartat de meteorologia inclou una cinquantena de termes, consensuats amb un ampli grup d’especialistes del sector, sobre pertorbacions (minihuracà mediterrani o medicà), remolins (mànegatornadocap de fiblófibló trombamànega marina o tromba marinaremolí de polsbufarut o follet, etc.), hidrometeors sòlids (calamarsacalabruix o granísneu granulada o neu rodonapedrapedra grossa, etc.) i tipus de núvols o de complements de núvol, incloent-hi els darrers identificats per l’Organització Meteorològica Mundial (volutus o de corróasperitascavum o cavitat de núvolmurus o núvol de paret, etc.).

També tenen un pes important en aquest DOGC els termes de zoologia, concretament de l’àmbit de l’ornitologia, amb la catalanització del nom de diverses famílies d’ocells (acrocefàlidsbernièridscaliptofílidsmohòvids, etc.) i amb la denominació catalana de diverses espècies exòtiques (elani perlatnínox brutakahé de l’illa del Nord, todi de Cuba, etc.), i de l’àmbit dels insectes, amb el nom de les principals espècies de cigales de Catalunya (cigala de l’oliveracigala del picigalella alacurtabrunzidora cotonosa, etc.).El DOGC també recull un nombre important de termes dels sectors de la bioètica i les ciències de la salut en general (futilitatgestació per substituciópanel de genspromoció de malaltiessordesa prelocutiva, etc.), la botànica (anoner pinyaarbust de la meliuzu, etc.), les fustes exòtiques (amarantbanús africàlonguimacorémerbau, etc.), l’empresa i el màrqueting (botiga insígniabotiga conceptualbrànding o construcció de marcacercatendèncieseconomia col·laborativa, etc.), la sociologia i la política (empoderament o apoderamentescalada del conflicteenrocamentestat brètolestudis de pau i conflictesnimbisme, etc.), la sexualitat i l’erotisme (BDSMbrolladapètingpoliamorressaca sexual, etc.) o l’alimentació i la gastronomia, amb noms d’hortalisses (brocoletcol florida xinesa o tsaixin), de tes japonesos (hojitxamatxasentxa) i d’altres productes alimentaris (gulasurimi, etc.).

Les fitxes completes de tots aquests nous termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neolotecai el Cercaterm.

El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere