Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Oficialment la Universitat de Barcelona suspèn les classes a la Facultat de Dret aquest dimecres, esdeveniment relacionat en el tema de la “sentència”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

f dret

Els Mossos d’Esquadra es desplacen fins l’edifici en rebre un requeriment per ”danys en un bar”

El Deganat de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) ha suspès les classes aquest dimecres després dels incidents que han tingut lloc a la matinada i a primera hora. Els estudiants han comunicat, mitjançant les xarxes socials que els Mossos d’Esquadra identificaven els joves que s’havien quedat a dormir al centre però en un comunicat, la policia desmenteix aquest dispositiu i assegura que s’ha desplaçat fins a la facultat després de rebre un requeriment per possibles danys en un bar de l’edifici. L’assemblea de Dret i Polítiques ha publicat també un comunicat per reclamar la suspensió de les classes fins que s’acabin les mobilitzacions contra la sentència de l’1-O i insta la UB a suspendre també les activitats avaluables.

L’assemblea vol que la universitat afavoreixi la mobilització ”constant” i considera que no es pot reprendre l’activitat habitual als campus mentre tenen companys que ”han perdut un ull, són vexats i agredits brutalment, o detinguts”. Després de l’anunci de la suspensió de les classes, un grup d’estudiants de la UB s’han concentrat a les portes amb crits de ”les aules són de tots”. Fernando Villalba, de l’associació S’ha acabat, ha explicat que s’hi ha arribat a aplicar més de cent joves que consideren que ”és una vergonya” i una ”vulneració” de drets dels estudiants i de la llibertat de càtedra, i lamenten que la universitat ”legitimi” i ”faci efectiva” aquesta ”coartació” de drets. La Facultat de Dret no és l’únic centre de la UB que no està fent classes aquest dimecres. Al Campus de Raval, a la facultat de Geografia i Història i de Filosofia, des d’aquest dimarts que no s’estan fent classes perquè un grup de piquets han bloquejat les portes de l’edifici. Fonts de la Universitat també han explicat que no s’estan fent classes a Biologia, ni a Belles Arts (amb l’excepció de l’edifici Adolf Florensa) ni tampoc a Mundet, a la facultat de Ciències de l’Educació. A Psicologia, en canvi, hi ha activitat parcial. A banda, un grup d’estudiants ha entrat al vicerectorat aquest dimecres al migdia per exigir que es garanteixi ”el dret a manifestar-se”. Normalitat a la UPF i UPCA primera hora del matí, al Campus de Mar de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) s’havia format una barricada per evitar l’accés d’estudiants i professorats. Sense requerir la intervenció dels Mossos d’Esquadra, que només han passat per davant, la barricada s’ha desmuntat i estudiants i professors han pogut continuar amb l’activitat habitual en aquest Campus i també en la resta. A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) també s’estan fent classes amb normalitat a totes les escoles malgrat que hi hagi assemblees i actes de protesta convocats. Aquest dimecres al migdia se celebrarà un claustre extraordinari per aprovar la declaració a favor d ela llibertat dels presos i rebutjar la sentència del Tribunal Suprem.

 

El rector de la Universitat de Barcelona atribueix al risc ”d’enfrontaments físics” entre estudiants la suspensió de les classes a Dret

Joan Elias fa una crida a la ”calma i a la tranquil·litat” i recorda que les universitats han aconseguit ”més ‘que el Govern i el Parlament”

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, ha justificat la suspensió de les classes de la Facultat de Dret perquè els agents de seguretat de l’edifici han advertit de la possibilitat ”d’enfrontaments físics” entre el grup d’estudiants que bloquejava les portes i el grup d’estudiants i professors que tenien l’objectiu d’entrar-hi. Per Elias ha estat una decisió per evitar ”mals majors”. Elias també ha explicat que ningú de la universitat ha requerit els Mossos d’Esquadra i ha assegurat que no han arribat a entrar a la facultat. El rector de la UB ha fet una crida a la ”calma i tranquil·litat” i ha recalcat que les universitats públiques, amb el seu manifest, han aconseguit ”més que el Govern i el Parlament”.

Elias ha explicat que els Mossos d’Esquadra no han arribat a entrar sinó que han anat a comprovar ”què passava” a la facultat després de veure ”moviments estranys”. Elias creu que un veí o algú que passava per allà els pot haver requerit, un fet que els Mossos han assegurat, però ha assegurat que en cap cas ho ha fet algú de la universitat i ha afegit que no tenia constància de destrosses al bar, tal com indicava el comunicat de Mossos.. Segons el rector, un cop han parlat amb els estudiants, han marxat sense ni entrar ni fer identificacions. Ha desmentit així, la versió dels estudiants que han difós a través de les xarxes socials. Els estudiants, que havien passat la nit a la facultat, han bloquejat els accessos, segons ha detallat Elias, fins i una mica més tard, un altre grup d’estudiants que si que volia anar a classe, s’ha concentrat davant l’edifici. Tot i que no s’ha produït cap fet violent, els responsables de seguretat han advertit de les ”possibilitats d’enfrontaments físics” i per evitar ”mals majors” han decidit tancar el centre i s’han suspès les activitats acadèmiques de la facultat de Dret almenys per aquest dimecres, ja que de cara a dijous ”ja veurem”. Elias també ha explicat que tenien la comunicació que els estudiants, una quarantena, tenia intenció de passar la nit al centre però sabien que no posarien problemes als treballadors per accedir. Per això, no ha estat fins aquest dimecres al matí que han pres la decisió de tancar i anul·lar les classes. Per tot això, Elias ha fet una crida a la ”calma i tranquil·litat” al·legant que la situació ”ja està prou tensa al país”. Per Elias, tothom té dret a expressar les seves opinions i defensa que ”la casa és molt diversa” i que hi ha diferents opcions polítiques i religioses.

Demandes dels estudiants

Els estudiants demanen al rector que la UB es posicioni en contra de la repressió estatal i policial, a favor de l’amnistia total dels presos, que no hi hagi termini per sol·licitar les avaluacions úniques fins que s’acabin les mobilitzacions, que les estudiants afectades tinguin una avaluació excepcional, i que es cancel·lin les activitats presencials i no presencials fins a la fi del període de mobilitzacions. Elias ha estat contundent i ha assegurat que ell no negociaran aquests aspectes. Ha defensat que la UB ja va treure com a membre de l’ACUP un manifest públic assumit per tots els centres de la universitat. Per això, han reivindicat que els rectors han aconseguit ”molt més” que el que han aconseguit ”el Govern i el Parlament”. Per Elias, per alguns és un manifest ”tebi” i per altres han dit ”massa” i és massa ”atrevit”, però reconeix que ”alguna cosa té aquest document”. Pe trametre-li totes aquestes demandes, un grup d’estudiants ha entrat aquest dimecres al migdia al vicerectorat d’estudiants i ha estat una estona bloquejant l’escala i el claustre. Cap a quarts de tres de la tarda, prop d’un centenar d’estudiants ha tallat la Gran Via i en forma de seguda ha mantingut la protesta durant poc més d’una hora.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere