Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Jornada de vaga a les universitats públiques catalanes / Esdeveniments de dimarts 29/10/2019

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

vaga

1.

La vaga indefinida a les universitats per reclamar l’avaluació única comença amb tancaments i bloquejos a alguns campus

Els estudiants demanen que participar a les mobilitzacions contra la sentència del procés no els perjudiquin acadèmicament

Els tres campus de la UPF a Barcelona i el de l’escola de de la UPC han estat els quatre campus on diversos grups d’estudiants s’hi han quedat a dormir per poder preparar el primer dia de vaga indefinida que comença aquest dimarts. Els estudiants que han volgut anar a classe s’han trobat els accessos bloquejats per evitar que les classes es puguin dur a terme amb normalitat. A altres campus, com el de Diagonal de la UB o el de la UAB, la normalitat ha estat la tònica general. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans(SEPC) ha convocat la mobilització per reclamar l’avaluació única i l’anul·lació de les activitats avaluables mentre durin les protestes per garantir ”la màxima resposta” a la sentència del procés amb mobilitzacions al carrer.

Els estudiants universitaris catalans estan cridats a la vaga indefinida a partir d’aquest dimarts, una aturada que dimecres i dijous s’estén als instituts per als alumnes majors de 16 anys. Els estudiants també demanen que les universitats es posicionin públicament tant per la sentència com per ”la repressió rebuda per les joves i estudiants”, i creuen que és ”insuficient” el manifest que han anat aprovant els diferents claustres.

Piquets en algunes universitats

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha estat de les més afectades pels piquets. Tres grups de 100, 40 i 20 estudiants s’havien quedat a dormir als tres campus, Ciutadella, Poblenou i Mar, respectivament i han bloquejat els accessos a l’hora de l’inici de les classes. Fonts de la universitat han explicat que s’han viscut ”punts de tensió” perquè un grup d’estudiants de S’ha acabat ha intentat desbloquejar les portes per poder seguir les classes amb normalitat. La negociació amb els piquets continua per intentar ”desbloquejar” la situació. Precisament la Universitat Pompeu Fabra ha estat la darrera a publicar el comunicat sobre la flexibilització dels sistemes d’avaluació als seus centres. Tot i que el claustre va rebutjar el dia 24 d’octubre l’avaluació única, en un comunicat on s’obre la porta que aquest sistema s’utilitzi en les recuperacions dels estudiants que vulguin acollir-s’hi i es defensa que ja s’havien posat en marxa sistemes ”compatibles amb el model UPF” que flexibilitzin el sistema avaluatiu. A més, des demana respectar els drets ”de tothom” i es fa una crida ”a la cordialitat”. Aquesta crida arriba després de les escenes de tensió que grups d’estudiants de SEPC i grups d’estudiants de S’ha acabat van protagonitzar la setmana passada. Els més greus van tenir lloc a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) i el rectorat va decidir tancar-lo i suspendre les classes dijous passat per evitar ”enfrontaments físics”. A la UB, el rectorat ha deixat en mans de cada facultat la decisió i la possibilitat d’arribar a acords amb els estudiants. De moment, una desena de facultats (Ciències de la Terra, Economia, Educació, Filosofia, Geografia i Història i Física) hi ha arribat i s’ha acordat evitar les activitats avaluables fins el 5 de novembre i permetre l’avaluació única. A Farmàcia, s’han suspès les activitats d’avaluació, les classes pràctiques i totes les activitats que suposin assistència obligatòria per part dels estudiants. Hi ha cinc facultats més que estan pendents d’acordar aquestes mesures. A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que aquest dimarts ha trobat els accessos bloquejats al centre de Manresa després que un grup d’estudiants s’hi quedessin a dormir, s’ha derivat a cada escola acordi amb els estudiants, i en funció de les demandes, prendre mesures extraordinàries. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el consell de Govern està previst per aquest dimecres, igual que a la Universitat Rovira i Virgili mentre que a la Universitat de Girona està previst per dijous

2.

 Vaga al campus de Ciutadella de la UPF

Estudiants que volen anar a classe negocien per desbloquejar l’accés a l’edifici

El bloqueig dels accessos del campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per part dels estudiants que secunden la vaga convocada per SEPC ha generat moments de tensió aquest dimarts al matí amb un grup d’estudiants que volien accedir a l’edifici per assistir a classe i que s’han concentrat a les portes de la universitat. Defensen el seu dret d’anar a seguir les classes. Un altre grup, majoritàriament encaputxats, han tapat les portes del centre amb cadires, taules i papereres. Cap a quarts d’una, han accedit a negociar amb els joves a l’exterior que volen poder formar part de la mesa negociadora amb la universitat que ha de decidir si accepta les reivindicacions dels vaguistes.

Les empentes i els crits s’han donat principalment amb la presència del col·lectiu S’ha acabat que reivindicava poder entrar a l’edifici per fer les seves classes. Segons els convocants de la vaga, l’associació no té representació a la universitat i han fet acte de presència per provocar la confrontació entre els estudiants. Quan aquest grup ha estat fora, els vaguistes han accedit a negociar amb la resta d’estudiants que volen seguir l’activitat lectiva. Un d’aquests joves ha sortit i s’ha compromès a transmetre la seva opinió a les reunions amb el rector o el vicerector, però no els accepten com a ”interlocutors” perquè consideren que el moviment estudiantil organitzat és qui té les representacions institucionals als òrgans de la universitat i porta ”temps” organitzant aquesta vaga indefinida. Clua ha explicat que les posicions no eren tan allunyades perquè defensen l’avaluació única com un ”dret” i no com una obligació. Alguns dels joves que s’han concentrat a la porta han explicat que ha lamentat que el dret a vaga limiti el seu dret d’anar a classe. Sebastian Marín, per exemple, diu que no s’ho vol ”jugar” tot al desembre i que per tant, aposta per les activitats avaluables al llarg de tot el trimestre.

3.

La UPF ofereix als estudiants que vulguin fer vaga per la sentència de l’1-O una avaluació única

El rector de la universitat titlla d’actituds “intolerants” de grups “extraordinàriament minoritaris” el bloqueig als campus

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) oferirà als alumnes que ho demanin una avaluació en convocatòria única, segons ha afirmat el seu rector, Jaume Casals, aquest dimarts, quan ha començat una vaga indefinida convocada per diverses associacions d’estudiants per la sentència de l’1-O. El claustre de la universitat havia rebutjat la possibilitat d’avaluació única, tot i que els diversos centres ja havien posat en marxa mesures de flexibilització d’avaluació, segons un comunicat de la UPF. En una atenció als mitjans de comunicació, Casals ha titllat el bloqueig de l’entrada als tres campus aquest dimarts d’actituds “intolerants” de grups que són “extraordinàriament minoritaris” i ha assegurat que les seves reivindicacions seran més escoltades des de la universitat i no des d’un lloc que actuï com un “antre ocupat per fer altres coses que no són les pròpies de la universitat”.

La UPF calcula que hi ha uns 140 estudiants tancats. Concretament, 70 al Campus de la Ciutadella; 43 al de Poblenou i 30 al de Mar.

 

4.

Els representants dels estudiants de la UPF rebutgen la proposta del rector per ”insuficient”

Els universitaris consideren que l’avaluació única només en recuperacions perjudica els estudiants mobilitzats

Els representants institucionals dels estudiants de la UPF, que formen part del Claustre i del Consell de l’Estudiantat, han rebutjat la darrera oferta del rector Jaume Casals en considerar-la ”completament insuficient”. Els estudiants demanen una ”avaluació única efectiva” que no perjudiqui els qui es vulguin mobilitzar arran de les protestes per la sentència del procés i per això rebutgen que aquesta avaluació única no es pugui fer en els exàmens ordinaris de final de trimestre. Així ho han manifestat Ferran Vila, representant al Claustre, i Xan Fernando, del Consell de l’Estudiantat després de conèixer la proposta de l’equip de govern en una jornada en què els tres campus han estat bloquejats pels vaguistes que reclamen que la mobilització no afecti la seva vida acadèmica.

Els estudiants que durant aquest dimarts han mantingut les portes bloquejades dels tres campus de la UPF han de decidir en assemblea si accepten o no la proposta del rector. Vila i Fernando, representants institucionals dels estudiants, també han volgut condemnar qualsevol acció violenta i han criticat que ”certes entitats sense presència a la UPF” hagin anat al campus a ”confrontar-se” amb els estudiants tancats per garantir el dret de vaga.

 

5.

Els alumnes de la UAB bloquejaran el Campus si no es contempla l’avaluació única i se suspenen les activitats puntuables

Asseguren que la primera jornada de vaga està tenint poca incidència perquè estan mantenint un “perfil baix”

Els estudiants de la UAB bloquejaran el Campus de Bellaterra si la direcció no accedeix a les seves peticions. Així ho ha explicat Anna Belén Flamit, portaveu de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF), que ha remarcat que estan a l’espera que el Consell de Govern es reuneixi dimecres. Demanen que es doni opció a l’avaluació única, que se suspenguin les activitats avaluables i l’assistència obligatòria i que la universitat es posicioni en contra de la sentència i la repressió policial. “Volem crear un marc on els estudiants es puguin mobilitzar sense impediments acadèmics”, ha apuntat. Ha reconegut que la primera jornada de vaga no està tenint massa incidència a la UAB, però ha advertit que és perquè “s’ha mantingut un perfil baix”.

El seguiment de la vaga convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha estat baix a la UAB. No s’han muntat barricades, la pràctica totalitat de facultats han dut a terme classe amb total normalitat, i s’hi ha desenvolupat pràctiques i activitats avaluables. Amb tot, a quarts d’onze del matí un centenar d’estudiants partidaris de l’aturada, han decidit tallar l’AP-7 i la B-30 en sentit sud a l’alçada de Bellaterra. “És el tret de sortida a la vaga indefinida que ha convocat el SEPC”, ha explicat Anna Belén Flamit, portaveu de la CAF. Els joves han ocupat la calçada central de la via i també el lateral i han portat pancartes i mobiliari de les facultats com cadires i una pissarra. La protesta només ha durat quinze minuts perquè pretenia tenir un “caràcter simbòlic”. A més, diversos conductors s’han encarat amb els joves i els han escridassat. Diverses unitats de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra han hagut d’intervenir per evitar enfrontaments. Flamit, ha explicat que tot i sumar-se a la vaga, estan adoptant “un perfil baix” perquè estan a l’espera de la sessió del Consell de Govern que se celebra demà dimecres al Rectorat. “És un dia clau, han de decidir si accepten les nostres demandes”, ha comentat. “Si no les aproven farem accions per bloquejar la universitat perquè hem de poder estar als carrers”, ha indicat la portaveu del CAF que ha dit que no permetran que “hi hagi un clima de normalitat” perquè els estudiants no poden quedar-se “immòbils davant la situació que s’està vivint”. En aquesta mateixa línia s’ha expressat la Cristina Azlor, portaveu del SEPC a la UAB, que ha advertit que si els estudiants s’estan mobilitzant “no poden seguir el ritme acadèmic”. Azlor ha lamentat que la direcció de la universitat encara no hagi pres cap decisió ni hagi instat als professors a suspendre les activitats avaluables. “Sí que hi ha algun cas concret com el de la Facultat de Lletres, on el deganat ha decidit intervenir, però no ho ha fet seguint cap indicació de la universitat”, ha assegurat. La rectora de la UAB, Margarita Arboix, va instar tots els docents a ajornar les activitats avaluables durant uns dies coincidint amb la proclamació de la sentència de l’1-O. “Només va ser durant tres dies i fa dues setmanes”, ha recordat Azlor, que ha assenyalat que des d’aquell moment no s’ha fet cap altre comunicació oficial.

 

6.

Els estudiants aixequen la tancada als tres campus de la UPF

La universitat oferirà als alumnes que ho demanin una avaluació en convocatòria única pel desembre

Els estudiants universitaris han decidit aixecar les tancades als tres campus de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) com a part de la vaga indefinida convocada per rebutjar la sentencia del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. La UPF ha calculat que des d’aquest dilluns a la nit hi ha hagut uns 140 estudiants tancats. Concretament, 70 al campus de la Ciutadella; 43 al de Poblenou i 30 al de Mar, segons han detallat en una roda de premsa aquest dimarts al migdia per explicar la situació de la universitat arran de la vaga. Els estudiants han decidit aixecar la protesta després que el rector de la UPF hagi ofert als alumnes que ho demanin una avaluació en convocatòria única. L’entitat ha precisat més tard que serà pel desembre.

Casals intenta, d’aquesta manera, compaginar el dret de les persones que volen fer vaga amb el de les que reclamen poder assistir a classe. El claustre de la universitat havia rebutjat la possibilitat d’avaluació única, tot i que els diversos centres ja havien posat en marxa mesures de flexibilització, segons ha explicat la universitat. En una atenció als mitjans de comunicació, Casals ha titllat el bloqueig de l’entrada als tres campus aquest dimarts d’actituds “intolerants” de grups que són “extraordinàriament minoritaris” i ha desitjat que la universitat participi de la situació política de Catalunya de la manera “més intensa possible” però no com un “antre ocupat”. La UPF ha decidit oferir la possibilitat d’una avaluació única als estudiants que ho demanin el mes de desembre, però no ho convertiran en la llei general. Casals ha insistit que el sistema d’avaluació de la Pompeu Fabra és “sofisticat” i que seria una “veritable injustícia” que tothom hagués d’examinar-se en una sola convocatòria.♦

 

IMATGE: Barricada al campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra durant la jornada de vaga d’aquest dimarts (29/10/2019). SEPC ©

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere