Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UVic-UCC organitza un simposi sobre l’impacte ambiental de les mines abandonades en ecosistemes aquàtics

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

uvic

La jornada, el 13 de novembre a Vic, la impulsa el Centre Tecnològic BETA, en el marc del projecte de recerca europeu LIFE DEMINE del qual és coordinador

Les altes concentracions de metalls pesants o de sals dels efluents procedents de les mines abandonades arriben als rius i en perjudiquen la biodiversitat

El projecte LIFE DEMINE desenvolupa un nou procés de tractament d’aquests residus per disminuir-ne l’impacte ambiental global

Els efluents procedents de mines abandonades poden contenir altes concentracions de metalls pesants o de sals que van a parar als rius, on provoquen un fort impacte en la biodiversitat i funcionament d’aquests ecosistemes. El projecte europeu LIFE DEMINE, coordinat pel Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), té com a principal objectiu reduir l’impacte d’aquests efluents miners a partir de l’aplicació d’un nou tractament que es durà a terme abans que desemboquin al riu. En el marc d’aquest projecte, el centre de recerca organitza un simposi multidisciplinari per abordar aquesta problemàtica ambiental.

El simposi “Mines abandonades i ecosistemes aquàtics: estat actual, impactes ambientals i possibles tractaments” tindrà lloc el proper dimecres 13 de novembre, de 9:00 a 14:30, a la sala Segimon Serrallonga de la Masia Torre dels Frares del campus Vic. La matinal consistirà en una desena de xerrades que abordaran tres grans qüestions: la situació actual i la gestió pública de mines abandonades; els impactes ambientals en els ecosistemes aquàtics; i els possibles tractaments d’efluents miners contaminants. Els ponents seran representants d’administracions públiques, científics i tècnics d’empreses de tractament d’aigua provinents de diferents punts de l’estat Espanyol i Europa.

L’assistència al simposi és gratuïta, però és necessari registrar-se a través de la pàgina web del projecte abans del 10 de novembre, on també es pot consultar el programa detallat de la jornada. L’activitat està especialment pensada per gestors ambientals, investigadors i tècnics especialitzats. 

Un nou tractament per reduir l’impacte ambiental

El projecte LIFE DEMINE, que va començar el 2017 i s’allargarà fins el 2021, pretén demostrar que és viable des d’un punt de vista tècnic i econòmic disminuir l’impacte ambiental global causat per les mines abandonades en ecosistemes aquàtics. Per fer-ho desenvolupa un procés de tractament innovador i versàtil que inclou tecnologies basades en processos de membrana i electrocoagulació, amb l’objectiu global d’obtenir uns efluents finals no contaminants. 

Amb aquest nou mètode, l’aigua es tractarà inicialment amb un sistema de membranes amb diferents capacitats de filtració i, per tant, de retenció de partícules contaminants. La finalitat del procés és concentrar l’efluent contaminant que posteriorment passarà per un procés d’electrocoagulació on encara s’aconseguirà un grau de concentració superior. De manera global, el sistema permetrà reduir en més d’un 95% el contingut en sals i metalls dels efluents miners, i obtenir una aigua tractada que es podrà abocar al riu sense risc per a l’ecosistema, respectant els límits legals establerts per la legislació i garantint un baix impacte ambiental. Fins al moment, la tecnologia proposada s’ha testat a escala de laboratori, obtenint resultats molt prometedors. Actualment, s’està posant a punt la planta pilot que estarà en funcionament durant els propers mesos en una mina abandonada de Gal·les que genera efluents amb altes concertacions de metalls pesants.  

L’objectiu és demostrar i validar l’èxit de la solució perquè pugui ser fàcilment replicable a qualsevol entorn amb la mateixa problemàtica ambiental. Per exemple, a Catalunya hi ha els casos de les mines de sal i potassa de Cardona, Súria i Sallent, amb entorns greument afectats per aquesta problemàtica i on és urgent trobar una solució eficient. A l’Estat espanyol també existeixen nombrosos casos de mines abandonades, com ara les de carbó d’Astúries. En territori de la Unió Europea hi ha actualment al voltant de 3.460 instal·lacions de residus miners tancades i abandonades, segons dades de la Comissió Europea.

LIFE DEMINE compta amb el finançament de la Unió Europea a través del seu programa Life i té un pressupost global de 2.184.632 euros. A més del Centre Tecnològic BETA hi participen quatre socis més: la Universitat de Swansea (Regne Unit), l’empresa especialitzada en tecnologies de tractament d’aigua ELENTEC LTD (Regne Unit), el Centre d’Estudis d’Aigües Subterrànies de Dresden (Alemanya) i el Govern del Principat d’Astúries (Espanya).

PROGRAMA del Simposi … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere