Aquest dimecres, III Jornada de Ciberconscienciació a la Universitat Politècnica de València
Ángel Gómez de Ágreda: “Estem regalant la nostra identitat digital i això ens fa cada vegada més vulnerables”
Som conscients del valor i poder de les nostres dades?, per què regalem la nostra privacitat?, som avui més vulnerables a un atac cibernètic?, hi ha una recepta per a sobreviure en aquest món de dades hiperconnectat? Aquestes són només algunes de les qüestions que abordarà, a la Universitat Politècnica de València (UPV), el coronel Ángel Gómez de Ágreda, un dels experts més qualificats en ciberseguretat del país, durant la III Jornada de Ciberconscienciació UPV, que tindrà lloc a la Sala d’Actes de l’edifici de Rectorat d’aquesta institució el dimecres 13 de novembre, a partir de les 11 hores. La trobada, promoguda per la Delegació de Defensa, està oberta a tot el públic.
Per a Gómez de Ágreda, autor del llibre Mundo Orwell: Manual de supervivencia para un mundo hiperconectado, sobreviure en la societat actual requereix, inexorablement, ser més conscients de la importància i valor que tenen cadascuna de les nostres dades. En opinió seua, cada vegada estem més vigilats, però gran part de la responsabilitat d’aquesta realitat és del mateix ciutadà, que deixa al descobert la seua empremta digital.
“La privacitat és un bé que no valorem en absolut”, apunta Gómez de Ágreda. “Cada dia triem la comoditat sobre la privacitat a l’hora d’acceptar les galetes, els termes i condicions que ens posen les empreses… En realitat, per molt que diguem, el nostre comportament demostra que no valorem la nostra privacitat, més que res, perquè no tenim consciència del valor que tenen les nostres dades. Estem fets de carn i ossos en el món físic, però també d’uns i zeros en el món lògic, i igual que no anem regalant ulls, nassos o cames, no és lògic que regalem el nostre jo digital, la nostra identitat digital, perquè uns altres se n’aprofiten i trauen partit d’aquestes dades, per a esdevenir, a més, éssers cada vegada més vulnerables”, afegeix.
Les pimes, especialment afectades
Per a Gómez de Ágreda, aquesta vulnerabilitat s’acarnissa amb el ciutadà del carrer i, sobretot, amb les petites i mitjanes empreses (pimes). “Hi ha una tendència a atacar-les”, indica el coronel, “perquè les grans posen, i tenen la possibilitat de fer-ho, mecanismes per a defensar-se. El que estan fent els pirates cibernètics és desviar l’atac a les pimes, de manera que el 90% del teixit productiu espanyol pot arribar a estar en risc”.
Per a lluitar contra aquesta realitat, Gómez de Ágreda creu imprescindible crear una indústria que proporcione a aquestes pimes, a un preu raonable, el servei que elles mateixes no poden tenir.
Qui controla les dades, controla el món
Avui dia, Gómez de Ágreda assegura que els estats encara tenen un poder regulador sobre les empreses. “No s’ha donat encara una superioritat de les empreses sobre els estats, com ocorre en algunes distopies com en Robocop, en què els governs apareixen com un proxy o intermediari de les empreses. Encara no hem arribat a aquest punt. En realitat, el poder econòmic que tenen aquestes companyies influeix moltíssim en la capacitat, acció i polítiques dels estats”, destaca l’autor de Mundo Orwell: Manual de supervivencia para un mundo hiperconectado.
En la seua opinió, avui no som lliures “perquè no ens prenem la molèstia de cercar els elements necessaris per a construir la veritat sobre la qual expressar la nostra llibertat”. I aquesta falta de llibertat és la que fa que la societat actual siga més vulnerable a possibles atacs.
“Llibertat i seguretat, cares d’una mateixa moneda”
“Llibertat i seguretat són cares de la mateixa moneda. Si perds la teua seguretat, si dones les teues dades, algú pot construir el relat que et faça perdre també la teua llibertat. Hem perdut seguretat, llibertat…, tot a canvi de tenir més comoditat, immediatesa, d’un curt termini que al final ens fa servidors d’aquells que posseeixen les dades”, conclou Gómez de Ágreda.♦
FOTOGRAFIA: Coronel Ángel Gómez de Ágreda.