Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Projecte europeu Trampoline: Es presenta l’estudi sobre les oportunitats de mobilitat dels joves en el territori fronterer pirinenc

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

pi

L’objectiu és detectar les oportunitats de cooperació, intercanvi i mobilitat professional transfrontereres

La directora general de Joventut, Laia Girós, i el director de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, han presentat a Girona (18/11/2019) els resultats de l’estudi sobre les oportunitats de mobilitat laboral dels joves en el territori fronterer pirinenc. Aquest estudi s’emmarca dins del projecte europeu Trampoline que fomenta la formació i la mobilitat dels joves en el territori dels Pirineus entre Catalunya, Aragó, Andorra i Occitània i que s’inclou dins del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA).  

L’objectiu de l’estudi és analitzar les oportunitats de què disposen les persones joves per aconseguir una primera ocupació (ocupació estacional, pràctiques laboral, voluntariat, etc.) per detectar les oportunitats de cooperació, intercanvi i mobilitat professional transfrontereres.

La directora general de Joventut ha afirmat que estudis com aquests “ens permeten fer una foto del territori i conèixer els punts forts i febles per augmentar l’ocupació juvenil”. Així mateix, ha destacat la importància del projecte Trampoline per millorar l’ocupabilitat en aquesta zona. “La constitució de la xarxa transfronterera fa més fàcil la mobilitat laboral dels joves d’ambdues bandes de la frontera”, ha dit Laia Girós.

Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana de la Joventut ha apuntat que la mobilitat internacional és un recurs d’elevada eficàcia per a la maduració dels projectes personals i professionals de les persones joves. Cesc Poch ha explicat que tal i com diu el mateix estudi, “utilitzar la mobilitat com a instrument d’igualtat d’oportunitats i d’impacte en els processos d’acompanyament a la inserció laboral del col·lectiu de joves pot permetre desplegar les seves màximes potencialitats”.

En les seves conclusions, l’estudi recomana relacionar més estretament els projectes de mobilitat transfronterera amb les estratègies de desenvolupament local per a contrarestar la tendència al despoblament de les localitats més properes a la frontera. Així mateix, considera que s’han de reforçar els lligams entre centres de formació-serveis d’ocupació i serveis de mobilitat a fi d’aconseguir més impacte dels programes de foment de la mobilitat, i aconsella posar l’accent tant en la fase de difusió i motivació a la gent jove en els centres de formació, com en l’organització de la mobilitat i sobretot en la planificació del retorn i l’acompanyament a la inserció laboral posterior.

També aposta per reforçar el treball en xarxa entre tots els agents implicats, així com dels diferents projectes que s’emmarquen dins del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) i crear recursos per facilitar la mobilitat com ara un mapa de recursos transfronterers o la coordinació de borses de treball. 

Finalment, l’estudi proposa promoure l’aprenentatge d’idiomes veïns, programes de formació bilingües i programes de formació compartida transfronterera relacionades amb demandes de sectors econòmics.

La recerca s’ha realitzat a través de dos grans àmbits metodològics. Per un costat s’han analitzat les oportunitats laborals en les etapes inicials de la inserció professional dels joves, focalitzant en les oportunitats de mobilitat laboral a la zona transfronterera; i per una altra banda, els recursos de cada territori per facilitar la mobilitat dels joves en les seves primeres experiències laborals. Així mateix s’han realitzat més d’una trentena d’entrevistes i diversos grups de discussió amb joves i professionals de cadascuna de les quatre zones frontereres (Aragó, Catalunya, Andorra i França).

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere