UAB: La sostenibilitat de les publicacions científiques en accés obert centra la conferència internacional del “Public Knowledge Project”
Especialistes de tot el món en accés lliure i gratuït al coneixement que participen al “Public Knowledge Project” es reuniran a la UAB del 20 al 22 de novembre per debatre sobre els reptes del creixement de les revistes acadèmiques i del món de l’accés obert dels últims anys
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) allotja i coorganitza, del 20 al 22 de novembre, la setena edició de la Conferència Internacional de Publicacions Acadèmiques del Public Knowledge Project (PKP). La trobada, que aplega més de 160 especialistes en tecnologia i publicacions en accés obert, es farà a l’Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres.
El PKP és una iniciativa sense ànim de lucre creada pel professor John Willinsky (Universitats d’Stanford i Simon Fraser), amb l’objectiu de vetllar per facilitar l’accés lliure i gratuït al coneixement i la millora de la qualitat de la recerca en les publicacions científiques. Integra nombroses universitats i organitzacions educatives de tot el món i genera debat i eines informàtiques dins del moviment anomenat “accés obert”, que confronta les grans editorials que dominen els medis i la direcció de la ciència pública i privada de tot el món.
Des del 2001, el programari lliure de PKP, Open Journal Systems (OJS), ha permès que milers d’usuaris de més de cent països produeixin revistes acadèmiques de qualitat. La conferència d’enguany analitzarà el creixement continuat de la infraestructura del projecte i de l’accés obert per a una comunitat global d’usuaris, formada per professionals de l’edició, desenvolupadors del programari, acadèmics, biblioteques i proveïdors de serveis, entre d’altres.
Les jornades comprenen més de 40 presentacions, distribuïdes en tres temàtiques: Comunitat, per a l’intercanvi d’experiències i col·laboracions; Tecnologia, on s’exposaran els últims avenços relacionats amb programari, i Accés Obert.
En la temàtica d’Accés Obert es reflexionarà sobre la sostenibilitat de la publicació en accés obert i el software lliure i es plantejaran models alternatius de publicació i finançament, amb l’objectiu de continuar avançant per millorar la qualitat i l’abast de la publicació acadèmica. Un objectiu ineludible enfront la implementació del Pla S<https://www.coalition-s.org/
Web de la Conferència Internacional del PKP Projecte 2019: http://pkpbcn19.net/
Web del Public Knowledge Project: https://pkp.sfu.ca/
PONENTS PLENARIS DESTACATS
La conferència PKP compta amb la participació de prestigiosos experts en la publicació en accés obert, entre els quals:
John Willinsky
Fundador i director del Public Knowledge Project. Va iniciar aquest projecte en 1998 en la Universitat de British Columbia, en un esforç per crear un major accés públic i global a la recerca i l’erudició a través de l’ús de noves tecnologies per a la publicació de continguts. És autor, entre altres llibres, d’Empire of Words: The Reign of the OED (Princeton, 1994); Learning to Divideix the World: Education at Empire’s End (Minnesota, 1998); Technologies of Knowing (Beacon 2000); and The Access Principle: The Case for Open Access to Research and Scholarship (MIT Press, 2006). Willinsky és professor d’Educació en la Universitat de Stanford, d’Estudis de Publicació en la Universitat Simon Fraser (SFU) i distingit acadèmic en residència per a la Biblioteca de la SFU.
Tara Robertson
Líder de Diversitat i Inclusió en Mozilla, Tara Robertson utilitza dades i recerca per a advocar per la igualtat i la inclusió. Defensora del corrent del feminisme interseccional, compta amb més de 10 anys d’experiència fent que les comunitats de codi obert i tecnologia siguin més diverses i acollidores. Els seus valors fonamentals són la justícia social, la col·laboració i tot allò relacionat amb el codi obert, l’accés obert i l’educació oberta. Com a bibliotecària, amb més de cinc anys en què ha liderat el treball d’accessibilitat en l’educació superior, aporta coneixements pràctics sobre com el disseny universal pot ser utilitzat per incloure les persones amb discapacitat i millorar l’accés per a tots.
Abel Packer
Cofundador en 1998 de la Scientific Electronic Library Online (SciELO), un programa de la Fundació de l’Estat de São Paulo (FAPESP) compromès amb l’avanç de la recerca científica brasilera i la comunicació a través de la indexació d’accés obert i la publicació d’una col·lecció seleccionada de revistes de qualitat revisades per parells. Actualment és director de SciELO. També és coordinador de Projectes en la Fundació de la Universitat Federal de São Paulo (UNIFESP) i exdirector del Centre Llatinoamericà i del Carib de Ciències de la Salut (BIREME). Compta amb una àmplia experiència en el camp de les ciències de la informació, biblioteconomia, tecnologia de la informació i gestió de la informació.
Remedios Melero
Investigadora de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i editora de la revista científica Food Science and International Technology. Participa en projectes nacionals relacionats amb l’accés obert a Espanya des de 2005. Actualment és membre dels comitès científics de Redalyc i SciELO Espanya. També ha participat en diverses iniciatives europees, com FOSTER (Facilitate Open Science Training for European Research) i FOSTER+, un projecte directament relacionat amb tots els aspectes de la ciència oberta i la seva implementació a través de la formació i la promoció.
Katherine Skinner
Directora executiva de l’Educopia Institute, una organització educativa sense ànim de lucre que capacita les comunitats col·laboradores per crear, compartir i preservar el coneixement. És la directora fundadora del programa de la cooperativa MetaArchive i va exercir un paper fundador en la Library Publishing Coalition, el Consorci BitCurator i la Xarxa de Preservació de Programari. Imparteix regularment cursos de postgrau i tallers sobre biblioteconomia digital i temes de preservació. També ofereix serveis de consultoria sobre creació de comunitats, sostenibilitat, comunicacions acadèmiques i temes de preservació digital.
Ignasi Labastida
Responsable de la Unitat de Recerca del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Recerca (CRAI) de la Universitat de Barcelona, on també dirigeix l’Oficina de Difusió del Coneixement. Actualment presideix la Junta Directiva de SPARC Europa. És membre del Comitè Directiu del Grup de Política d’Informació i Accés Obert de la LERU (Lliga d’Universitats Europees de Recerca). Actualment és membre del Grup de Treball sobre Ciència Oberta de la CRUE (Conferència Nacional de Rectors d’Espanya). Va liderar la introducció del projecte Creative Commons a Espanya, del qual és responsable des del 2003. Ha estat membre de la Junta Directiva del Open Courseware Consortium i del Consell d’Administració de Communia, una associació internacional del domini públic.♦