Europa avança en la construcció de superordinadors de nivell mundial – Acords de l’EuroHPC JU i els centres on s’ubicaran les màquines
L’empresa comuna europea d’informàtica d’alt rendiment i els vuit centres seleccionats, entre ells el Barcelona Supercomputing Centre, signen els primers acords
El mes de juny del 2019 l’empresa comuna europea d’informàtica d’alt rendiment (EUroHPC JU) va anunciar que havia triat vuit emplaçaments per als centres de supercomputació a tota la UE. Aquests nous superordinadors es posaran a disposició dels investigadors, el sector industrial i les empreses europees per desenvolupar noves aplicacions en àmbits com ara la intel·ligència artificial o la medicina personalitzada, el disseny de medicaments i materials, la bioenginyeria, les previsions meteorològiques o la lluita contra el canvi climàtic. Els representants d’aquests vuit centres o entitats d’acollida van signar ahir a Estrasburg els acords corresponents amb l’EuroHPC JU, que tot just ha donat la benvinguda al seu trentè membre, Macedònia del Nord.
«La signatura d’aquests acords constitueix una fita en l’activitat de l’empresa comuna que ens acosta un xic més a l’objectiu de fer d’Europa un líder mundial en informàtica d’alt rendiment. A final del 2020 hi haurà a Europa vuit superordinadors de nivell mundial que ajudaran les empreses i els investigadors europeus, es trobin allà on es trobin a la UE, a fer anar programaris que demanen una gran capacitat de gestionar dades per poder fer progressos significatius en matèria de lluita contra el canvi climàtic, disseny de nous medicaments, desenvolupament de nous materials i moltes altres àrees. Vull afegir també que és un plaer que l’antiga República iugoslava de Macedònia i actual Macedònia del Nord esdevingui el trentè membre de l’empresa comuna. Estic encantada pel fet que, com a part del seu compromís amb l’Agenda digital de la UE per als Balcans Occidentals, aquest país s’hagi compromès a invertir en l’empresa comuna i en els seus ambiciosos objectius d’infraestructura i recerca», ha declarat avui la comissària europea d’Economia i Societat Digitals, Mariya Gabriel.
Aquests acords són documents contractuals que estableixen les funcions, els drets i les obligacions de cadascuna de les entitats amfitriones. El procés de contractació pública dels vuit nous superordinadors ja pot començar.
Tres de les noves màquines seran superordinadors de prexaescala (capaces d’executar més de 150 petaflops per segon). Estaran situades en els següents centres de supercomputació:
- Barcelona Supercomputing Centre (BSC)
- CSC – IT Center for Science, Finlàndia
- CINECA, Itàlia.
Les altres cinc màquines seran superordinadors de petaescala (capaces d’executar més d’1 petaflop per segon).Els superordinadors de petaescala seran copropietat de l’empresa comuna EuroHPC i estaran situats en els següents centres de supercomputació:
- SofiaTech, Bulgària
- IT4Innovations National Supercomputing Center, República Txeca
- Luxprovide, Luxemburg
- Minho Advanced Computing Centre, Portugal
- IZUM, Eslovènia
Properes etapes
Ara que s’han signat els acords es publicaran les licitacions per a l’adquisició, instal·lació i manteniment d’aquests vuit superordinadors. La licitació dels tres superordinadors de prexaescala es publicarà a Internet els propers dies i la licitació per a la contractació dels cinc superordinadors de petaescala es publicarà abans no acabi el 2019. Podeu obtenir més informació al web de l’EuroHPC JU i a Twitter.
Segons que està previst, els superordinadors de petaescala començaran a funcionar a mitjan 2020 i els de prexaescala seran a final del 2020.♦