Ajuts estatals: la Comissió Europea aprova la concessió d’ajuts a les xarxes de banda ampla de l’Estat espanyol de molt alta velocitat
D’acord amb la normativa sobre ajuts estatals de la UE, la Comissió Europea ha aprovat avui la concessió de 400 milions d’euros de fons públics per desplegar xarxes de banda ampla de molt alta velocitat a tot Espanya. D’aquest nou règim d’ajuts se’n beneficiaran consumidors i empreses a zones d’Espanya amb una connectivitat insuficient.
«Els consumidors i les empreses espanyoles han de beneficiar-se de tot el potencial que té el creixement digital amb independència d’allà on es trobin. Els ajuts que avui hem aprovat posaran remei a la bretxa digital que hi ha entre les zones urbanes i les zones rurals espanyoles. L’objectiu d’aquesta decisió és donar suport un cop més a l’ús de fons públics per impulsar serveis d’internet de molt alta velocitat adreçats a consumidors i empreses de zones on la inversió privada és insuficient», ha declarat avui la vicepresidenta executiva responsable de competència, Margrethe Vestager.
Aquest règim d’ajuts disposa d’un pressupost de 400 milions d’euros, que s’executaran entre el 2020 i el 2022. L’objectiu és posar remei al dèficit de connectivitat que hi ha a tot Espanya i millorar i accelerar el desplegament de xarxes de molt alta velocitat que permetin disposar a tot arreu del país de la connectivitat a internet necessària per impulsar el mercat únic digital europeu.
Aquesta mesura donarà suport al desplegament de xarxes capaces de proporcionar velocitats de càrrega i descàrrega de 300 megabits per segon (Mbps), ampliables a 1 gigabit per segon (Gbps) a zones molt concretes.
Les noves xarxes abastaran zones on properament no hi ha prevista cap xarxa d’alta velocitat que ofereixi velocitats de descàrrega de com a mínim 30 Mbps. També abastarà, en menor mesura però, zones on ja és present o on és previst de desplegar-hi properament una xarxa d’alta velocitat, però on no hi ha ni hi és prevista cap velocitat que permeti una descàrrega de més de 100 Mbps. Les noves xarxes també donaran accés a millors serveis de banda ampla i això impulsarà el desenvolupament d’una economia digital moderna.
Les autoritats espanyoles han fet un inventari complet de les infraestructures disponibles actualment i han dut a terme consultes públiques per determinar les zones que necessiten els ajuts. Val a dir, però, que encara és previst de dur a terme més consultes públiques per garantir que es limitin al mínim les distorsions de la competència.
Totes les xarxes finançades amb càrrec a aquesta mesura hauran d’oferir accés a l’engròs a tots els operadors de manera oberta, transparent i gens discriminatòria. Tot plegat incentivarà, per tant, les inversions privades en serveis d’internet d’alta velocitat a llars i empreses de les zones objectiu d’aquest nou règim d’ajuts.
La Comissió ha avaluat aquesta seva mesura d’acord amb la normativa sobre els ajuts estatals de la UE i, concretament, d’acord amb les seves directrius del 2013 sobre el desplegament de xarxes de banda ampla i ha arribat a la conclusió que els efectes positius d’aquest règim d’ajuts per a la competència en el mercat espanyol de banda ampla superen els possibles efectes negatius que pugui provocar la intervenció pública. En vista de tot plegat, la Comissió ha decidit d’aprovar, doncs, aquesta mesura d’acord amb la normativa sobre ajuts estatals de la UE.
Aquest règim contribuirà a fer realitat els objectius estratègics de la UE establerts a l’Agenda digital per a Europa i a la comunicació «Cap a una societat europea del Gigabit».
Rerefons
La mesura que avui s’ha aprovat és la prolongació d’un règim espanyol anterior, aprovat per la Comissió el 2013, que pretenia donar suport al desplegament de xarxes d’accés de propera generació a zones no prou cobertes.
La connectivitat de banda ampla té una importància estratègica per al creixement i per a la innovació en tots els sectors de l’economia europea i per a la cohesió social i territorial. L’Agenda digital per a Europa reconeix els beneficis socioeconòmics que pot aportar la banda ampla i estableix fites per al seu desplegament a tot Europa, com ara el fet que com a mínim el 50 % de les llars europees estiguin abonades a connexions a internet de més de 100 Mbps.
L’Agenda digital per a Europa es va enllestir el 2016 arran de la comunicació sobre el Gigabit, que estableix els objectius de connectivitat que cal atènyer d’aquí al 2025 quan la connexió de totes les llars europees a les xarxes de molt alta velocitat amb una velocitat potencial de descàrrega de com a mínim 100 Mbps, ampliable a 1 Gbps, haurà de permetre l’ús generalitzat de productes, serveis i aplicacions en el mercat únic digital.
Les directrius del 2013 sobre el desplegament de la banda ampla actualment vigents permeten de fer aquesta mena d’inversions públiques sempre que la dinàmica del mercat no permeti de fer-les o quan el fet de fer-les impliqui una millora radical i un canvi positiu que valgui realment la pena. Val a dir, però, que les directrius també estan supeditades a d’altres paràmetres per tal de protegir la competència i incentivar la inversió privada.
La versió no confidencial d’aquesta decisió es publicarà amb el número SA.53925 del registre d’ajuts estatals del web de la DG Competència un cop s’hagin resolt les possibles qüestions de confidencialitat. La publicació a internet i en el Diari Oficial de la UE de la llista de les noves decisions sobre la concessió d’ajuts estatals ja figura en les notícies setmanals en línia sobre els ajuts estatals.♦