Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Claustre de la Universitat de Barcelona aprova l’informe anual del Rector

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

rector ub

El Claustre de la Universitat de Barcelona, reunit en sessió ordinària aquest dimecres, 11 de desembre, ha aprovat l’informe anual del rector corresponent a l’any 2019 per 72 vots a favor, 39 en contra i 16 en blanc. Durant la sessió, s’ha presentat l’informe anual de la Sindicatura de Greuges i la vicerectora d’Igualtat i Acció Social, Maite Vilalta, ha explicat els punts més rellevants de l’informe anual de la Comissió de Desenvolupament Sostenible.

El rector ha començat destacant els bons resultats de la UB, que ha tornat a ser la preferida pels estudiants catalans i ha encapçalat el nombre de sol·licituds en primera opció (30,98 % del total). També ha remarcat la posició destacada de la UB en graus acreditats amb excel·lència: un 24 % davant el 10 % del conjunt del sistema català. Elias ha recordat que s’està treballant en l’anàlisi del mapa de titulacions i la corresponent tasca de revisió i adaptació de les normatives acadèmiques. També ha fet esment al programa RIMDA, així com al procés de renovació d’acreditació dels manuals d’avaluació docent. A més, ha destacat l’ampliació de cobertura de les beques en la convocatòria 2019-2020 i la migració del Campus Virtual al núvol. El rector ha tancat aquest primer apartat del seu discurs recordant que, un any més, els estudiants de la UB han obtingut uns resultats excel·lents als campionats universitaris de Catalunya i d’Espanya (91 i 28 medalles respectivament). 

En l’àmbit de la recerca, el rector ha començat amb algunes xifres per contextualitzar el bon resultat pel que fa a l’impacte científic de les publicacions, com ara que la UB produeix l’11 % de les publicacions científiques universitàries de l’Estat. A continuació, s’ha referit a les actuacions que s’han dut a terme per captar talent i incorporar nous investigadors a la Universitat. També ha explicat que el nou Pla de dedicació acadèmica en l’àmbit de recerca representa un millor reconeixement dels investigadors, així com el propòsit d’incorporar les carreres professionals de tecnòlegs i gestors de la recerca dins la futura llei catalana de la ciència. El rector ha dedicat després una part del seu discurs a explicar la renovació d’equipament. També en el capítol de recerca, ha dit que la nova normativa de l’Escola de Doctorat ha de contribuir a modernitzar la gestió d’aquests ensenyaments. Joan Elias ha repassat la tasca de divulgació científica i ha destacat la participació de la UB en el programa Magnet i l’organització de la Festa de la Ciència. El rector ha acabat el capítol de recerca fent referència a la nova normativa sobre l’Estatut del personal investigador en formació (EPIF) i ha destacat que des de la UB s’han posat en marxa mesures per millorar la situació laboral dels contractats predoctorals i s’ha convocat el programa propi PREDOCS-UB.

La UB «avança cap a la creació d’una universitat global», ha afirmat el rector en el capítol sobre la projecció internacional de la institució. Ha repassat els 114 convenis internacionals signats durant l’any, i s’ha referit a la intensificació de l’activitat en xarxes universitàries llatinoamericanes. Igualment, ha esmentat la celebració enguany, per primer cop, de la Fira de Mobilitat Internacional de la UB, adreçada als estudiants. Sobre els projectes de recerca internacionals, ha destacat com ha augmentat la taxa d’èxit de les propostes que ha presentat la UB, de manera que s’ha aconseguit un finançament de 54 milions d’euros en 141 projectes. El rector ha acabat aquest capítol de l’informe ressaltant tres aspectes concrets: la renovació del projecte Campus de les Amèriques, que s’impulsa conjuntament amb la Universitat Pablo Olavide de Sevilla i la Universitat de Salamanca; la participació a la LERU, i l’aliança CHARM-EU, seleccionada en la primera convocatòria Erasmus+ per a la creació d’universitats europees, la qual «ens establirà encara més com a centre de referència en el panorama universitari europeu i mundial», ha dit.

El compromís social també ha marcat el discurs del rector, que ha fet referència a l’elaboració i aprovació del Protocol d’actuació contra l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i identitat sexual i altres conductes masclistes. En aquest sentit, s’ha referit a la campanya de visibilització de les dones a la UB, en el marc de la qual s’ha editat el llibre Les primeres professores de la Universitat de Barcelona i s’han batejat diverses aules i espais amb noms de dones. El rector també ha destacat la proposta d’un postgrau sènior de l’Experiència per al curs 2020-2021 i l’impuls en la creació de l’Ateneu UB, un projecte que té com a «objectiu que els professors jubilats puguin mantenir una relació amb la Universitat». D’altra banda, ha recordat que el passat 18 de febrer es va donar el tret de sortida a l’elaboració del Pla de desenvolupament sostenible de la UB, amb la participació de professorat, PAS i alumnat, i que també s’ha remodelat la imatge de l’Institut d’Emprenedoria (BIE), que ara s’anomena StartUB!. El nou espai StartUB! Lab, d’aproximadament 400 metres quadrats, acull les iniciatives emprenedores dels nostres estudiants. Pel que fa a transferència del coneixement, el rector ha apuntat que enguany la UB lidera el rànquing TH d’innovació de l’Estat espanyol i que ocupa la 75a posició europea. També ha explicat la feina duta a terme en el marc del Pla integral per a la gestió, la preservació i l’enriquiment del patrimoni cultural de la UB i l’aprovació definitiva del Pla especial integral per a la regulació del Campus de les Arts a Can Ricart.

Dins les accions que pretenen consolidar un model de govern obert, accessible i participatiu, el rector ha fet menció, entre d’altres, a la revisió del Portal de transparència i el compliment de les exigències recollides en la nova Llei de protecció de dades, el reglament d’elaboració de les cartes de serveis de la UB i l’aprovació del nou Reglament general d’eleccions UB. Finalment, el discurs ha fet referència a les accions en l’àrea econòmica de la Gerència durant aquest any, «vinculades a dues línies estratègiques: d’una banda, incrementar el finançament de la UB, i de l’altra, establir una política econòmica basada en criteris d’eficiència i equitat». El disseny d’estratègies que portin a desenvolupar la plantilla del professorat i a estabilitzar la del PAS han estat objectius centrals aquest any.

El rector s’ha volgut aturar un moment en un àmbit que considera «essencial per fer comprensible i accessible internament i externament tot allò que fem: la nostra estratègia de comunicació». Així, ha informat de la posada en marxa del Pla d’estratègia comunicativa de la UB (Comunicació 360o). L’impuls de l’aliança CHARM-EU, l’intercanvi constant amb les universitats companyes dins la xarxa LERU, i la presidència de torn de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) han tancat l’informe d’aquest 2019.

En el torn obert de paraules, s’han tractat aspectes com la situació dels doctorands, l’estat dels treballs per a l’elaboració del Pla d’igualtat, la no reparació de la pèrdua del poder adquisitiu del PAS, la política de transparència i rendiment de comptes, la necessitat de millorar l’estructura de la institució per fer-la més eficient i la participació estudiantil.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere