La UdG entra al top 100 de les universitats sostenibles segons el rànquing mundial GreenMetric
La Universitat d’Indonèsia elabora anualment el rànquing GreenMetric, que aquest any ha avaluat 780 universitats de tot el món en relació a la sostenibilitat. La Universitat de Girona ha escalat 12 llocs respecte a l’any passat, situant-se en la 93a posició en la classificació global.
La Universitat de Girona (UdG) s’ha situat en la 93a posició mundial i ha escalat dotze llocs en la darrera edició del rànquing internacional GreenMetric que la Universitat d’Indonèsia elabora cada any des del 2010. Aquesta és el millor resultat obtingut per la UdG des que l’any 2016 va iniciar les seves avaluacions dins aquesta classificació (2016: 96; 2017: 109; 2018: 105; i 2019: 93). En altres escales territorials, aquest any la Universitat de Girona ocupa la 44a posició a nivell europeu; la 7a, en l’àmbit estatal; i el 2n lloc a Catalunya.
GreenMetric Ranking of World Universities té l’objectiu de promoure la sostenibilitat a les institucions d’educació superior de tot el món. Permet que les universitats comparteixin la seva experiència i bones pràctiques en termes de sostenibilitat i que puguin mesurar de manera uniforme el seu nivell de compromís amb el medi ambient. A més, facilita la comparació entre aquestes institucions a partir d’un rànquing. En aquesta edició hi han participat 780 universitats de 85 països, 61 més que l’any passat.
“Els resultats de GreenMetric confirmen l’evolució positiva que la UdG està fent, pas a pas, en l’àmbit de les polítiques ambientals”, afirma el delegat del Rector per al Territori i la Sostenibilitat a la Universitat de Girona, Jaume Feliu. Agrega que ha estat possible gràcies al Pla d’ambientalització, en vigència des de l’any 2000. “Aquesta bona posició recolza les futures accions que seran guiades per un nou Pla d’ambientalització que inclourà el seguiment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, uns objectius alineats amb les institucions i governs internacionals més implicats en la mitigació del canvi climàtic i unes accions emmarcades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides”, destaca Jaume Feliu.
El rànquing estableix sis categories d’indicadors –energia i canvi climàtic (21%), transports (18%), educació (18%), gestió de residus (18%), ubicació i infraestructures (15%) i ús de l’aigua (10%)– i fa una ponderació per determinar la posició en la classificació global.♦