La nova edició del programa ‘Biblioteques sense fronteres’ del Govern català apropa les economies transformadores al territori
La Biblioteca Pública de Tarragona acull la presentació del programa amb una taula rodona al voltant del comerç just, les finances ètiques i l’economia social i solidària
Des del 2017, el Govern impulsa aquest programa amb l’objectiu de contribuir a la construcció d’una ciutadania global transformadora a través de les biblioteques
L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya impulsen una nova edició del programa ‘Biblioteques sense fronteres’, que el Govern organitza anualment des del 2017 amb l’objectiu de contribuir a la construcció d’una ciutadania global transformadora a través de les biblioteques.
La Biblioteca Pública de Tarragona va ser ahir l’escenari de la presentació institucional del programa d’aquest 2019, que gira al voltant de les economies transformadores, el comerç just, les finances ètiques i l’economia social i solidària. Amb aquesta temàtica al centre, la biblioteca tarragonina va acollir una taula rodona que va comptar amb les institucions i les entitats participants, així com persones expertes en l’economia social i solidària. L’acte va començar amb una presentació institucional a càrrec de Carme Gual, directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i Josep Vives, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
A continuació va tenir lloc la conversa ‘Les economies transformadores, de què parlem?’, amb Jesús Gellida, politòleg i investigador social, Anna Bardolet (LaCoordi), Aritz García (Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores) i Pedro Redondo (CoopCamp). L’acte va cloure amb la intervenció de la directora de la Biblioteca Pública de Tarragona, Dolors Saumell.
Tercera edició del programa
El programa ‘Biblioteques Sense Fronteres, compromeses amb un món més just’ és una iniciativa de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. El programa va néixer l’any 2017 amb l’objectiu de contribuir a la construcció d’una ciutadania global transformadora a través de les biblioteques. Mentre que aquest 2019 la temàtica s’ha centrat en les economies transformadores, el 2017 es va dedicar al paper de les defensores dels drets humans i el 2018, al refugi i els desplaçaments.
L’edició actual, que ha comptat amb la col·laboració de La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques (LaCoordi), va arrencar el mes de setembre, i ha portat exposicions, tallers, contacontes i xerrades sobre l’economia social i solidària a sis biblioteques d’arreu de Catalunya: Mollet del Vallès, Barcelona, Girona, Lleida, Tortosa, i Tarragona.
Què són les economies transformadores?
L’edició 2019 del programa ‘Biblioteques Sense Fronteres’ vol apropar al territori les anomenades economies transformadores, que comprenen l’economia social i solidària, les finances ètiques i el comerç just. Aquest programa porta a les biblioteques catalanes exposicions, tallers participatius, sessions de contacontes i moltes altres activitats per a grans i petits.
Les economies transformadores inclouen iniciatives de producció, comercialització, consum i finançament que funcionen sota lògiques democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris. Amb uns canals de comercialització i producció alternatius que posen les persones i les seves necessitats en el centre, i alternatives de consum i producció basades en la participació de les persones i les comunitats, en l’apoderament, la transparència, les qüestions de gènere i la sostenibilitat ecològica.
Les eines i recursos que s’ofereixen a les biblioteques s’han treballat amb LaCoordi, una entitat de segon nivell sorgida de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica. Aquesta plataforma integra les entitats SETEM Catalunya, Oxfam Intermón, Alternativa 3, Fiare Banca Ètica Catalunya i FETS-Finançament Ètic i Solidari i la Xarxa d’Economia Solidària.
El programa Biblioteques Sense Fronteres s’emmarca en un pla de treball entre el Departament d’Acció Exterior i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per coordinar i treballar conjuntament actuacions en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament.♦
Web del Programa bit.ly/BibliotequesSenseFronteres2019