Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UOC ofereix el un curs gratuït en línia per a aprendre a cuidar-se la salut

Notícia anterior
Notícia posterior

salut

El MOOC d’alfabetització en salut proporcionarà eines per controlar-se millor la salut i facilitar la presa de decisions conscient

A partir del 27 de gener, la UOC començarà el curs en línia obert i massiu (MOOC, per la sigla en anglès) sobre alfabetització en salut, una iniciativa pionera a Espanya. El curs en línia, Alfabetització per a la Salut: Propostes i Idees per a Cuidar i Cuidar-nos, està repartit en cinc mòduls ―Introducció, Infància, Adolescència, Edat adulta i Gent gran―, tindrà una durada de cinc setmanes, és gratuït no requereix cap coneixement previ per a inscriure-s’hi.

Alfabetitzar-se per a estar més sa

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja afirmava el 2016 que l’alfabetització en salut és indispensable per a mantenir una població sana. Segons han demostrat diversos estudis, un bon nivell d’alfabetització en salut millora els resultats del sistema sociosanitari perquè redueix la mortalitat, les hospitalitzacions i els costos sanitaris associats. Per a aconseguir una ciutadania saludable, a banda d’uns bons coneixements en salut, l’OMS també afegeix la necessitat d’una bona governança sobre el sector de la salut per tal que les ciutats esdevinguin indrets més saludables.

La UOC, amb una llarga trajectòria en formació de qualitat en línia, aposta pel desenvolupament de la salut digital oferint aquest MOOC per a continuar avançant en la direcció apuntada per l’OMS. Els professors que dirigeixen el curs, Eulàlia HernándezManuel Armayones i Antoni Baena, membres de l’eHealth Center i docents de la UOC, són doctors en Psicologia i experts en alfabetització i educació per a la salut. També hi participaran altres experts dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació i dels de Ciències de la Salut de la UOC, professors de la UAB i la UPF i professionals provinents d’institucions del sector, com ara l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), el programa Espaijove.net, el portal Infermeria Virtual del Col·legi Oficial d’Infermeres i d’Infermers de Barcelona o el Consorci Sanitari Integral de la Generalitat de Catalunya.

El MOOC s’impartirà en dues plataformes, Miríadax i Twitter, on es generarà un debat vertebrat al canal @moocSaludUOCX i amb l’etiqueta #alfabeSaludUOC. S’encarregaran de la dinamització del canal les professionals externes Mònica Fernández i Daria Roca, expertes en aquest àmbit. Per a poder seguir el curs, és indispensable que els participants tinguin un compte a Twitter.

Els participants adquiriran eines per a saber destriar, entendre i avaluar la informació que hi ha, detectar quina és fiable i saber com s’ha de fer servir per a prendre decisions sobre la salut pròpia. Tal com explica Antoni Baena, «internet és la primera font d’informació que la gent consulta, però pot ser perillós quan no se sap diferenciar la informació falsa de la que és fiable».

Empoderament en salut, una assignatura pendent

L’alfabetització en salut de la població encara és una assignatura pendent a Europa. Segons la darrera enquesta sobre alfabetització en salut publicada per la European Journal of Public Health, gairebé el 50% dels europeus tenen una alfabetització baixa en salut. A Espanya, el percentatge de persones amb un grau d’alfabetització problemàtic encara és una mica més alt, ja que se situa en el 50,8%. Per això, tal com explica Manuel Armayones, el MOOC «respondrà les preguntes sobre alfabetització que ens fem tots: he de prendre aquest medicament?, quines contraindicacions té?, o què he de fer per a mantenir-me sa?». En especial, el curs busca fomentar l’esperit crític.

Els participants aprendran que «tots som agents de salut perquè, per mitjà de les nostres rutines, mostrem les estratègies de cura que usem, difonem bons àmbits o aprenem dels qui segueixen pautes correctes», com ara en les hores de son o en l’alimentació. De la mà de diversos professionals, també coneixeran projectes que ja estan implementats i que serveixen per a cuidar la salut en cada etapa del cicle vital. «En definitiva, l’alfabetització en salut ens ajuda a cuidar i millorar la nostra salut i la de les persones del nostre entorn», resumeix Armayones.

Aquest curs és una porta d’entrada a l’extens àmbit de l’alfabetització en salut, que haurà d’involucrar tota la societat, perquè, en paraules d’Eulàlia Hernández, «alfabetitzar-se és un procés de creixement que han de fer els ciutadans i el sistema sociosanitari plegats».♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere