Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un projecte europeu dissenyarà plans d’adaptació al canvi climàtic per a 7 àrees marines protegides, entre elles el Cap de Creus

Notícia anterior
Notícia posterior

cap-de-creus

El projecte europeu MPA Engage potenciarà les àrees marines protegides com un dels pilars estratègics per a la mitigació i adaptació dels ecosistemes marins al canvi climàtic.

Finançat pel programa Interreg MED, el projecte té un pressupost de 3 milions d’euros, i està liderat per l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, on se celebra la primera reunió els dies 14 i 15 de gener.

Els plans d’adaptació tindran un enfocament socioecològic per set àrees marines protegides de sis països, entre elles el Parc Natural de Cap de Creus.

 

Aquest 14 i 15 de gener, desenes d’investigadors internacionals, entitats administratives de diferents països i organitzacions no governamentals es reuneixen a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, ​​centre del CSIC, per establir les bases estratègiques i definir els passos per el desenvolupament dels plans d’acció d’adaptació al canvi climàtic.

La Mediterrània és una de les àrees més afectades pel canvi climàtic. La sobrepesca, el transport marítim i la contaminació, entre altres factors, impacten sobre els ecosistemes marins, fent-los més vulnerables.

El principal objectiu del projecte MPA Engage (Engaging Mediterranean key players in Ecosystem Approach to manage Marina Protected Areas to face Climate) és promoure les àrees marines protegides com a espais fonamentals per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic.

Des d’un enfocament socio-ecològic, el projecte desenvoluparà plans d’adaptació en set àrees marines protegides de sis països: Portofino (Itàlia); Tavolara Punta Coda Cavallo (Sardenya, Itàlia); Parc Nacional de Calanques (França); Parc Natural del Cap de Creus (Espanya); Brjuni National Park (Croàcia); Zakyntos National Marine Park (Grècia); Karaburuni (Albània).

El projecte implicarà els principals agents de cada zona: gestors, actors socioeconòmics del sector del busseig recreatiu i de la pesca artesanal, autoritats locals i regionals, centres de recerca i públic general.

“Millorar els plans de gestió de les àrees marines protegides és essencial per mantenir ecosistemes més sans i resilients, capaços de fer front als impactes del canvi climàtic que s’acosten”, diu Joaquim Garrabou, investigador del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar i líder del projecte. “Només amb la implicació de tots els actors s’assoliran mesures que puguin dur-se a terme de forma eficaç”, afegeix.

El projecte MPA-Engage es desenvoluparà fins al 2022 amb un pressupost de 3 milions d’euros del programa Interreg MED. Liderat per l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), compta amb la implicació del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el govern de la regió de Ligúria (Itàlia). Com a institucions científiques, participen l’estació zoològica Anton Dohrn (Itàlia), el Future Ocean Lab de la Universitat de Vigo i la Universitat Politècnica de Marche (Itàlia), a més de les entitats administradores de les set àrees marines protegides, les dues organitzacions no governamentals Low Impact Fishers of Europe i MIO-ECDSE; i la Diving Alert Network Foundation.♦

 Fotografia: Parc natural del Cap de Creus.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere