Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Diàlegs Humanístics UPF 2020: “Qui és l’intel·lectual avui?” (21/01/2020)

Notícia anterior
Notícia posterior

intel

Amb Josep Ramoneda, filòsof i periodista, director de la revista La Maleta de Portbou i de l’Escola Europea d’Humanitats de Barcelona, i Santiago Zabala, professor ICREA de Filosofia Contemporània a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra

Per què Slavoj Zizek, Michael Haneke o Judith Butler no gaudeixen de la mateixa atenció en l’espai públic que Michel Foucault, Pier Paolo Pasolini i Susan Sontag? Periodistes, polítics i editors de tot el món demanaven constantment en aquests últims opinions i comentaris sobre l’actualitat política, cultural i social; mentre que ara l’activitat dels intel·lectuals s’adscriu a circuits d’informació molt més delimitats. L’explicació d’això no se centra en la qualitat dels intel·lectuals d’avui o en la irrupció d’experts en els debats públics, sinó en la multiplicació dels mitjans de comunicació, que ha canviat radicalment el paper de l’intel·lectual en la societat.

Aquest debat afrontarà el tema central, ja apuntat per Foucault, de fins a quin punt la tasca de l’intel·lectual és la de “destruir les evidències i les universalitats, mostrar en les inèrcies i les restriccions del present els punts febles, les obertures, les línies de força” en un món on es presta més atenció al qui fa més soroll que al qui aporta millors arguments.

Josep Ramoneda (Cervera, 1949) és periodista i filòsof; director de la revista La Maleta de Portbou i de l’Escola Europea d’Humanitats de Barcelona; col·laborador habitual d’El País, la Cadena SER i el diari Ara. Ha estat director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) entre els anys 1989 i 2011 i president de l’Institut de la Recherche et de l’Innovation (IRI) de París entre el 2009 i el 2014. Ha publicat nombrosos llibres, entre els quals destaquen els següents: Después de la pasión política (Taurus, 1999), Del tiempo condensado. Globalización, inmigración, terrorismo, cultura (Debolsillo, 2003), Contra la indiferencia. Apología de la Ilustración (Galaxia Gutenberg, 2010) i La izquierda necesaria (RBA Libros, 2012). Ha rebut el premi Ciutat de Barcelona de Projecció Internacional (2012) i el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2013).

Santiago Zabala (1975) és professor d’investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, on dirigeix el Centre UPF per a la Filosofia i els Arxius de Gianni Vattimo. Imparteix classes de Filosofia Contemporània i supervisa tesis de màster i doctorat. També és professor visitant en diverses universitats de la Xina, els Estats Units i d’altres països. Zabala és autor de Being at Large. Freedom in the age of alternative facts (McGill-Queen’s University Press, 2020) i de Why only art can save us (Columbia University Press, 2017), entre d’altres llibres. D’una altra banda, és director de diverses col·leccions de llibres de filosofia als Estats Units i a Espanya, i escriu articles d’opinió per a The New York TimesThe Guardian i Al Jazeera.

Coordinació acadèmica i presentació: Tamara Djermanovic, professora a la Facultat d’Humanitats de la UPF.

Dia: 21 de gener del 2020.

Hora: de 19.00 a 20.15 hores.

Lloc: auditori del campus de la Ciutadella de la UPF.

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere