Els centres de la Xarxa d’Arts Visuals de Catalunya tanquen el 2019 amb 91 exposicions i 195.937 visitants
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va destinar l’any passat més d’un milió d’euros a finançar l’activitat dels centres de la Xarxa per garantir la presència de les arts visuals arreu del territori
La Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, impulsada pel Departament de Cultura i de titularitat municipal, ha programat un total de 91 exposicions aquest 2019, amb activitats complementàries vinculades, així com projectes amb diferents col·lectius socials i educatius.
S’han comptabilitzat un total de 195.937 visites als centres d’art de la Xarxa que confirmen la importància de la tasca dels vuit centres, compromesos a garantir una presència bàsica de les arts visuals contemporànies a diferents punts del territori en coordinació amb l’administració local i els agents artístics.
Els vuit centres que integren la Xarxa són: el Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona; ACVIC Centre d’Arts Contemporànies; M|A|C Mataró Art Contemporani; Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació; el Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat; el Centre d’Art la Panera de Lleida; Lo Pati. Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i el Centre d’Art de Tarragona.
El Departament de Cultura, des de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, ha destinat 1.027.063 euros a finançar l’activitat dels centres de la Xarxa el 2019, un increment respecte a la xifra del 2018 que va ser de 995.080 euros.
Al llarg del 2019, dos dels centres de la Xarxa també han estat productors de les exposicions del programa d’itinerants del Departament de Cultura. El Centre d’Art la Panera de Lleida ha produït l’exposició “Natural Artificial”, que explora els límits d’aquesta clàssica dicotomia, i el Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat ha estat productor de l’exposició “La lliçó de Diògenes”, que pren com a fil conductor l’ideari del filòsof grec.
Premi de Videocreació
També el 2019, en el marc del Festival LOOP, s’ha inaugurat el projecte guanyador de la 5a Edició del Premi de Videocreació, “Jo soc allò prohibit” d’Isaki Lacuesta. El Premi consisteix en la coproducció d’una obra de videocreació entre la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.
La peça de Lacuesta és una reflexió sobre la censura i la prohibició d’imatges i idees durant els quaranta anys de democràcia a Espanya. “Jo soc allò prohibit” itinerarà pels centres de la Xarxa al llarg del 2020.
A banda, al Festival LOOP es va anunciar també la guanyadora de la 6a edició del Premi de Videocreació, Mabel Palacín, que durant el 2020 treballarà en el projecte guardonat “Lladres” i inaugurarà la peça a finals d’any.
Noves adquisicions d’obres
En el marc del Pla Integral de les Arts Visuals, tres de les obres adquirides durant la campanya 2019 han estat produïdes per centres de la Xarxa d’Arts Visuals. Les obres han estat: QR Code / Films #2 (2017-2018), d’Antoni Pinent, produïda pel Centre d’Art La Panera; S/T (2018) de Regina Giménez, que va ser produïda pel M|A|C Mataró Art Contemporani, i Estado de Malestar (malestar_exhuberancia_anomalía) (2018), de María Ruido, projecte guanyador de la 4a Edició del Premi de Videocreació, produït per la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, amb l’Arts Santa Mònica, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.
Projectes socials i educatius
Des dels Centres de la Xarxa es promou la creació de valor i interès de les arts visuals contemporànies amb programes educatius, socials i de dinamització de públics. Durant el 2019, s’han realitzat diversos projectes de caràcter cívic i inclusiu amb la comesa d’apropar les arts visuals a col·lectius que no poden accedir directament als equipaments.
Entre aquests projectes, hi ha la iniciativa “Radiació +++” del Centre d’Art La Panera en col·laboració amb el servei de Radioteràpia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova —un projecte que va ser guardonat amb el premi de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA)— i que ha consistit a treballar conjuntament disciplines pictòriques i interactives amb artistes i pacients d’Oncologia Radioteràpica.
També destaca el Programa “Art Teràpia” de Lo Pati. Centre d’Art de les Terres de L’Ebre, que investiga les possibilitats terapèutiques, inclusives i transformadores de l’art, amb la finalitat d’explorar les potencialitats artístiques com a eina perquè pacients i familiars gaudeixin dels seus beneficis terapèutics i emocionals.
Des d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies s’ha celebrat la 9a edició del projecte “Art i Escola”, en col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, diverses entitats educatives i artistes independents per establir un punt de trobada entre l’àmbit de les arts visuals i l’educació. Enguany, la temàtica que s’ha treballat ha estat “La ficció”. També s’han impulsat els projectes “Mapes” un projecte que s’ha treballat amb l’entitat d’inserció social EINA, vinculada a Sant Tomàs i el projecte “Open your mind”, un taller de creació adreçat a joves a l’atur organitzat per l’entitat Aurora Gestió de Projectes Socials. Un altre projecte educatiu amb llarga trajectòria és el “Bòlit Mentor”, que treballa per establir un diàleg fructífer i continu entre centres d’educació secundària i centres culturals de la ciutat. L’activitat consisteix a desenvolupar un projecte creatiu conjunt amb un artista visual i una escola.
El Centre d’Art Tecla Sala, de L’Hospitalet de Llobregat, també treballa ininterrompudament amb col·lectius amb discapacitat intel·lectual com Tallers Bellvitge (Associació Promotora d’Ocupació i Servei Social) i col·lectius de salut mental, com la Federació Veus i el centre de rehabilitació Santa Eulàlia de l’Hospitalet, el Punt Òmnia dels barris de Sant Feliu i Sant Ildefons i l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència EAIA de L’Hospitalet.♦
Imatge del projecte #mosmirem del programa “Art Teràpia” de Lo Pati. Centre d’Art de les Terres de L’Ebre