El projecte TeRRIFICA conclou el seu primer any de vida
El projecte TeRRIFICA “Territorial RRI fostering Innovative Climate Change Action”, dedicat a influir en les polítiques europees de mitigació i adaptació al canvi climàtic mitjançant un seguit d’accions de Recerca i Innovació Responsables (RRI) i la co-creació de coneixement entre actors rellevants, ha conclòs el seu primer any de vida.
El dia 19 de setembre, sota la coordinació de la Science Shop Vechta/Cloppenburg – Universität Vechta, es va dur a terme la conferència en línia ‘Connecting case studies with future climate action. What is mandatory for prospect co-creation processes in climate adaptation and mitigation projects?’. Aquesta va engegar amb les ponències de dos experts sobre l’acció climàtica amb un enfoc en els aspectes de participació pública, metodologia i institucionalització, i va continuar amb l’exposició d’una sèrie de bones pràctiques que, combinant estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic amb processos de co-creació de coneixement, han estat implementades a les sis regions pilot que formen part del projecte. Els factors d’èxit i els obstacles identificats es van presentar i debatre posteriorment en tres rondes de discussió paral·leles destinades a promoure l’aprenentatge mutu entre els 50 participants d’arreu del món que van participar a l’activitat.
En paral·lel a la Conferència ‘Citizens’ Convention, taking democracy seriously’, celebrada a la seu del Conseil Économique Social et Environnemental (CESE) a París, els dies 14 i 15 d’octubre, es va realitzar el taller de reflexió ‘Citizens’ Conventions for mitigation and adaptation to Climate Change’ a la Fondation Charles Léopold Mayer. Ambdós actes van ser organitzats per Sciences Citoyennes i van contribuir a reflexionar sobre com la veu informada dels ciutadans, a través de les anomenades ‘convencions ciutadanes’, pot situar-se al cor de la formulació de les polítiques públiques i, en particular, d’aquelles que, des dels diversos nivells territorials d’Europa, tenen com a objectiu fer front al canvi climàtic, tot garantint la legitimitat d’aquest procediment.
Una nova reunió del consorci europeu, acollida per l’ACUP, va tenir lloc els dies 3 i 4 de desembre a la seu de la Fàbrica del Sol de Barcelona, equipament d’educació ambiental promogut per l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta trobada va constituir una bona ocasió per fer balanç dels assoliments del projecte durant els seu primer any de vida, així com per planificar els propers passos. Entre aquests, hi ha la planificació de vuit escoles d’estiu i el llançament d’una eina de crowd-mapping mitjançant la qual els ciutadans, unint els seus esforços, podran ajudar a construir un mapa interactiu que reculli les seves opinions i experiències en aquells indrets on el canvi climàtic és tangible així com a desenvolupar plans d’acció climàtica locals o regionals a partir dels punts marcats. L’endemà, els socis van assistir a la jornada de treball ‘Citizen Science Experiences from Academia’ organitzada a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). En aquest context, investigadors tant d’aquest institut com del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) van presentar una sèrie de projectes que relacionen el canvi climàtic i la ciència ciutadana.
A escala local, una quinzena de membres de l’equip de co-creació de la regió pilot de l’àrea metropolitana de Barcelona, es van aplegar el dia 7 d’octubre per participar a la sessió de diàleg ‘Co-creació i acció climàtica’. Albergada també a la Fàbrica del Sol, aquesta activitat els va oferir l’oportunitat de compartir respostes a problemes comuns així com aprofundir en la tasca de l’Ajuntament de Barcelona en matèria de participació ciutadana, sostenibilitat i acció climàtica i conèixer el projecte BINGO i l’experiència Climcobaix, promoguts per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i RISC3 Climate Change Knowledge respectivament. La sessió va finalitzar amb un debat i una dinàmica de treball sobre co-creació i canvi climàtic.
Durant l’any 2019, tres informes sobre acció-climàtica i co-creació es van publicar en el marc de TeRRIFICA: Case Studies Report; Report on institutional framework conditions, relevant local and regional processes, instruments and co-creation factors related to or adaptable for climate action; i Guide on engagement and co-creation. A més, el projecte va ser presentat en el marc de 30 conferències, seminaris i tallers realitzats arreu d’Europa i del món.
Sobre TeRRIFICA
Aprovat en la convocatòria Science with and for Society (SwafS) i finançat en el marc del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea, TeRRIFICA (Territorial RRI fostering Innovative Climate Change Action) és un projecte que té com a objectiu influir en les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic mitjançant un seguit d’accions de recerca i innovació responsables (RRI) i la co-creació de coneixement entre actors rellevants de sis regions pilot europees.
El projecte està coordinat per la science shop WILA Bonn (Bonn, Alemanya), i compta amb la participació d’un consorci transdisciplinari format per tres institucions de recerca, tres entitats sense ànim de lucre, una associació pública d’universitats i una institució pública per a la promoció de la ciència.
- Rhine-Waal University (Kleve, Alemanya)
- University of Vechta (Vechta, Alemanya)
- Education for Sustainable Development Association (Minsk, Bielorrússia)
- Associació Catalana d’Universitats Públiques (Barcelona, Espanya)
- Sciences Citoyennes (París, França)
- Adam Mickiewicz University (Poznan, Polònia)
- Center for the Promotion of Science (Belgrad, Sèrbia)
Al llarg dels tres anys i mig que dura TeRRIFICA (gener 2019-juny 2022), s’elaboraran fulls de ruta i indicadors de rendiment clau per a la implementació de les metodologies i les activitats desenvolupades.
El projecte TeRRIFICA s’alinia amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Enllaç amb la Plataforma CTI
El rol de l’ACUP en el si del projecte consisteix en liderar-ne la comunicació i coordinar, a través de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (CTI), la regió pilot corresponent a l’àrea metropolitana de Barcelona tot involucrant experts en canvi climàtic de grups d’investigació de les universitats públiques catalanes, així com representants de l’administració, el sector privat i la societat civil.♦