Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Programa UB: Acte públic sobre “Barcelona, ciutat i universitat refugi”. Una via segura i regulada d’acollida (Dilluns 27/01/2020)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

49705

La Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona celebren l’acte «Barcelona, ciutat i universitat refugi».

El dilluns 27 de gener de 2020, a les sis de la tarda, al Paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona
(Gran Via de les Corts Catalanes, 585)

L’acte inclourà:

– Presentació i projecció del curtmetratge-documental «Universitat refugi», dirigit per Pau Faus, que recull les accions de promoció i suport que porten a terme la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona per facilitar l’accés a la universitat de persones refugiades.

– Concert «Música per la vida i la dignitat» a càrrec d’ORPHEUS XXI, un conjunt musical impulsat pel mestre Jordi Savall, dirigit per Moslem Rahal, i integrat per músics refugiats i immigrants procedents de diversos països.

L’organització de l’acte és a càrrec de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

Programa UB de suport a persones refugiades i provinents de zones en conflicte

 

El setembre de 2015, tenint en compte el desplaçament massiu de persones refugiades procedents de Síria, i conscient de la crisi de l’asil a nivell global, la Universitat de Barcelona va decidir crear el Programa UB de suport a persones refugiades i provinents de zones en conflicte, coordinat per la Fundació Solidaritat UB. Entre altres accions, aquesta iniciativa inclou beques de matrícula universitària, opcions d’allotjament i cursos d’aprenentatge d’idiomes. Igualment, el Programa organitza activitats d’informació, formació i sensibilització sobre la crisi del dret d’asil i engloba la participació de la UB en projectes europeus i de dimensió internacional com inHERE (Higher Education Supporting Refugees in Europe) i RESCUE (Refugees Education Support in MENA countries).

Per al desenvolupament d’aquestes activitats i projectes, el Programa ha teixit una xarxa interna de treball amb una vintena de grups, departaments i àrees de la UB; una xarxa interuniversitària de col·laboració, i una xarxa externa a la Universitat, que inclou acords amb administracions públiques, centres educatius, empreses i entitats que treballen en l’àmbit del refugi. En aquest sentit, el Programa ha estat seleccionat per al Catàleg de bones pràctiques en l’acollida de persones refugiades del projecte inHERE com un exemple d’enfocament estratègic amb voluntat de sostenibilitat, i ha estat replicat pel Programa d’acollida d’estudiants refugiats del Líban de la Generalitat de Catalunya.

«Barcelona, ciutat i universitat refugi», una via segura i regulada d’acollida

 

Un dels primers acords de col·laboració del Programa UB de suport a persones refugiades va ser amb l’Ajuntament de Barcelona, amb què la Universitat de Barcelona impulsa i cofinança el projecte insígnia de la iniciativa. Es tracta del Curs de Transició a la Universitat, un curs oficial d’extensió universitària que consta de tres mòduls: aprenentatge simultani de català i castellà i coneixement de l’entorn sociocultural; nocions sobre drets humans i cultura de pau, i preparació per a la inserció laboral.

Per a aquest curs, anualment es concedeixen 15 beques a estudiants en situació de vulnerabilitat econòmica i de drets humans, que inclouen allotjament, suport acadèmic, mentoria, assessorament jurídic, assistència psicològica i suport per a la incorporació al món laboral, entre d’altres prestacions. Una vegada superat el curs i si compleixen els requisits d’accés, els i les estudiants poden matricular-se a l’oferta acadèmica de la UB, i continuen gaudint de l’acompanyament del Programa.

L’experiència de dos dels estudiants d’aquest curs centra el curtmetratge-documental «Universitat refugi», dirigit per Pau Faus i produït per Nanouk Films, que contextualitza i explica la col·laboració que, des de 2016, mantenen la UB i l’Ajuntament de Barcelona, així com el compromís d’ambdues institucions en la promoció de l’educació i la creació d’espais segurs en què els i les estudiants refugiats puguin reconstruir la seva trajectòria vital i educativa.

                   Programa … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere