Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els orígens de l’art a la nova exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya: “Art Primer. Artistes de la prehistòria”

Notícia anterior
Notícia posterior

MAC

L’exposició fa una descoberta de les primeres manifestacions artístiques a Europa, especialment de l’art rupestre llevantí

S’hi exhibeixen dos-cents cinquanta objectes procedents de cinc museus i institucions catalanes, espanyoles i franceses

L’acte inaugural tindrà lloc avui dijous, 6 de febrer, a les 19 hores, i anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) obre al públic una nova exposició, “Art primer. Artistes de la prehistòria”, a través de la qual proposa un viatge al passat a la recerca dels orígens de l’art. Una mostra que, alhora vol explicar també l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys.

El desenvolupament del pensament creatiu i de la capacitat d’abstracció és una de les grans fites de l’evolució humana. Tanmateix, el caràcter efímer de les primeres formes d’expressió artística fa difícil rastrejar-ne els orígens en el temps.

L’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria” s’obrirà al públic aquest divendres 7 de febrer i es podrà visitar fins al 28 de juny. L’acte inaugural tindrà lloc demà dijous, 6 de febrer, a les 19 hores, i anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga, del director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya, i dels comissaris de la mostra, els doctors Inés Domingo i Antoni Palomo.

Organitzada com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, l’exposició exhibeix dos-cents cinquanta objectes únics de la prehistòria europea, procedents de vint museus i institucions catalanes, espanyoles i franceses. Un patrimoni prehistòric excepcional, gran part del qual s’exposa per primera vegada a Catalunya.

Mereixen una menció especial els fragments originals de pintures rupestres llevantines conservades al MAC (Cova dels Moros, Calapatà, Terol) i al Museu de la Valltorta (Comunitat Valenciana), entre les quals destaca el cèlebre “Arquer de la Valltorta”. També són rellevants els objectes paleolítics procedents de la regió francocantàbrica, com l’espàtula amb forma de peix de la Cueva de El Pendo, del Museo de Prehistoria y Arqueología de Cantabria i les peces més antigues d’art paleolític trobades a Catalunya i fins ara mai exposades, procedents dels jaciments de l’Hort de la Boquera a Margalef de Montsant i de Vimbodí, de catorze mil anys d’antiguitat. Finalment, a la mostra es pot contemplar una rica col·lecció de calcs de pintures rupestres reunits pel MAC des de principis del segle XX.

D’estètica contemporània, atractiva i innovadora, l’exposició ocupa més de 800 m2 de l’espai central del Museu i ofereix nombrosos recursos audiovisuals i de realitat virtual en 360 graus que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics, o la visita immersiva de coves i abrics, amb l’objectiu d’arribar i seduir un ample ventall de visitants. Completa l’exposició l’Arqueolab, un espai de joc i interacció, on es desenvoluparan activitats per a tots els públics amb l’objectiu de fer possible la descoberta experiencial de l’art llevantí.

El tractament de l’exposició integra una mirada de gènere al seu discurs. La contribució de la dona en la creació artística es fa palès en les escenografies, audiovisuals i d’altres recursos museogràfics.

L’exposició s’estructura en els següents àmbits:

  1. Els orígens de l’art: El naixement del comportament simbòlic està envoltat d’incertesa. Els nostres avantpassats africans ja dibuixaven sobre colorants i recipients fa entre 100 i 60.000 anys.
  2. L’art paleolític. L’art dels animals: Ara fa entre 40.000/35.000 i 11.700 anys, coves profundes, abrics i roques a l’aire lliure van fer de llenços a dibuixos, gravats i pintures d’animals.
  3. L’art llevantí. L’art de les persones: Als inicis de l’era postglacial la façana mediterrània peninsular esdevé l’escenari de l’art llevantí. Els humans es converteixen en protagonistes d’escenes.
  4. De la balma al museu: El MAC custodia una col·lecció singular de calcs originals que il·lustren els primers grans descobriments d’art llevantí. Calcs excepcionals que en alguns casos esdevenen l’únic testimoni de figures ja desaparegudes.
  5. L’art rupestre, patrimoni de la humanitat: s’estima que arreu del món hi ha centenars de milers de jaciments amb art rupestre, i les troballes continuen. És el cas de l’art rupestre de la façana mediterrània de la península Ibèrica, patrimoni de la humanitat des del 1998, la concentració de jaciments més gran d’Europa, que proporciona un quadre excepcional de la vida humana en un moment inicial de la nostra evolució cultural.
  6. Arqueolab: Un espai de joc i interacció on es desenvoluparan activitats que ens permetran descobrir l’art llevantí en primera persona.

Durant el període d’obertura de l’exposició, s’oferirà un ampli programa d’activitats, format per visites guiades, tallers, masterclasses i conferències d’especialistes i visites organitzades a conjunts d’art rupestre, tant de Catalunya com de l’Estat espanyol. També s’han programat activitats per a centres escolars i per a famílies els caps de setmana. Per a públic especialista es programa un seminari d’Art Rupestre i Experimentació, del 4 al 6 de març, que constarà de dues jornades pràctiques centrades en l’ús de les noves tecnologies i en l’experimentació com a eina d’estudi de l’art rupestre.

La presentació de l’exposició ha comportat també l’edició d’un interessant catàleg que, a més de les peces i documents exposats, integra diversos articles d’especialistes en art prehistòric i en art rupestre llevantí, que permeten un aprofundiment sobre els diversos temes abordats en la mostra.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere