Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Barcelona commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

Notícia anterior
Notícia posterior

donaiciencia1

La ciència i la igualtat de gènere són fonamentals per al desenvolupament sostenible. Tot i això, les dones continuen trobant obstacles en el camp de la ciència: menys del 30 % d’investigadors científics al món són dones. Davant aquesta situació, l’any 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir declarar l’11 de febrer Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. L’objectiu era reconèixer el paper crític que tenen les dones i les nenes en la ciència i la tecnologia.

La Universitat de Barcelona, amb l’impuls del Vicerectorat d’Igualtat i Acció Social i gràcies a la tasca que duu a terme la Unitat d’Igualtat, se suma a aquesta efemèride amb diverses activitats que tindran lloc al llarg del dimarts 11 de febrer, i amb les quals es vol transmetre un missatge fonamental: cal aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nenes.

L’acte central serà la instal·lació expositiva «De gran, vull ser científica!», que es podrà visitar fins al 20 de febrer al vestíbul principal de l’Edifici Històric. La iniciativa, en la qual col·labora el Vicerectorat d’Arts, Cultura i Patrimoni, aplega dues exposicions dedicades al paper de la dona en la ciència: d’una banda, la mostra «Dones i física», promoguda per l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) —en col·laboració amb la Societat Catalana de Física—, que proposa un recorregut per la història de la física a través de les aportacions i vivències de tretze físiques que, malgrat haver protagonitzat avenços científics importants, en molts casos encara són grans desconegudes. I de l’altra, l’exposició «Dones que van canviar el món», elaborada pel Parc Científic de Barcelona (PCB) —a través del projecte Ciència i tecnologia en femení, promogut per l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya—, que ressegueix la trajectòria de dinou de les científiques i tecnòlogues més cèlebres de la nostra història.

La instal·lació s’inaugurarà dimarts, 11 de febrer, a les 12 h. A continuació, l’Aula Magna de l’Edifici Històric acollirà la conferència «Dones i ciència: dades i perspectives», a càrrec de Sònia Estradé, professora d’Enginyeria Electrònica i Biomedicina de la UB.

Activitats a les facultats de Física i de Química

Les commemoracions amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència continuaran el mateix dimarts 11 a la tarda a les facultats de Física i de Química amb la jornada «Dones en la recerca científica», en què la professora de la Universitat de Copenhaguen Roberta Sinatra impartirà la conferència «Quantifying the biases of scientific success». En el debat que s’obrirà a continuació s’hi afegiran Joaquina Álvarez, de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), i Núria Salan, de la Universitat Politècnica de Catalunya. Les activitats tindran lloc de 15 a 18 h a l’Aula Magna Enric Casassas i a l’Atri Solar de les facultats de Física i Química.

Així mateix, l’ICCUB, a través del seu web institucional i a les seves pàgines de divulgació ServiAstro i ServiPartícules, publicarà, al llarg de la setmana, imatges de quatre de les seves investigadores (Mercè Romero, Assumpta Parreño, Anna Ferré-Mateu i Licia Verde) acompanyades de nenes, per donar a conèixer les seves recerques.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere