Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Montserrat Puig i Margarita Wirsing donaran nom a dos espais emblemàtics de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona posarà el nom de Margarita Wirsing Bordas i el de Montserrat Puig Cardona a dos espais del centre. Aquesta iniciativa forma part de la campanya de la Universitat de Barcelona per donar el nom de dones il·lustres a aules de les diferents facultats.

Margarita Wirsing Bordas, la primera dona de l’Estat llicenciada en Ciències, concretament per la Universitat de Barcelona, donarà nom a l’aula 105, mentre que el laboratori polivalent de la Facultat prendrà el nom de Montserrat Puig Cardona, que va ser la primera professora que va exercir a l’edifici actual de la Diagonal. L’aula 105 és la més gran de la Facultat i acull molts actes acadèmics rellevants. El laboratori polivalent, que es va inaugurar l’any 2013, és un espai tecnològicament molt avançat, amb unes instal·lacions que es poden adaptar per a demostracions, conferències, docència teòrica i experimental. Tots els seus elements es poden moure (taules, vitrines de seguretat), i és, a més, un equipament sostenible i innovador per la seva connectivitat audiovisual: tant permet fer projeccions per a un auditori ampli com demostracions en directe a qualsevol lloc del món.

La inauguració dels espais tindrà lloc el dijous 13 de febrer a les 11 h a la Facultat de Química, i hi assistiran la vicerectora d’Igualtat i Acció Social, Maite Vilalta; el degà de la Facultat, Miquel Vidal, i familiars de Margarita Wirsing Bordas.

1 ub Margarita-Wirsing-esquerra

Margarita Wirsing Bordas (Sant Feliu de Guíxols, 1911 – Barcelona, 1995)
Va ser la primera dona llicenciada en Ciències a l’Estat espanyol, concretament per la Universitat de Barcelona (1933). Pionera en l’ensenyament de les ciències, també va ser conferenciant i va publicar diversos articles de divulgació científica. El seu caràcter emprenedor i el seu compromís amb la vida cultural, política i social la van fer impulsar iniciatives per conèixer i millorar la societat que l’envoltava, com ara l’organització de classes nocturnes per a dones obreres. La seva tasca també va tenir un vessant literari i periodístic: com a escriptora, crítica i articulista, va col·laborar en diversos diaris, on signava amb el pseudònim L. D’Andraitx, i va ser redactora en cap, primer, i directora, després, de la revista Àncora (1956-1972). Així mateix, és autora del llibre Volves. Crònica d’un any, que es va publicar pocs dies abans de morir. El 3 d’abril de 1965 va ser reconeguda amb el títol de col·legiada de mèrit del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències del districte universitari de Catalunya i Balears.

 

2 ub Montserrat_Puig-dreta

Montserrat Puig Cardona (Barcelona, 1924-2019)
Doctora en Química per la Universitat de Barcelona (1964), va iniciar la seva carrera docent com a ajudant de classes pràctiques. El 1974 va ser professora adjunta contractada al Departament de Química Inorgànica de la UB i, posteriorment, va ser catedràtica d’institut. Va treballar quaranta anys com a química investigadora a l’Instituto de Investigaciones Técnicas, a la secció de materials de construcció, en l’àmbit del ciment, des d’on va obrir camí per a la integració de la dona en la ciència.

L’any 1980 va fer un tomb a la seva vida: va abandonar la recerca per estudiar Teologia, i es va llicenciar en la Secció Bíblica. Entre els reconeixements que va rebre, cal esmentar, d’una banda, el Premi Ciutat de Barcelona en l’apartat Tesis doctorals: ciències (1964). De l’altra, la Medalla d’Honor de Barcelona en reconeixement a la seva tasca pionera per a la integració de les dones i les nenes en la ciència (2016). Compromesa també amb la llengua i la cultura, el 1946 havia fundat, amb altres universitàries, la Confraria de la Bella Parla per defensar el català. 

Aules amb nom de dona a la UB
Al llarg de la campanya engegada per la Universitat de Barcelona, el març del 2019, un total d’onze aules de diverses facultats han rebut el nom de dones il·lustres. La campanya està impulsada pel Vicerectorat d’Igualtat i Acció Social de la UB, en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat, i té com a objectiu visibilitzar les dones UB. En alguns casos es tracta de la primera dona que es va llicenciar en aquella facultat, en d’altres ha estat una dona de referència en la seva disciplina. Els noms han estat proposats per la comissió d’igualtat i consensuats amb l’equip deganal de cada facultat i, en algun cas, amb la mateixa comunitat universitària del centre.♦

 Fotografies: 1. Margarita Wirsing Bordas, la primera dona de l’Estat llicenciada en Ciències. 2. Montserrat Puig Cardona va ser la primera professora que va exercir a l’edifici actual de la Diagonal.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere