Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Hospital Infantil Sant Joan de Déu participa en la quarta edició de Petits Oceanògrafs

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

hsjd

Aquest projecte educatiu de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, dedicat a ensenyar oceanografia física en escoles de primària, ja està en la seva quarta edició

Aquest curs 2019-2020 incorpora per primer cop una escola d’un hospital, la del Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), per fer arribar les ciències marines als nens i nenes hospitalitzats

Hi participen prop de 200 alumnes d’escoles de Barcelona, ​​el Masnou, Santa Coloma i Vilafranca del Penedès

Petits Oceanògrafs és un projecte de divulgació i educació científica de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, que persegueix despertar la curiositat innata en nens i nenes de primària i fomentar les vocacions científiques, amb el mar com a eix central. Des de 2016, en cada curs participen prop de 200 alumnes de diferents escoles de la província de Barcelona.

En aquest nou curs, el projecte es realitza amb les escoles Ocata (Masnou), Tanit (Santa Coloma), Congrés-Indians (Barcelona), Josep Baltà i Elias (Vilafranca de Penedès) i La Magnòlia, de l’Hospital Infantil Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat).

El mar com a experiència inclusiva

És la primera vegada que Petits Oceanògrafs col·labora amb l’escola d’un hospital, La Magnòlia de l’Hospital Infantil Sant Joan de Déu. Es tracta d’una aula especialment pensada perquè els nens i nenes de qualsevol edat puguin continuar les seves tasques escolars durant la seva hospitalització.

Traslladar el projecte a una aula amb aquestes característiques tan peculiars és tot un repte. Per això, en col·laboració amb les mestres de l’hospital, s’estan adaptant els experiments i continguts a formats que puguin ser desenvolupats allà. Aquests alumnes participaran en el projecte de forma específicament adaptada, i es fomentarà que transmetin la seva experiència i aprenentatge a altres companys hospitalitzats i, després, a les seves pròpies escoles.

El projecte vol fer arribar l’oceà a tot tipus d’aules. Per això inclou escoles de diferents territoris, alguns d’ells allunyats de la costa, com l’escola Josep Baltà i Elias, situada a Vilafranca de Penedès. A més, integra tres classes d’alta complexitat (dos grups de l’escola Josep Baltà i Elias i un grup de l’escola Tanit), on el claustre i els investigadors de el CSIC treballen junts perquè l’experiència sigui un èxit.

Aprendre de forma vivencial

Petits Oceanògrafs parteix d’una doble perspectiva: portar l’oceà a l’aula i portar l’aula a l’oceà. Per a això, el projecte involucra als participants en diferents activitats per aprendre de manera vivencial. Les primeres accions es desenvolupen a l’aula, on investigadors i investigadores realitzen experiments i plantegen preguntes que aborden conceptes bàsics sobre el mètode científic i la dinàmica de l’oceà. A partir d’aquestes experiències, l’alumnat respon a les seves pròpies preguntes i realitza projectes científics guiats pels seus docents.

Per dur l’aula a l’oceà, gràcies a la col·laboració de Museu Marítim de Barcelona ​​s’organitza una sortida al pailebot històric Santa Eulàlia, on es posen en pràctica diferents mètodes tradicionals i moderns per a la recollida de dades al mar, simulant una campanya oceanogràfica. Els participants també tenen l’oportunitat de seguir on-line una campanya oceanogràfica real a través del portal d’ICM-Divulga, on es publica el diari de campanya i on  poden intercanviar preguntes amb el personal a bord.

El curs finalitza amb el Congrés de Petits Oceanògrafs, que reuneix tots els estudiants per mostrar els seus treballs de recerca en forma de presentació oral o pòster. Durant la jornada, que se celebra a la seu de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, també s’organitzen tallers a la platja i visites a les instal·lacions del centre, acompanyats pel personal investigador i tècnic de centre.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere