Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Isabel Morant repassarà en una conferència a la Universitat de València “El segon sexe, de Simone de Beauvoir, i la seua influència en el feminisme actual” (19/02/2020)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

IsabelMorantweb

La catedràtica d’Història Moderna de la Universitat de València Isabel Morant donarà la conferència ‘El segon sexe, de Simone de Beauvoir, i el feminisme contemporani’, dimecres que ve, 19 de febrer, a la Sala de Graus de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. Com el títol indica, la conferència tractarà sobre el llibre que publicà l’escriptora i filòsofa francesa en 1949, que s’ha convertit en un clàssic del feminisme, i la seua influència en la quarta ona feminista, en què ens trobem actualment. L’acte, organitzat pel col·lectiu Alumni de la Universitat de València, tindrà lloc a les 18 hores. L’entrada serà gratuïta i limitada a les places que té la sala.

‘El segon sexe’, de Simone de Beauvoir, és un llibre essencial del moviment feminista i per això es continua llegint i interpretant setanta anys després de la seua publicació. En la conferència, Morant analitzarà la història de l’obra, el context intel·lectual que el va inspirar, els traços essencials del pensament de Beauvoir, la recepció que va tenir en la societat francesa del moment, en què va ser motiu d’un escàndol notable, així com el reflex d’aquest en la societat espanyola i les lectures que se n’han fet amb posterioritat.

Convertit en una sort de manifest mundial per a l’emancipació de les dones, la màxima més cèlebre del llibre i que el feminisme va fer seua en els anys 70, “no es naix dona, s’arriba a ser-ho”, resumeix bé el valor epistemològic i polític d’un treball que encara hui serveix d’inspiració per a reflexionar sobre la realitat de les dones.

La conferència s’emmarca en el programa ‘Alumni Comparteix’, una iniciativa d’Alumni UV, que pretén crear sinergies entre els membres d’aquest col·lectiu perquè els qui ho desitgen puguen compartir la seua experiència en assumptes clau i aprofitar el vincle que uneix els membres, com a antics alumnes i amics de la Universitat, per continuar creixent personal i professionalment.

Isabel Morant és catedràtica d’Història Moderna i membre de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones, de la Universitat de València. Estudià Magisteri i Història i es  doctorà en Geografia i Història. Ha estat professora del Departament d’Història Moderna i Contemporània des de la dècada dels 80. Les principals línies d’investigació a què s’ha dedicat són la història de les dones i els estudis de gènere.

Primera dona vicerectora de la Universitat de València, va estar al capdavant del Vicerectorat d’Extensió Universitària entre 1984 i 1990. Va ser la principal impulsora de la col·lecció ‘Feminismos’, de l’editorial Cátedra, que va dirigir entre 1990 i 2014, i en la mateixa editorial ha dirigit la col·lecció ‘Historia de las mujeres en España y América Latina’. Ha publicat, entre altres, els llibres ‘Amor, matrimonio y familia: la construcción histórica de la familia moderna’ (1998) i ‘Discursos de la vida buena: matrimonio, mujer y sexualidad en la literatura humanista’ (2002). Va ser membre del Consell Valencià de Cultura entre 2004 i 2011. En 2007 va rebre el primer ‘Premio Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) a la Promoción de la Igualdad en el Conocimiento’, i en 2017 se li concedí la medalla de la Universitat de València per la seua trajectòria d’historiadora i les seues investigacions sobre el subjecte femení en la història i en la vida quotidiana.♦

 Fotografia: Isabel Morant. 

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere