Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Projecte Neurice -“New commercial EUropean RICE”- ha portat a registre un total de 6 varietats d’arròs tolerants a la salinitat

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

d78b300c-9069-47f6-b3dd-e6e746cb0952

El projecte Neurice aporta al sector de l’arròs noves eines per lluitar front el canvi climàtic i el cargol poma

Milers de varietats han estat obtingudes al llarg dels 4 anys de treballs que ha portat a terme el projecte Neurice  -New commercial EUropean RICE- i que finalitzarà aquest mes de febrer. D’entre elles, 6 varietats han començat ja el procés de registre varietal per a poder ésser legalment comercialitzades. Un total de 13 participants, entre Universitats, centres de recerca i empreses, d’Espanya, França, Itàlia, Anglaterra, Argentina i la Xina, han participat en el projecte.

En una primera fase, els investigadors varen introduir els al·lels de tolerància a la salinitat en algunes varietats d’arròs locals que s’utilitzen a Espanya, Itàlia i França. La tècnica utilitzada per fer-ho ha estat la denominada introgressió genètica (que és una tècnica de millora clàssica no transgènica). Un cop es van introduir aquests al·lels a les varietats locals, es van avaluar en hivernacle en cultiu hidropònic per tal de detectar aquelles que millor toleraven la salinitat. Un cop avaluades en hivernacle, les que donaren millors resultats es van portar a camp per veure’n el seu comportament agronòmic, comparant els seus resultats en camps salinitzats i no salinitzats. Finalment, de totes les avaluades a camp s’estan registrant comercialment un total de 6 varietats (2 a Espanya, 2 a França i 2 a Itàlia).

Pel que fa a la producció d’arròs a casa nostra, l’IRTA i la Càmara Arrossera del Montsià, han estat els encarregats d’avaluar les varietats locals tolerants a la salinitat i seleccionar les dues que s’han comportat millor, per portar-les al registre. A més del seus resultats en quant a productivitat, també han valorat el comportament a molí, la qualitat i el seu valor nutricional.

Amb aquest projecte, explica el seu coordinador i catedràtic de Fisiologia Vegetal a la Universitat de Barcelona, Salvador Nogués,  hem aconseguit desenvolupar un conjunt de varietats d’arròs tolerants a la salinitat, de les que s’han escollit 6 que s’han portat al registre. Aquestes noves varietats d’arròs permetran al sector disposar de noves eines per lluitar front la salinització dels camps derivats de la pujada del nivell del mar pel canvi climàtic i lluitar contra la plaga del cargol poma.

A més, dins del projecte Neurice, s’han seqüenciat centenars de varietats d’arròs tot buscant nous gens relacionats amb la tolerància a la salinitat per tal de millorar en el futur les línies varietals obtingudes, assenyala Nogués. El proper pas, un cop presentades a registre, és la de posar-les a disposició dels milloradors per a què puguin estar disponibles pels productors d’arròs al 2022.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere