Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’EUROPA DIGITAL : La Comissió Europea presenta la seva estratègia per a les dades i la intel·ligència artificial

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

digital-europe

La Comissió Europea ha donat a conèixer (19/02/2020) les seves idees per  fer possible una transformació digital que sigui beneficiosa per a tothom i que mostri el millor d’Europa: oberta, justa, diversa, democràtica i segura. L’estratègia presenta una societat europea empoderada per les solucions digitals que posen les persones al davant, ofereixen noves oportunitats per a les empreses, i  impulsen el desenvolupament d’una tecnologia fiable que fomenti una societat oberta i democràtica i una economia vibrant i sostenible. La digitalització és un element clau per lluitar contra el canvi climàtic i aconseguir la transició verda. L’estratègia europea de dades i les polítiques per assegurar un desenvolupament de la intel·ligència artificial centrada en l’individu que es presenten avui són els primers passos per aconseguir aquests objectius.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen ha afirmat que: “avui presentem la nostra ambició de donar forma al futur digital d’Europa que va des de la ciberseguretat fins a les infraestructures passant per l’educació digital, les habilitats, la democràcia i els mitjans. Vull que l’Europa digital sigui un mirall del millor d’Europa: oberta, diversa, democràtica i segura”.

La vicepresidenta executiva de la Comissió Europea responsable de la transició digital, Margrethe Vestager ha dit que: “volem que cada ciutadà, cada treballador, cada empresa tingui una oportunitat juta d’aprofitar els beneficis de la digitalització. Ja sigui una conducció més segura i menys contaminant gràcies als cotxes connectats o inclús salvar vides amb una tecnologia basada en la intel·ligència artificial que ofereixi imatges mèdiques que permetin als metges detectar malalties abans”. 

El comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, ha dit: “la nostra societat genera una gran quantitat de dades industrials i públiques que transformaran la manera com produïm, consumim i vivim. Vull que les empreses i pimes europees tinguin accés a aquestes dades i generar un valor afegit per als europeus, també desenvolupant aplicacions d’intel·ligència artificial. Europa compta amb tot el que cal per liderar la carrera del “big data” i preservar la sobirania tecnològica, el lideratge industrial i la competitivitat econòmica pel benefici dels consumidors europeus.

Europa com a líder digital fiable

Les tecnologies digitals, si s’usen amb bon propòsits, beneficiarà els ciutadans i les empreses en molts àmbits. Durant els propers cinc anys la Comissió se centrarà en tres objectius clau:

·Una tecnologia al servei de la gent.

·Una economia justa i competitiva.

·Una societat oberta, democràtica i sostenible.

Europa construirà l’estratègia digital amb la base de la seva llarga història tecnològica, en la recerca, innovació i en la forta protecció dels drets i valors fonamentals. Les noves polítiques i marcs permetran que Europa desenvolupi tecnologies punteres i que reforci la seva ciberseguretat. Europa continuarà preservant la seva societat oberta, democràtica i sostenible, i les eines digitals poden ajudar a assolir aquests principis.

Europa com a líder de la intel·ligència artificial fiable

Europa compta amb tot el que cal per convertir-se en un líder mundial en sistemes d’intel·ligència artificial que es puguin utilitzar i aplicar amb seguretat. Tenim centres de recerca excel·lents, sistemes digital segures i una posició sòlida en la robòtica, així com sectors manufacturers i de serveis competitius que van des de l’automoció fins a l’energia, des de l’assistència sanitària fins a l’agricultura. En el llibre blanc presentat avui, la Comissió preveu un marc per a la intel·ligència artificial basada en l’excel·lència i la confiança. L’objectiu és que, a través de la cooperació publico-privada es mobilitzin recursos en tots els punts de la cadena de valor i crear incentius adequats per accelerar el desplegament de la intel·ligència artificial, inclús per part de les pimes. Això inclou la col·laboració entre tots els estats membres i la comunitat de recerca, per atreure i mantenir el talent. Tenint en compte que els sistemes d’intel·ligència artificial poden ser complicats i comportar riscos importants en determinats contextos, és essencial generar confiança. És necessari establir normes clares per abordar els sistemes d’intel·ligència artificial d’alt risc sense imposar una carrega excessiva als que tenen menys riscos. Se segueixen aplicant normes estrictes per protegir els consumidors, per lluitar contra les pràctiques comercials deslleials i per protegir les dades personals dels ciutadans i la seva privacitat.

En els casos on hi ha un risc alt, com ara els que tenen a veure amb la salut, la policia o el transport, els sistemes d’intel·ligència artificial han de ser transparents i garantir la supervisió humana. Les autoritats hauria de poder provar i certificar les dades utilitzades pels logaritmes quan comproven cosmètics, automòbils o joguines. Es necessiten dades imparcials per capacitar els sistemes d’alt risc perquè funcionin correctament i per garantir el respecte dels drets fonamentals, en particular la no discriminació. Si bé avui en dia l’ús del reconeixement facial per a la identificació biomètrica a distància està generalment prohibida i només es pot fer servir en casos excepcionals degudament justificats i proporcionals, sempre subjectes a salvaguardes i basats en la legislació europea o nacional, la Comissió vol iniciar un ampli debat sobre quines circumstàncies, si n’hi ha alguna, podrien justificar aquetes excepcions.

Pel que fa a les aplicacions d’intel·ligència artificial de risc menor, la Comissió preveu un sistema d’etiquetat voluntari sempre que s’apliquin normes estrictes.

Totes les aplicacions de la intel·ligència artificial són benvingudes al mercat europeu sempre i quan compleixin amb les normes de la UE.

Europa, líder en l’economia de dades

El volum de dades que generen les empreses i els organismes públics creix constantment. La propera onada de dades industrials transformarà profundament la manera com produïm, consumim i vivim. No obstant una gran part del seu potencial encara està desaprofitat. Europa compta amb tot el que es necessita per ser líder d’aquesta nova economia de dades: la base industrial més potent del món, amb unes pimes que són una part vital del teixit industrial, les tecnologies, les capacitats, i ara també una visió clara.

L’objectiu de l’estratègia europea de dades és assegurar que la UE es converteixi en un model de societat empoderada per les dades i un líder d’aquesta societat. Amb aquest objectiu, busca crear un verdader espai europeu de dades, un mercat únic de dades per desbloquejar les dades que no s’utilitzen i permetre que flueixin lliurement per tota la Unió Europea i entre sectors, en benefici de les empreses, els investigadors i les administracions públiques. Els ciutadans, les empreses i les organitzacions han d’estar capacitats per prendre millors decisions en base al coneixement que aporten les dades no personals. Les dades han d’estar disponibles per a tothom ja es tracti d’entitats públiques o privades, d’empreses emergents o de grans empreses.

Per aconseguir-ho, la Comissió proposarà, en primer lloc, la creació del marc regulador en matèria de gestió de dades, del seu accés i de la seva reutilització entre empreses i administracions. Això implica crear incentius per l’intercanvi de dades i adoptar normes pràctiques, justes i clares perquè l’accés i la utilització de les dades compleixin amb els valors i els drets dels europeus com ara la protecció de dades personals, la protecció dels consumidors i la legislació en matèria de competència. També suposo augmentar la disponibilitat de les dades del sector públic obrint conjunts de dades d’alt valor a tota la UE i permetent-ne la reutilització.

En segon lloc, la Comissió pretén donar suport al desenvolupament dels sistemes tecnològics i a la següent generació d’infraestructures, cosa que permetrà a la UE i a tots els actors aprofitar les oportunitats que brinda l’economia de dades. Contribuirà a les inversions en projectes europeus de gran impacte sobre espais de dades europeus i infraestructures en un núvol fiables i eficients des del punt de vista energètic.

Finalment posarà en marxa mesures sectorials específiques per construir espais europeus de dades, per exemple, en relació amb la fabricació industrial, el pacte verd, la mobilitat o la salut.

La Comissió també treballarà per seguir tancant la bretxa de capacitats digitals entre els europeus i estudiarà la manera per aconseguir que els ciutadans tinguin un major control sobre qui pot accedir a les dades generades per màquines.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere