Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

RECUPERANT INFORMACIONS ESTRATÈGIQUES: El rector Quim Salvi va explicar què és i què ha de ser la Universitat de Girona al fòrum de debat “Tribuna de Girona”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

udg Rector_tribuna

En una conferència oberta a la ciutadania, el passat 19 de febrer a l’auditori de l’EspaiCaixa de Girona, el rector de la Universitat de Girona va defensar que les universitats “són un dipòsit del coneixement acumulat i una anticipació dels coneixements futurs”. 

Amb aquesta notícia a LO CAMPUS DIARI obrim un nou espai que anomenem: “RECUPERANT INFORMACIONS ESTRATÈGIQUES”, per fer una lectura i reflexió més pausada i l’editarem, quasi sempre, coincidint amb el cap de setmana.

 

“Tribuna de Girona” és un fòrum de debat polític, econòmic, social i cultural, promogut per Cadena Ser, Diari de Girona i Caixabank. És un punt de trobada de gent de tots els àmbits professionals que, de forma distesa i fora del seu entorn laboral, té interès per saber que passa al seu voltant. 

Funció de les universitats en el món actual

El rector va iniciar la conferència amb una reflexió sobre el paper de les universitats al món actual: són espais d’aprenentatge, però també actuen com a refugi de les idees, agents socialitzadors del coneixement, divulgadors de cultura… En definitiva, són una caixa d’eines: espai de reflexió, plataforma de rebel·lia, fàbrica d’utopies, intercanvi d’idees, creixement personal.

En la seva definició personal, les universitats són un dipòsit del coneixement acumulat i una anticipació dels coneixements futurs. Som a les portes d’un nou món i ens toca proposar noves utopies. Si davant els problemes inèdits que afronta la humanitat,  tot el món canvia, per què no ha de canviar la Universitat?

Pla Estratègic UdG2030

És per això que a la UdG s’ha presentat el Pla estratègic UdG2030, en un procés de reflexió col·lectiva sobre els reptes de futur, per imaginar una nova Universitat. S’ha optat per la suma d’intel·ligències,  la combinació de la intel·ligència natural, la intel·ligència artificial i la intel·ligència col·laborativa, la interdisciplinarietat i el treball en equip, la creativitat i la innovació, tenint molt present un desenvolupament sostenible i amable amb el medi ambient.

La voluntat és que la Universitat de Girona esdevingui un referent internacional en la capacitat de combinar la intel·ligència natural amb l’artificial, l’algoritme amb la imaginació, el codi alfanumèric i la creativitat, tot impregnant el conjunt de la Universitat: els continguts dels graus, la manera com s’imparteix la docència, la innovació en l’aprenentatge, la gestió acadèmica, la governança…

La complexitat del coneixement contemporani exigeix de la col·laboració entre intel·ligències, exigeix de la suma d’esforços. Cal integrar també la capacitat d’innovació de les empreses, la informació de les institucions, i l’activitat investigadora de la Universitat. En definitiva, cal diluir les fronteres que separen la Universitat i el territori.

Girona, regió del coneixement

El model que hem de ser capaços de construir de forma col·laborativa és el d’aconseguir una autèntica Regió del Coneixement: empreses, organismes i associacions, com també  centres de recerca i de transferència, treballant  de manera coordinada amb un gran objectiu comú: que augmenti la demanda de coneixement en el territori. És la creació d’un nou terreny de joc, que no existeix a Girona, amb la participació dels agents de dinamització sociocultural i socioeconòmica que configuren el territori. 

La Unió Europea ja havia marcat el rumb amb la iniciativa del RIS3, (Research and Innovation Strategies for Innovation Specialisation), les estratègies de recerca i innovació que hauran de fixar l’especialització de les regions europees capdavanteres. I també per demanar a les institucions i a les empreses de la regió la seva complicitat per tal d’avançar cap a una regió del coneixement amb estàndards europeus.

Una Universitat amb valors

La Universitat de Girona és una universitat amb accent ètic, és una Universitat amb valors. La UdG també és això: és un altaveu de reivindicació i d’interpel·lació per aconseguir una societat més democràtica, més plural, més lliure, mes igualitària, més compromesa.

Als nostres estudiants, els proposem una experiència de formació integral, amb quatre habilitats afegides: hauran de dominar una tercera llengua, tindran una experiència internacional, que els prepari en un món que ja és global; tots haurien de desenvolupar una activitat de pràctiques en l’entorn de  treball, que serà el seu primer contacte amb la realitat social i econòmica; i,  finalment, els estudiants de la UdG desenvoluparan una activitat de voluntariat, en sintonia amb el nostre projecte d’una formació basada en valors.

El rector Quim Salvi va finalitzar la conferència demanant als assistents un exercici d’imaginació de com seria la realitat gironina si no hagués existit la Universitat, i va proposar-los que se li fessin arribar iniciatives per poder continuar sumant intel·ligències entre la institució i el territori.♦

 

Vídeo de la conferència … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere