Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Homenatja a la resistent antifeixista Generosa Cortina en el marc del Dia de les Dones

Notícia anterior
Notícia posterior

generosa

Generosa Cortina, deportada a Ravensbrück i resistent antifeixista, ha rebut un homenatge al seu poble, Son (Pallars Sobirà). (07/03/2020).

Es van començar els actes d’homenatge amb la inauguració d’una senyalització de la xarxa d’Espais de Memòria al lloc on va néixer, Casa Moreu. Després va haver-hi un acte institucional presidit per la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella.

Resistent antifeixista

Generosa Cortina Roig (Son, 19 d’abril de 1910 – Tolosa de Llenguadoc, 30 de desembre de 1987) va anar a viure a viure a França, on tenia una germana l’any 1925. El 1931 es va casar amb Jaume Soldevila Pich i, des de llavors, van viure a Tolosa de Llenguadoc.

Durant la Segona Guerra Mundial, tant ella com el seu espòs van ser agents de la xarxa d’evasió Françoise i de la xarxa d’informació belga Jean. Per mitjà d’aquesta xarxa, en Jaume i els seus germans, Joan i Ricardo, van organitzar la línia Sol, amb la qual van aconseguir connectar Tolosa amb Barcelona i van ajudar moltes persones a fugir del nazisme. Es tractava d’una xarxa d’informació i d’evasió aliades que, durant la Segona Guerra Mundial, va unir Tolosa de Llenguadoc amb Barcelona, gestionada per 4 membres d’una mateixa família, i amb molta implicació pallaresa. Generosa Cortina era l’encarregada de custodiar la informació a casa i de lliurar-la a una altra agent.

Presonera a Ravensbrück

El 13 d’abril de 1944 l’exèrcit alemany va detenir un agent belga i aquest fet va provocar la caiguda de la línia Sol. El 15 de maig va ser detinguda per la Gestapo i empresonada. El 2 de juliol pujava al tren fantasma on van viatjar més de 700 persones patint intensos bombardejos amb destinació a Ravensbrück. Hi va arribar el 30 d’agost. Van assignar-li el número 65.475, escrit en un braçalet que va conservar tota la vida. Durant el captiveri va ser obligada a treballar, com a mà d’obra esclava, en una indústria de guerra alemanya.

Amb l’avanç dels aliats, els alemanys van evacuar els presoners dels camps a peu i van assassinar els qui no podien caminar. Generosa Cortina defallia i va ser ajudada per les seves companyes. L’anomenaven Gracieuse, que significa amable i desinteressada, perquè sempre patia per les companyes i les cuidava. El 3 de maig de 1945, finalment, van ser alliberades per les tropes russes. Després de la guerra, els EUA li van concedir la Medal of Freedom. França li va atorgar la Croix de Chevalier de la Légion d’Honneur.

Dia Internacional de les Dones

L’homenatge a Generosa Cortina s’ha fet en el marc del Dia Internacional de les Dones. També amb motiu d’aquesta data, l’exposició “El camp de concentració per a dones de Ravensbrück”, produïda per l’Amical de Ravensbrück, es podrà visitar a l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu durant tot el mes de març.♦

 Fotografía:Generosa Cortina. Arxiu família Soldevila ©

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere