Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les biblioteques públiques de Catalunya augmenten la seva col·lecció digital per fer front a l’increment de la demanda

Notícia anterior
Notícia posterior

ebiblio

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya incorpora nous catàlegs de pel·lícules, còmics, diaris i recursos educatius per reforçar l’oferta a través de la biblioteca digital eBiblioCat

Actualment, qualsevol persona amb residència a Catalunya por accedir a més de 100.000 documents de totes les tipologies: llibres i revistes electrònics, enciclopèdies, cinema, música, audiollibres o recursos educatius

Des de l’inici del confinament, s’han realitzat 45.671 préstecs de tots tipus de documents i diàriament es reben una mitjana de 150 consultes per correu electrònic i a través de les xarxes socials

 

El Departament de Cultura està augmentant els nombre documents accessibles des d’eBiblioCat, la biblioteca digital de les biblioteques públiques de Catalunya. A banda de l’increment en 120.000 euros per a l’adquisició de més llicències per als préstec de llibres electrònics, s’han incorporat noves col·leccions d’interès cultural que reforcen les temàtiques més demanades actualment pels usuaris. Els recursos incorporats són:

 • Digitalia Film Library: plataforma de pel·lícules i documentals en streaming per a biblioteques. S’ofereixen 1.080 títols, dels quals 411 són documentals i 669 són pel·lícules o sèries: cinema d’autor, cinema clàssic, cinema de 52 països i 42 idiomes diferents de tot el món, documentals, etc. Cal destacar que les consultes a aquesta plataforma no tenen límits de visionat per als usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya.
 • Underground and Independent Comics, Comix, and Graphic Novels posa a l’abast del lector més de 3.000 còmics, historietes i novel·les gràfiques del món editorial independent —underground— nord-americà des de la dècada de 1940 fins a l’actualitat.  Ofereix un catàleg de publicacions i sèries de gran qualitat i pedigrí del gènere, en què destaquen les sèries pulp dels anys 40 i 50 del segle XX de subgèneres com el policíac (Real Clue Crime StoriesCrime Illustrated), el bèl·lic (Aces High), la ciència-ficció (Amazing storiesWeird fantasy, etc.) o el terror (Tales from the cryptVault of Horror, etc.); el món del comix underground i independent dels anys 80 i 90 amb figures com Daniel Clowes, Robert Crumb o Chris Ware; publicacions especialitzades com l’emblemàtica The Comic Journal o el catàleg de publicacions d’una de les editorials més emblemàtiques com EC Comics. Undergroundofereix al públic general un recorregut pel món del còmic independent nord-americà a través de les sèries i capçaleres més significatives, així com dels creadors i artistes més importants del gènere com Will Eisner, Alan Moore, Daniel Clowes, Kurt Busiek, Alex Toth i molts altres. També proporciona una important col·lecció de documents per a investigadors, estudiosos i apassionants del món del còmic/comix sobre el gènere, artistes, dibuixants, guionistes i altres professionals del gènere com biografies, àlbum d’autor, llibres de làmines, assaigs, informes, àlbums de creació i estudis, etc. Underground, en definitiva, aporta un plus de qualitat a l’oferta existent a l’eBiblioCat pel que fa al món del còmic i de l’art seqüencial des del seu vessant més independent i menys comercial amb un catàleg molt ric i interessant i que, de ben segur, sorprendrà als amants del còmic, així com als nous iniciats. Aquest recurs també es pot consultar sense límit de consultes amb el carnet de les biblioteques públiques de Catalunya i ha estat cedit per l’empresa Proquest mentre duri la crisi sanitària.
 • Hamaca online: plataforma de produccions videogràfiques actuals i històriques en projeccions i programacions audiovisuals nacionals i internacionals dels artistes més rellevants que han treballat des dels anys 70 a la actualitat. El percentatge d’artistes catalans presents al catàleg és el més elevat.
 • SIRS Issues Researcher: portal d’informació dedicat al món educatiu. Inclou continguts especialment dirigits a estudiants de secundària, estudiants universitaris, professors i bibliotecaris. Els temes tractats proporcionen un marc per comprendre i analitzar més de 360 problemes socials complexos amb visions generals, preguntes essencials, punts de vista i fonts primàries i secundàries seleccionades editorialment. Tot el contingut inclou informació textual, fotografies, estadístiques, infografies, llocs web i molt més. Aquest recurs també es pot consultar sense límit de consultes amb el carnet de les biblioteques públiques de Catalunya i ha estat cedit per l’empresa Proquest mentre duri la crisi sanitària.
 • Capçaleres de diaris: s’incorporen les capçaleres dels diaris que tenen distribució digital per a biblioteques públiques: La Vanguardia (cat.), La Vanguardia (cast.), El PaísCinco Días i El Mundo Deportivo.

Actualment eBiblioCat inclou més de 100.000 referències entre les quals destaquen:

 • Títols de llibres electrònics: 7.500
 • Audiollibres: 219
 • Nombre total de pel·lícules: 4.000 títols de diferents plataformes:

– eFilm (cinema clàssic i comercial): 2.930
– Digitalia Film Library (cinema clàssic, cinema d’autor de tot el món, documentals, etc.): 1.000 títols

 • Alexander Street (programes TV EUA, musicals Broadway, enregistraments d’òperes, concerts i obres de teatre, documentals)
 • Enregistraments musicals: música clàssica, pop, òpera, músiques del món, jazz, etc.: catàleg Naxos i Alexander Street
 • Lectures de poemes: Poética 2.0: Audiovisuals de poesia

Altres recursos digitals a ebibliocat

 • MiEnciclo: enciclopèdia general
 • Mimédica: enciclopèdia de salut amb informació contrastada
 • Patrimonio de la Humanidad
 • Britannica: base de dades de referència
 • Koalatxt: aprenentatge d’anglès

Balanç del confinament

Des de l’inici del confinament, del 13 al 31 de març, s’han realitzat 45.671 préstecs de tots tipus de documents.

El nombre de consultes per correu electrònic ha passat d’una mitjana  diària d’entre 10 i 15 abans del confinament fins a 150 missatges diaris a partir del dia 13 de març. El trànsit total per la plataforma ha assolit pics de creixement de fins el 800 % del que havia estat el trànsit habitual dins de la plataforma.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere