Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El sistema universitari català comença a treballar en la preparació d’una Prova d’Aptitud Personal (PAP) per als estudis de Medicina de cara al curs 2022-2023

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

estudis medicina

Es designa com a coordinador d’aquestes futures proves d’aptitud a l’actual degà de la Facultat de Medicina de la UdG, Joan San Molina

El sistema universitari català ha començat a treballar en la preparació d’una Prova d’Aptitud Personal (PAP) per als estudis de Medicina que s’implementaria per a l’estudiantat de nou accés del curs 2022-2023. L’objectiu de la futura PAP és assegurar el component humanístic en el perfil dels estudiants ja que, actualment, l’accés a aquest grau es basa, únicament, en les altes qualificacions requerides.

La proposta d’implementar una PAP per accedir al grau de Medicina sorgeix del Grup de Treball per a la Millora dels Estudis de Medicina, creat al si del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), amb la finalitat de proposar actuacions de millora en la formació universitària d’aquest àmbit per fer front als reptes emergents en l’àrea de la salut. Aquest grup interdepartamental–coordinat per la catedràtica de la Universitat de Barcelona (UB), Maria Teresa Estrach–, està integrat per les vuit universitats amb estudis de Medicina, així com per les direccions generals d’Universitats i de Professionals de la Salut, de la conselleria d’Empresa i Coneixement, i la de Salut, respectivament. Aquest grup neix en el marc del Fòrum de Diàleg Professional, impulsat des del Departament de Salut i en el qual també hi participa el sistema universitari.

En la Junta del CIC, celebrada avui, s’ha informat d’aquesta proposta així com de la designació de Joan San Molina, actual degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG), com a coordinador de la PAP i, per tant, com la persona que vetllarà per al seu procés d’implementació.

La proposta del grup és que es el disseny de la PAP de Medicina reculli sis grans eixos competencials relacionats amb els valors de la professió per fer front a les necessitats i als reptes emergents en l’àmbit de la salut:

  1. Orientació al pacient/ciutadà: comunicació, empatia, servei, respecte, altruisme, no discriminació, atenció centrada en el pacient, apoderament, compassió…
  2. Col·laboració professional: lideratge, treball en equip, respecte, participació…
  3. Professionalisme: actualització de coneixements, erudició, rendició de comptes, compromís social, responsabilitat social, capacitat de millora…
  4. Actitud personal: honestedat, transparència, resiliència, fiabilitat, superació de la frustració, autocontrol…
  5. Valors ètics: integritat, capacitat de deliberació, responsabilitat en la presa de decisions difícils…
  6. Orientació social: competència cultural, habilitats socials, resolució de conflictes…

La PAP de Medicina serà complementària a la Prova d’Accès a la Universitat (PAU) i, segons la proposta inicial, es faria abans dels exàmens de la PAU i tindria com a resultat la formulació de superació o no superació. Els estudiants que superessin la PAP optarien al grau de Medicina escollit en funció de la qualificació obtinguda a la PAU, a través del procediment habitual de preinscripció i assignació.

El calendari amb el que es treballa actualment es realitar la primera edició de la PAP de Medicina l’any 2022 per als estudiants de nou accés del curs 2022-2023. La PAP consisitira en mesurar les habilitats no cognitives i, en base a les experiències internacionals, la integrarien dues proves complementàries:

  • Una prova que mesuraria el raonament crític basada en escenaris de l’àmbit social i de les humanitats.
  • Una prova que avaluaria les habilitats interpersonals i els valors professionals basada en el judici de situacions específiques (SituationalJudgement Test, SJT).

No obstant això, no es descarta la possibilitat d’una tercera prova per mesurar més específicament característiques de la personalitat per afinar al màxim en l’encaix del perfil professional d’acord amb els eixos competencials requerits.

Durant els dos anys fins a la implementació definitiva de la PAP Medicina, es treballarà en els formats i els continguts perquè s’adequin a la realitat de l’entorn català. També es preveu fer proves pilots amb estudiants de Medicina dels dos primers cursos, així com entre una mostra de candidats voluntaris que apliquin el pròxim any.

A banda d’informar avui a la Junta del CIC, aquesta proposta també s’està portant als consells de govern de les universitats amb estudis de Medicina: Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Lleida (UdL), Universitat de Girona (UdG), Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC) i Universitat Internacional de Catalunya (UIC).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere