Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Exposició en línia “Badia i Margarit, 100 anys” de la Universitat de Barcelona

Notícia anterior
Notícia posterior

bm

Coincidint amb la celebració de l’Any Badia i Margarit, que commemora els 100 anys del naixement del cèlebre filòleg i lingüista català, es publica l’exposició virtual «Badia i Margarit, 100 anys». La mostra recupera contingut sobre el rectorat d’Antoni M. Badia i Margarit que es va exposar fa uns anys a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.

 S’hi pot accedir des del web de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat, i a través del web de Cultura de la Universitat de Barcelona. Mitjançant aquests dos enllaços també es pot descarregar íntegrament els materials en format PDF.

 

L’exposició virtual recupera el contingut de l’exposició «El rectorat Badia i la transició a la Universitat de Barcelona», elaborada pel Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la UB i comissariada per Rafael Aracil i Antoni Segura. La mostra, que es va poder visitar del 3 de desembre de 2007 al 23 de gener de 2008 al vestíbul principal de l’Edifici Històric, va tenir lloc amb motiu de l’acte d’homenatge que la Universitat va retre al Dr. Badia en reconeixement de la seva trajectòria acadèmica, professional i humana. L’exposició que es presenta ara forma part de les iniciatives de celebració de l’Any Badia, promogudes des del Vicerectorat d’Estudiants i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona, i té la col·laboració del Vicerectorat d’Arts, Cultura i Patrimoni de la UB.

«Badia i Margarit, 100 anys» permet, doncs, conèixer la trajectòria vital del professor Badia, així com el context històric, polític, acadèmic, cultural i lingüístic a les acaballes de la dictadura i els primers anys de democràcia a Catalunya. L’exposició també repassa la trajectòria acadèmica de qui va ser un professor eminent de la Universitat de Barcelona, que va situar la llengua com a eix principal d’una tasca científica duta a terme durant més de setanta anys. Així mateix, retrata la repressió i l’adoctrinament ideològic que caracteritzaven la universitat franquista, amb els quals es va trobar el filòleg a l’inici del seu mandat com a rector. Inclou, a més, testimonis gràfics d’esdeveniments clau d’aquells temps, com el procés de politització de l’entorn universitari durant els anys seixanta i setanta, i la democratització de la Universitat durant el mandat de Badia, que va culminar amb la redacció dels nous Estatuts de la Universitat de Barcelona el 1985.

Badia i Margarit va ser escollit rector de la Universitat de Barcelona el 1977, el primer en democràcia, i el seu mandat es va distingir per «un impuls decidit de la participació, de l’autonomia i de la catalanització de la Universitat», segons apunta el comissari de l’Any Badia i Margarit, Carles Duarte, a la introducció de la mostra. «La seva formació com a lingüista i la seva especialització en història de la llengua i en gramàtica catalana van contribuir a promoure el català com a llengua pròpia de la nostra Universitat, la van projectar al món i en van fomentar, així, l’ús correcte» hi afegeix el rector de la UB, Joan Elias.

En paraules de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, «Badia i Margarit, sempre fidel al compromís per la llengua, la cultura i la societat catalanes, mereixia una commemoració de Govern, i aquesta exposició en línia que s’hi emmarca ens el fa més coneixedor, especialment en el temps de docència universitària i amb la seva presència a institucions catalanes i internacionals».♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere