La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya impulsa la llengua catalana en projectes europeus de recerca
La Direcció General de Política Lingüística ha donat suport a dues candidatures de projectes de recerca en matèria sociolingüística davant la Unió Europa i a un relacionat amb tecnologies de la llengua.
D’una banda, ha donat suport al projecte Mobiling, vinculat estretament al Voluntariat per la llengua, que es porta a terme amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística de Girona, pel grup de recerca liderat pels professors Joan Pujolar de la Universitat Oberta de Catalunya i Maite Puigdevall de la Universitat de Girona. El projecte té l’objectiu de crear noves formes de relació entre població migrant i població local a partir de la manera com els primers estableixen relacions i aprenen les llengües locals.
També ha donat suport al projecte “LITERATOS: LITEracies and the futuRe of occupATiOnS. Technological transformations, skills and globalization: Future challenges for shared prosperity” (Alfabetització i futur de l’ocupació. Transformacions tecnològiques, habilitats i globalització: reptes de futur per a la prosperitat compartida) del grup de recerca liderat pel sociòleg Amado Alarcon de la Universitat Rovira i Virgili. El projecte té l’objectiu, entre d’altres, d’avaluar el paper de la llengua en àmbits com l’accés al món del treball.
El tercer projecte que ha rebut el suport de Política Lingüística és el projecte GHES de recollida de dades orals i transcripcions per l’entrenament de sistemes automàtics de reconeixement i síntesi de la parla i conversacionals, en català i altres llengües europees, liderat per l’empresa valenciana Pangeanic i amb la participació del Barcelona Supercomputing Center i altres centres de recerca europeus impulsat per la professora Maite Melero.
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha signat cartes de recomanació amb la voluntat que la llengua catalana sigui objecte de recerca europea en projectes europeus.
Política Lingüística manté col·laboració estable amb diversos grups universitaris dedicats a la sociolingüística en l’àmbit de la recerca acadèmica. A banda dels projectes liderats pels professors Alarcon, Pujolar, Puigdevall i Melero dona suport a la recerca del grup CUSC de la Universitat de Barcelona i al centre CRUSCAT, adscrit a l’Institut d’Estudis Catalans, que dirigeixen els professors Xavier Vila i Miquel Àngel Pradilla, respectivament.♦