Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Comitè per a la Integritat de la Recerca de Catalunya (CIR-CAT) fa una crida a la comunitat científica per tal que segueixi garantint la màxima exigència i rigor en les seves tasques

Notícia anterior
Notícia posterior

research-data-image

El CIR-CAT publica una declaració davant l’actual situació d’excepcionalitat que viu la ciència generada per la COVID-19 en el seu exercici de la promoció de les bones pràctiques científiques

En aquest document també es posa de manifest l’oportunitat que suposa la situació actual per enfortir les relacions i responsabilitats de científics, institucions i mitjans de comunicació

El Comitè per a la Integritat de la Recerca de Catalunya (CIR-CAT) fa una crida a la comunitat científica per tal que segueixi desenvolupant les seves tasques amb la màxima exigència i d’acord amb els estàndards de qualitat, amb motiu de l’excepcional situació que viu la ciència. Per aquest motiu, ha publicat una declaració en la qual es manifesta l’oportunitat actual per enfortir les responsabilitats dels científics, institucions i mitjans de comunicació en la informació científica.

“En el transcurs dels darrers mesos de pandèmia de la COVID-19, s’ha posat de manifest l’esforç formidable de les comunitats sanitària i científica per respondre, amb les seves millors capacitats, a una situació global sense precedents, d’evolució extraordinàriament ràpida, d’enorme complexitat, amb gran incertesa i amb un excepcional potencial nociu. Una situació que requereix disposar d’evidències científiques sòlides per tal de respondre a les expectatives dels poders públics i de la societat”.

“Ara, més que mai, cal emfatitzar la importància de les bones pràctiques científiques en la generació, síntesi i comunicació de l’evidència científica, per tal d’informar amb rigor les decisions tècniques i polítiques que es deriven de la situació actual”, afirma el Dr. Jordi Camí, president del CIR-CAT.

Rigor en tots els aspectes de la ciència i la comunicació

El document s’estructura en 5 punts clau en els quals es fa un repàs als aspectes i necessitats més importants de la recerca en la situació actual. En destaquen les responsabilitats dels científics davant dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, així com en les imprescindibles tasques d’informació, de divulgació i d’assessorament a les institucions públiques, i a la societat en general.

Més concretament, s’apel·la a la prudència en les informacions de les xarxes socials i les de repositoris de publicacions que encara no han estat sotmeses a la revisió científica necessària. Així mateixes demana que la comunitat científica aporti, a través dels mitjans de comunicació, la informació més sòlida possible que permeti transmetre la complexitat de la ciència de forma acurada. En aquest sentit, sol·licita també als mitjans de comunicació que mantinguin el rigor informatiu, contrastin les informacions d’acord amb les seves normes deontològiques i evitin la generació de falses expectatives.

El Dr. Jordi Camí demana exigència a l’hora de comunicar ciència “no  només per prevenir problemes d’integritat i garantir la màxima qualitat de la recerca científica, sinó també per seguir mantenint el gran capital de confiança que ens atorga la societat i a la qual ens devem”.

D’altra banda, la declaració recomana als responsables de les polítiques públiques que s’assessorin amb els experts de diferents disciplines de forma estructurada per informar i basar les seves decisions enla millor evidència disponible i sempre que sigui possible en consens.

Manifest complet … clicar aquí

Sobre el CIR-CAT

El CIR-CAT és un òrgan creat en el marc del Programa per a la Integritat de la recerca a Catalunya (Acord GOV/118/2018, de 23 d’octubre). Les seves funcions són la promoció de bones pràctiques científiques i de la formació específica en l’àmbit d’aquestes pràctiques, la promoció de mesures adreçades a la millora de la qualitat de la recerca, i l’assessorament en relació amb els conflictes d’integritat de la recerca que afectin exclusivament l’àmbit de les bones pràctiques científiques. La composició actual del CIR-CAT és la següent: Jordi Camí Morell (president), Isabel Pont Castejón (vicepresidenta), Gabriel Capellà Munar, Joan Manuel Del Pozo Àlvarez, Àngel Font Vidal, Antoni Plasència Taradach, Pere Puigdomènech Rosell, Begoña Román Maestre, Núria Sebastián Gallés i Rosa Solà Alberich. Actua de Secretari, Lluís del Cerro Ramon.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere