Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un miler d’alumnes de 5è i 6è de Primària exposen els seus projectes de ciència escolar en el primer Congrés Recerkids a casa

Notícia anterior
Notícia posterior

f9c4be64-69d0-4632-8206-760beffe0e82

El Congrés del programa de ciència escolar s’adapta a la pandèmia i al confinament amb una edició especial en línia

Alumnes de 40 centres de Primària han compartit virtualment les seves recerques sobre microorganismes en el marc de la commemoració del centenari del naixement del biòleg Ramon Margalef

Recerkids és una iniciativa impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca amb l’objectiu de fomentar futures vocacions científiques

Més d’un miler de nens i nenes procedents de 40 centres de Primària d’arreu de Catalunya han exposat avui els resultats de la seva recerca escolar en el marc del IV Congrés Recerkids, el programa educatiu impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca amb l’objectiu de fomentar la ciència entre els alumnes d’Educació Primària. Arran de la situació de pandèmia i confinament dels darrers mesos, l’edició 2020 del programa de ciència a les escoles s’ha adaptat i el congrés Recerkids d’enguany s’ha celebrat per primer cop de forma virtual des de casa i s’ha seguit a través de Youtube.

A banda de mostrar virtualment les recerques científiques que han dut a terme a des de casa durant el confinament, els joves estudiants participants han conegut de primera mà la feina que desenvolupen les investigadores i investigadors de les universitats catalanes que també participen al congrés: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el CREAF, la Universitat de Lleida (UdL), la Universiat de Girona (UdG) i la Universitat Rovira i Virgili (URV). També han tingut ocasió de realitzar i gaudir dels experiments científics en directe a càrrec de Clowntífics, els científics del col·lectiu Big Van Ciència dedicat a la divulgació científica.

Per al director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, el programa Recerkids “és una iniciativa molt útil per ensenyar què és la ciència als nois i noies de les nostres escoles de la forma més pràctica i divertida possible”. Gómez Pallarès ha lamentat que a causa de la pandèmia els estudiants de Primària de l’edició d’enguany no hagin tingut ocasió de visitar universitats i centres de recerca, però ha lloat “l’esforç i l’enginy per dur endavant una edició atípica del Recerkids. Perquè la ciència, com la vida, sempre s’obre pas.”

Ciència des de casa en confinament

La fase d’investigació del Recerkids 2020 va començar el 18 de maig i ha acabat el 5 de juny. L’alumnat ha desenvolupat una recerca emmarcada en el repte científic proposat, que en aquesta edició especial des de casa s’ha centrat en els microorganismes per retre homenatge a la commemoració del centenari del naixement del biòleg Ramon Margalef.

El professorat de la quarantena d’escoles participants ha rebut material didàctic –un quadern de recerca per a l’alumnat, una guia didàctica per al professorat i una guia per a les famílies– i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. D’aquesta manera, ha pogut treballar conjuntament i fer seguiment de la recerca que les noies i nois duen a terme, cadascú des de casa seva, tot analitzant les diferències en la descomposició de diferents tipus de residus.

Un cop finalitzada la recerca, cada alumne o grup ha elaborat un vídeo o un pòster amb el seguiment i els resultat de la recerca, que s’ha compartit amb tots els centres participants durant congrés virtual que s’ha celebrat aquest matí com a culminació del programa i que seran publicats al web del programa. 

Recerca a l’escola, pedrera de vocacions científiques

La Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement promou des de fa quatre cursos el programa Recerkids amb dos objectius principals: impulsar l’aprenentatge del contingut de ciències de 5è i 6è de Primària a partir d’una investigació científica a l’aula i donar a conèixer la tasca que es porta a terme als centres de recerca de Catalunya i la feina de divulgació que fan.

Les diferents recerques dutes a terme en el camp de l’educació científica (Informe Rocard) indiquen que treballar les ciències a partir de metodologies basades en la indagació i la resolució de problemes de l’entorn de l’alumnat fa augmentar l’interès dels estudiants per a les ciències, alhora que permet treballar per un millor assoliment de les competències bàsiques. Aquesta motivació de l’alumnat i professorat explica l’èxit del programa, que compta ja amb tres edicions del format clàssic presencial en les quals han participat més de 4.500 alumnes de 100 escoles d’arreu del país.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere