Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Barcelona lidera la crida municipalista europea perquè la UE incrementi la inversió en recerca i innovació davant de la crisi de la Covid-19

Notícia anterior
Notícia posterior

bcn

Barcelona reuneix el suport de Madrid, Berlín, Milà, Munic i Estocolm per sumar-se a les peticions de la comunitat científica i acadèmica d’arreu d’Europa perquè la inversió de la UE en ciència per als pròxims anys arribi almenys als 120 mil milions d’euros

La crisi provocada per la Covid-19 ha posat de manifest la importància de disposar d’un ecosistema de recerca fort que pugui concentrar esforços i recursos en la recerca de solucions tant per la pandèmia com pels reptes futurs

En una carta als líders de les institucions europees, als grups polítics del Parlament Europeu i als representants dels estats membres, les ciutats reclamen posicionar i enfortir la recerca i la innovació europees en el context internacional de ciència i recerca, més enllà d’interessos particulars o partidistes

Amb l’impuls de Barcelona i el suport de Madrid, Berlín, Milà, Munic i Estocolm, les ciutats d’arreu d’Europa sumen esforços per defensar i reivindicar davant de la Unió Europea la inversió pública comunitària en investigació i ciència per fer front als reptes de la societat europea en un moment d’emergència social i sanitària. La crisi provocada per la Covid-19 ha posat de manifest la importància i la necessitat de disposar d’un ecosistema científic fort que tingui la capacitat de centrar els esforços en la recerca de solucions davant d’aquesta crisi i els futurs reptes als que s’enfronta la societat, especialment a nivell urbà. Per aquest motiu, les ciutats defensen que el creixement i el progrés d’aquest ecosistema sigui una de les principals prioritats de les institucions públiques comunitàries.

Barcelona té centres i equipaments capdavanters que estan realitzant investigacions de referència internacional sobre Covid-19 com el Barcelona Supercomputing Center, ISGlobal, el Centre de Regulació Genòmica o l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, entre d’altres, amb programes per al disseny de fàrmacs o l’estudi del comportament del virus per millorar la resposta sanitària a la malaltia. Per això és cabdal que la comunitat científica disposi de tots els recursos possibles per seguir i ampliar la seva tasca, una inversió que reverteix en la societat amb innovació i noves solucions.

La reivindicació de les set ciutats, aplegades sota el nom de #Cities4Science, s’ha traduït en una carta de les alcaldesses i alcaldes als presidents i presidentes de la Comissió Europea, el Consell Europeu, al Parlament Europeu i els diversos grups parlamentaris, a la comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, així com als representants dels estats membres davant la UE. A la carta, la crida municipalista fa seves les peticions de la comunitat científica i acadèmica per assolir un major compromís de la Unió Europea no només per mantenir l’aportació i ajuts a la recerca, sinó també per incrementar-los i posicionar l’ecosistema europeu de recerca com a referent en el context internacional científic i d’innovació més enllà d’interessos particulars o partidistes.

Les ciutats reclamen augmentar el pressupost del programa europeu en recerca i innovació per al període 2021-2027, l’anomenat Horizon Europe, fins a almenys els 120.000 milions d’euros. Una inversió destinada a incrementar l’excel•lència en recerca internacional, educació i innovació científica que han reivindicat els sectors universitaris i científics.

Alhora, la petició de les ciutats reclama la continuïtat del programa marc de la UE de finançament de la recerca, Horizon 2020, que acaba aquest proper desembre, i el nou programa Horizon Europe que s’ha d’iniciar el 2021, i assegurar així que les línies de recerca actuals no es veuen afectades per la crisi de la Covid-19. Per últim, les ciutats demanen refermar i augmentar el compromís i la inversió europea en els programes Marie Sklodowska-Curie de beques que prioritzin el suport a dones, joves i grups vulnerables i el programa Erasmus+ per a estudiants de doctorat.

Pla Barcelona Ciència 2020-2023

La densitat de població, la contaminació, la mobilitat i l’envelliment de la població són reptes comuns entre les ciutats europees, i comporten problemàtiques associades directament amb la salut pública. Alhora, aquests reptes formen part dels motius que fan que les ciutats signants siguin capdavanteres en matèria de ciència i innovació i fonamenten la necessitat de multiplicar l’aposta europea en la recerca.

L’Ajuntament de Barcelona manté per aquest mandat l’aposta per multiplicar l’esforç i la inversió de la ciutat en polítiques públiques en l’àmbit de la ciència i el coneixement. Després del Pla Barcelona Ciència impulsat el 2018, Barcelona renova per als pròxims anys el seu compromís amb la recerca amb el Pla Barcelona Ciència 2020-2023, per assolir 15 objectius a través de 51 accions.

Els eixos que guiaran el desplegament del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 es basen en visibilitzar la projecció internacional de les institucions universitàries i científiques de la ciutat per tal de generar i consolidar aliances en l’àmbit europeu; dedicar finançament específic a la recerca per trobar solucions innovadores que reverteixin a la ciutadania; acostar la ciència als veïns i les veïnes i fomentar vocacions a través del que s’anomena ciència ciutadana; i incentivar el vincle creatiu entre art, ciència i tecnologia.

 carta … clicar aquí

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere