Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària ha publicat una GUIA de bones pràctiques sobre teletreball i conciliació en l’àmbit universitari

Notícia anterior
Notícia posterior

ttt

La Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU), ha publicat la guia de bones pràctiques Teletrabajo y conciliación corresponsable en tiempos de COVID-19. La publicació ofereix a les universitats recomanacions i mesures per prevenir desigualtats i asimetries de gènere vinculades al teletreball, que s’estan agreujant amb l’actual pandèmia. El treball ha estat liderat per la Universitat de Màlaga, coordinadora del subgrup de polítiques de conciliació corresponsable de la CRUE, i per la Universitat de València, coordinadora de la Xarxa.

Una de les qüestions que ha revelat aquesta pandèmia és l’estrès addicional que comporta a les persones amb responsabilitats familiars, assumides més sovint per les dones. Diversos estudis evidencien que s’han intensificat les cures de persones dependents (gent gran, amb discapacitat, amb una malaltia greu o menors), tot això en concurrència amb l’estudi dels fills a la llar.

En aquest sentit, la RUIGEU, que reuneix les unitats d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes de 52 universitats espanyoles, presenta un seguit de recomanacions perquè el teletreball respongui a una conciliació corresponsable. La guia posa un èmfasi especial en les responsabilitats institucionals, enteses com a part de la corresponsabilitat, i proposa mesures que podrien o haurien d’adoptar tant les universitats com les diferents administracions públiques (estatal, autonòmica i local).

Confiança mútua, desconnexió digital i suport psicològic

Com a recomanacions generals, aquesta guia posa l’accent a crear un entorn professional basat en la confiança mútua, no en el control; a garantir la desconnexió digital, i a oferir suport psicològic.

La guia preveu la conveniència d’adaptar la normativa amb mesures com permisos excepcionals en context excepcional i franges horàries laborals específiques per als que tinguin familiars a càrrec. Així mateix, recomana pautes per organitzar reunions, amb acord previ de l’horari i la possibilitat de participació virtual.

Algunes de les iniciatives dissenyades per al personal docent i investigador (PDI) fan referència a l’avaluació de la tasca investigadora, en aquest cas establint criteris de ponderació per als que hagin tingut o tinguin responsabilitats de cures.

La guia s’atura, igualment, en l’alumnat universitari, i fixa l’eventualitat de reconèixer-lo a temps parcial en certes circumstàncies laborals o familiars sobrevingudes en l’actual context de pandèmia. Ajornar el pagament de les taxes, flexibilitzar terminis en lliuraments de treballs de final d’estudis i facilitar el préstec de dispositius electrònics són altres iniciatives destacades.

El document també conté recomanacions perquè les universitats fomentin en les empreses que els presten serveis la necessitat de cuidar el personal amb més exposició a risc per raons d’higiene i seguretat.

Finalment, la guia sol·licita la implicació corresponsable de les administracions, amb mesures de conciliació diverses. Entre elles destaca establir criteris de ponderació per neutralitzar els efectes negatius que suposa en la carrera acadèmica assumir responsabilitats de cures. De la mateixa manera, s’aconsella ampliar les beques per a estudis universitaris. El propòsit és evitar l’abandonament de les persones que s’han vist empobrides per aquesta nova crisi.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere