Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

S’aprova a Catalunya el Decret de preus universitaris per al curs 2020-2021 que fixa una reducció del 30% per als estudis de grau i màster a partir del pròxim curs

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

f

La rebaixa per al curs 2020-2021 també inclou descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides

Amb la nova rebaixa i descomptes addicionals, un curs de grau estàndard de 60 crèdits costarà entre 212,4 i 1.660 euros

 

 El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat el Decret de preus universitaris per al curs 2020-2021, que fixa una reducció del 30% en la matrícula dels estudis de grau i màster per a tots els estudiants de les universitats públiques catalanes. Així ho recull el text, que també incorpora descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides, situats en els anomenats trams 1 i 2, que podran demanar una beca Equitat.

Per al pròxim curs, el preu del crèdit matriculat per primera vegada en els estudis de grau serà de 17,69 euros (coeficient d’estructura docent A), de 25,04euros (coeficient d’estructura docent B) i de 27,67 euros (coeficient d’estructura docent C). En el cas dels màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitat regulades, el nou preu es fixa en 28,82 euros, mentre que per a la resta de màsters universitaris, el preu per crèdit es rebaixa fins al 46,11 euros.

Addicionalment a aquesta reducció global del 30% dels preus públics universitaris en estudis de grau i màsters universitaris, el Govern manté la política pròpia de beques per tal d’afavorir l’equitat en l’accés a la universitat. Les beques Equitat es mantenen per als estudiants amb rendes més baixes i que no gaudeixin de matrícula gratuïta ja que no es beneficien de la beca general de l’Estat.

Els estudiants que se situïn en els trams 1 i 2 de renda, a banda de gaudir de la rebaixa generalitzada d’un 30% dels preus públics universitaris, podran beneficiar-se de descomptes addicionals en graus i màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades. Concretament, respecte als nous preus universitaris generals, tindran rebaixes del 80% i el 70% respecte al preu màxim de grau. En el cas dels màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, la rebaixa de la que gaudeixen els estudiant dels trams 1 i 2 és del 25% i el 20%, respectivament.

La nova taula de preus públics universitaris matriculat per primera vegada és la següent:

A partir del pròxim curs 2020-2021, i gràcies a la nova rebaixa del 30% proposada pel Govern, un curs de grau estàndard de 60 crèdits passarà a costar una quantitat d’entre 1.061 i 1.660 euros a l’any en funció del coeficient d’estructura docent del títol. Un estudi de coeficient A (Dret o Turisme) costarà 1.061 euros. En el cas del coeficient B (Comunicació Audiovisual o Psicologia), costarà 1.502euros, mentre que un grau de coeficient C (Medicina o Ciències Biomèdiques) costarà 1.660 euros.

En el cas dels estudiants amb rendes corresponents als trams 1 i 2, que podran demanar una beca Equitat, els preus d’un curs de grau estàndard oscil·laran entre 212,4 i 498 euros. Per als estudiants de tram 1, un estudi de coeficient A passarà a costar un total de 212,4 euros. En el cas del coeficient B, el curs sencer costarà 300,6 euros mentre que el de coeficient C costarà 331,8 euros. En quant als estudiants de tram 2 de renda, un estudi de coeficient A tindrà un cost total de 318,6 euros, el de coeficient B serà 450,6 euros i el de coeficient C costarà 498 euros.

 Més del 85% de finançament del cost real del grau

Amb la rebaixa del 30%, com a mínim més del 85% del cost d’un grau universitari va a càrrec del finançament directe de la Generalitat  i, per tant, el cost majoritari no repercuteix directament en l’estudiant que cursa la titulació. Aquest percentatge supera el 95% en el cas dels estudiants amb rendes més baixes que es podran beneficiar dels descomptes addicionals.

 Segones i successives matrícules

La rebaixa del 30% aplicada als preus públics universitaris es fa extensiva a les successives matrícules. Per tant, es mantenen els coeficients de multiplicació però en base als nous preus de cada coeficient d’estructura docent, en el cas de graus, i del tipus de màster. 

Paral·lelament, s’ha acordat que les universitats puguin desplegar una política pròpia de segones i successives matrícules perquè, en els casos degudament justificats, els estudiants puguin pagar a preu de primera vegada quan la nova matriculació estigui vinculada a les condicions generades per la situació d’emergència per la Covid-19 en l’actual curs 2019-2020.

 Mecanisme de causes sobrevingudes

Gràcies al manteniment de les beques Equitat per als estudiants de trams 1 i 2 de renda, Catalunya continuarà acollint a tots aquells estudiants de grau i màster universitari amb majors dificultats econòmiques que no són beneficiaris de les beques generals de l’Estat.

Així mateix, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) continuarà mantenint el programa especial, en marxa des del curs 2014-2015, per atendre els universitaris amb problemes econòmics sobrevinguts i que permet comunicar una nova situació econòmica que doni dret a la beca Equitat.

L’aprovació del nou Decret de Preus s’emmarca dins de les accions del Pacte Nacional per al Coneixement-Estratègia 2024, aprovat per unanimitat el maig passat, que té com a un dels eixos centrals la gestió, la retenció i l’atracció del talent que, en l’àmbit universitari, té com actuació prioritària garantir l’equitat en l’accés a l’educació superior amb la reducció de preus públics, l’equiparació de preus públics de graus i màsters universitaris, l’aproximació de preus públics entre els tres coeficients d’estructura docent dels graus, la rebaixa addicional de preus públics per als estudiants amb rendes més desfavorides, així com la implementació de beques salari. Un Pacte, que d’altra banda, ha de ser un dels instruments fonamentals en l’elaboració de les estratègies per fer front a la nova situació derivada per la pandèmia de la Covid-19.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere