Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Atles del mar”: crònica de les amenaces als ecosistemes marins de tot el planeta / Universitat de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

atles

«Més enllà de temences i incerteses, com les que ara estem vivint, el mar continuarà sent-hi, i de la seva salut en dependrà el futur de la humanitat», explica el catedràtic Miquel Canals, cap del Grup de Recerca Consolidat de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona, que ha traduït al català el llibre Atles del mar. Fets i dades sobre les amenaces als ecosistemes marins, publicat en format digital per Edicions de la Universitat de Barcelona.

El nou volum és la primera edició en català de l’obra original Ocean Atlas, escrita en anglès per més d’una vintena d’especialistes vinculats a la Universitat de Kiel (Alemanya), i publicada el 2017 amb el suport de la Fundació Heinrich Böll Schleswig-Holstein, la Fundació Heinrich Böll i el clúster d’excel·lència The Future Ocean de la Universitat de Kiel. 

Dels microplàstics al canvi global: el mar amenaçat

Els ecosistemes marins —els més remots i desconeguts del planeta— acullen una gran biodiversitat de la qual tot just se’n coneix un petita part. A més de ser font de recursos naturals explotats des de fa segles, el mar té un paper determinant en la producció primària global, els cicles de nutrients i la regulació del clima a la Terra, entre altres processos essencials per a la vida. No obstant això, l’espai oceànic és un escenari amb un futur ple d’incerteses per l’impacte de les activitats humanes relacionades amb el trànsit marítim, la instal·lació d’infraestructures, l’explotació de recursos, l’abocament de residus, i les activitats educatives i culturals.

Dr.MiquelCanals_

L’Atles del mar recull informació rigorosa i actualitzada sobre els perills que amenacen el mar a causa de l’activitat humana. El volum exposa els efectes devastadors de la sobreexplotació dels oceans i vol conscienciar el públic d’una realitat que és cada cop més alarmant: la degradació progressiva dels ecosistemes marins arreu del planeta.

La nova obra digital està pensada com una eina de consulta per obtenir àgilment dades actualitzades i rigoroses sobre aspectes essencials de la relació entre l’ésser humà i el mar. La informació es desplega amb textos breus i entenedors, i s’il·lustra amb mapes i figures sintètiques o representatives de casos concrets. L’Atles també ens recorda que tots som responsables, d’una manera o altra, del deteriorament de mars i oceans, com també ho som de la seva salvaguarda i, fins on sigui possible, de la seva recuperació com a ecosistema natural.

L’Atles del mar pertany a la col·lecció Catàlisi, iniciada el 2007 per Edicions UB i dirigida pel professor David Bueno, de la Facultat de Biologia de la UB. Amb més d’una trentena de títols publicats, la col·lecció té l’objectiu de fomentar l’accés a la cultura científica i la transferència del coneixement d’un públic ampli, amb volums il·lustrats i un format propi de la divulgació, tot posant a l’abast dels lectors la recerca que es duu a terme en l’àmbit universitari.♦

   FOTOGRAFIA: El catedràtic Miquel Canals, cap del Grup de Recerca Consolidat de Geociències Marines de la UB.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere