Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nou diccionari del TERMCAT : “La mobilitat sostenible”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ms

Es tracta d’un recull de més de cent seixanta termes relacionats d’una manera general amb la mobilitat sostenible o bé relacionats específicament amb els desplaçaments, els vehicles viaris i els combustibles 

És un instrument per familiaritzar els ciutadans amb la terminologia de les polítiques cap a la mobilitat sostenible executades pel Departament de Territori i Sostenibilitat del qual set especialistes hi han col·laborat

 

El TERMCAT publica en línia una primera entrega del Diccionari de mobilitat sostenible, elaborat amb la col·laboració de diversos especialistes de l’àmbit, sobretot del Departament de Territori i Sostenibilitat i també del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Es tracta d’un recull de més de cent seixanta termes relacionats d’una manera general amb la mobilitat sostenible o bé relacionats específicament amb els desplaçaments, els vehicles viaris i els combustibles; les altres àrees previstes, referides sobretot als vehicles ferroviaris, l’urbanisme i les taxes i les mesures d’incentivació, s’aniran desenvolupant i afegint al diccionari en anys successius.

El nou diccionari es converteix en una nova eina per familiaritzar els ciutadans amb la terminologia de les polítiques cap a la mobilitat sostenible executades pel Departament de Territori i Sostenibilitat i, per tant, en un instrument de divulgació i de foment per posar a l’abast de tothom aquesta informació.

La situació actual d’emergència climàtica ha fet veure que la mobilitat ja no es pot limitar a buscar la màxima eficiència en els desplaçaments de persones i mercaderies sinó que, a més, ha de garantir el mínim impacte possible sobre el medi ambient. La seva complexitat mateixa, d’altra banda, fa que conflueixin en la mobilitat sostenible disciplines tan variades com poden ser l’enginyeria, l’ecologia, l’urbanisme, la legislació o la fiscalitat.

Amb aquest diccionari, doncs, el TERMCAT vol contribuir al debat sobre la mobilitat sostenible en llengua catalana, amb l’aportació de significats clau i notes explicatives i amb la proposta d’unes formes catalanes adequades, consensuades i funcionals.

Per aquest motiu, cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes; els equivalents en castellà, francès, italià i anglès; una definició, i, quan s’ha considerat convenient, notes amb informacions suplementàries o que fan referència a termes relacionats. En uns quants casos, a més, les fitxes s’acompanyen d’imatges que il·lustren el concepte. (Vegeu, per exemple, autobús biarticulatdistintiu ambiental o vehicle de combustible flexible)

També cal destacar que quasi la meitat dels termes han estat normalitzats en català pel Consell Supervisor del TERMCAT amb motiu de l’elaboració d’aquest diccionari. Són termes com ara bicicleta d’enllaç (en anglès bike and ride), viatger o viatgera pendular (en anglès, commuter), autobús de recàrrega ràpidaplataforma elèctrica (en anglès, hoverboard), biocombustible de segona generació o circulació en comboi (en anglès, platooning).

El diccionari es presenta acompanyat d’una infografia interactiva, que il·lustra diversos tipus de vehicles relacionats amb la mobilitat sostenible i permet accedir directament a les fitxes corresponents del diccionari.

D’aquesta manera, el Diccionari de mobilitat sostenible es configura com una eina en creixement i en contínua actualització, que pot resultar útil a un públic molt ampli. El títol forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, amb més de 150 obres dedicades a diversos àmbits d’especialitat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere