Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

FREDERIC VERGÉS BARTAU, premi ROBÈRT LAFONT 2020 de la Generalitat de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

oc

La Generalitat de Catalunya atorga a Frederic Vergés Bartau el 6è premi Robèrt Lafont, amb el qual es reconeix persones que s’hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana, llengua pròpia de l’Aran i oficial a Catalunya. L’acte institucional de lliurament és previst que se celebri a finals del mes de novembre al Palau de la Generalitat de Catalunya.

Mestre emèrit, Frederic Vergés va ser pioner en l’ensenyament de l’aranès a l’Aran els anys 70. Va ser artífex de la introducció del seu ensenyament a les escoles i és autor de nombroses obres i materials per a l’aprenentatge de l’aranès, com també d’obres literàries. Va ser president científic de la Comissió impulsada per la Direcció General de Política Lingüística el 1982 per elaborar les Nòrmes Ortografiques der Aranés, que van ser aprovades per unanimitat el mateix any. Vergés, que va ser defensor des dels primers moments de l’occitanitat de l’aranès i ha estat també mestre de mestres d’aranès, és un referent per a diverses generacions d’aranesos i també de la història recent de la llengua de l’Aran.

Vergés ha estat escollit entre les dotze candidatures presentades per institucions, universitats, i també a través de la participació ciutadana oberta per la Direcció General de Política Lingüística en aquesta edició.

El jurat del Premi, presidit per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha estat integrat per la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el Síndic d’Aran, Francés X. Boya; el president de l’Institut d’Estudis Aranesi, Jusèp Loís Sans; el cap dels serveis territorials del Departament de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, i els responsables d’aranès a la Direcció General de Política Lingüística, Xavier Moral, i al Conselh Generau d’Aran, Verònia Barés.

El Prèmi Robèrt Lafont de la Generalitat va ser instituït el 2010, per al Direcció General de Política Lingüística. Els premiats de les edicions anteriors son Pèire Bec (2010), Philip Gardy (2012), Jacme Taupiac (2014), la Fondacion Musèu etonologic dera Val d’Aran (2016) i Georg Kremnitz (2018).

El Prèmi Robèrt Lafont, juntament amb els Premis Pompeu Fabra i el Premi de la Llengua de Signes Catalana, són els tres premis governamentals de la Direcció General de Política Lingüística per a les llengües de Catalunya.♦

 

Eth prèmi Robèrt Lafont dera Genralitat, de lengua occitana, autrejat ena 6au edicion de 2020 a Frederic Vergés Bartau

Eth jurat deth Prèmi Robèrt Lafont, s’a amassat telematicament aguest dimèrcles entà deliberar sus er autrejament dera siesau edicion d’aguest guierdon institucionau dera Generalitat tà arreconéisher ua persona o entitat que s’age destacat ena promocion e defensa der occitan, era lengua pròpria d’Aran e oficiau en Catalonha.  

Entre es dotze candidatures presentades per institucions, universitats, e tanben a trauèrs dera participacion ciutadana dubèrta per Politica Lingüistica en aguesta escadença, eth jurat a prenut er acòrd d’autrejar eth prèmi a Frederic Vergés Bartau. Mèstre emerit, Frederic Vergés, siguec pionèr en ensenhament der aranés en Aran enes ans 70. Siguec artifex dera introduccion deth sòn ensenhament enes escòles e ei autor de nombroses òbres e materiaus entar aprendissatge der aranés, atau coma d’òbres literàries. Siguec president scientific dera Comission impulsada pera Direccion Generau dera Politica Lingüistica en 1982 entà elaborar es Nòrmes Ortografiques der Aranés, aprovades per unanimitat aqueth madeish an. Frederic Vergés, defenec enes sòns inicis era occitanitat der aranés e a estat tanben mèstre de mèstres d’aranés. Per tant ei un referent entà diuèrses generacions d’aranesi coma dera istòria recenta dera lengua d’Aran.

Eth jurat deth Prèmi, jos era presidécnia dera conselhera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, qu’a estat integrat pera Directora generau dera Politica Lingüistica, Ester Franquesa, eth Sindic d’Aran, Francés X. Boya, eth  president der Institut d’Estudis Aranesi, Jusèp Loís Sans, eth cap des servicis territoriaus deth Departament de Cultura en Lhèida, Miquel Àngel Cullerés, e es  responsables d’aranés ena Direccion Generau dera Politica Lingüística, Xavier Moral, e en Conselh Generau d’Aran, Verònica Barés.

Er acte institucionau de liurament deth guierdon qu’ei previst entàth finaus deth mes de noveme, en Palai dera Generalitat de Catalonha.

Eth Prèmi Robèrt Lafont dera Generalitat siguec instituït en 2010, pera Direccion Generau dera Politica Lingüistica. Es premiadi des edicions anteriores que son Pèire Bec (2010), Felip Gardy (2012), Jacme Taupiac (2014), era Fondacion Musèu etnologic dera Val d’Aran (2016) e Georg Kremnitz (2018).

Eth Prèmi Robèrt Lafont amassa damb es Prèmis Pompeu Fabra e eth Prèmi dera Lengua de Signes Catalana son es tres prèmis governamentaus dera Direccion Generau dera Politica Lingüistica entàs lengües de Catalonha.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere