L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya crea una COMISSIÓ D’IGUALTAT per impulsar la presència de la dona
Els tres objectius seran l’adaptació al llenguatge inclusiu de la documentació, l’elaboració d’enquestes per conèixer la presència de la dona a les entitats, i la visibilització de la seva feina a través d’entrevistes audiovisuals.
Després d’uns mesos en espera arran de la situació de crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19, l’Assemblea General Ordinària de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va ratificar la proposta impulsada per Mercè Ayora, vicepresidenta econòmica de la federació d’entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu, de crear una Comissió d’Igualtat per impulsar la presència de la dona tant a les juntes directives com a les colles de les entitats.
A partir del setembre, la Comissió d’Igualtat es posarà en funcionament amb els tres primers objectius inicials per obtenir dades sobre la situació de la dona en les entitats de l’Agrupació, així com continuar amb la feina habitual, però des d’una perspectiva de gènere. Els tres objectius són l’adaptació al llenguatge inclusiu de tota la documentació de l’Agrupació; l’elaboració d’enquestes per conèixer la presència de la dona a les entitats; i la visibilització de la seva feina a través d’entrevistes audiovisuals.
“La dona, en els últims anys, hem traspassat barreres, però si és cert que hi ha una mancança, perquè no sempre estem al capdavant, en càrrecs importants, i si ho estem són en tasques que, per dir-ho d’alguna manera, no són tan rellevants”, lamenta Ayora, que assegura que amb la Comissió d’Igualtat es pretén fomentar la presència i la tasca de les dones. “Les enquestes ens donaran molta informació sobre com està el panorama, sobretot pel que fa a la junta i la colla; seran la clau per treballar en una direcció o una altra”, assegura.
Un moviment necessari
La vicepresidenta econòmica l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya assegura que feia mesos que li donava voltes al tema d’igualtat i gènere després de llegir l’estudi ‘Les dones a l’associacionisme cultural. La incorporació i participació de les dones en la cultura popular‘ que va fer la Núria Roca, en el qual es posa de manifest la poca presència de dones en les entitats d’aquest àmbit. “Les dades em van esgarrifar bastant, i vaig veure que ens havíem de posar a treballar en tot aquest apartat”, assenyala Ayora.
La Comissió d’Igualtat la formen representants de la Colla Drac de Gràcia, la Colla Drac, Diables i Gegants de la Sagrera, i la Colla del Drac del Poblenou, a més de la Mercè Ayora com a representant de l’Agrupació. “Coneixia la feina que havien fet les tres colles en aspectes relacionats amb el gènere i vaig pensar que seria bo d’ajuntar-nos per compartir l’experiència”, assenyala la vicepresidenta econòmica de la federació.
Un cop passi el mes d’agost i les entitats que hi participen en la Comissió d’Igualtat estiguin més actives, s’iniciarà la feina, com ara contactar amb el centre de serveis a les associacions Torre jussana, per fer la revisió lingüística dels documents. La comissió està oberta a totes les entitats. “Necessitarem mans perquè se’ns gira feina“, explica Ayora, amb moltes ganes de treballar-hi.♦
Text de Carlos Faneca / LaviniaNext / Xarxanet ©.