Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) prepara una exposició de l’artista Petra Vlasman i demana la participació ciutadana per a la seva elaboració

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

MUME

L’artista Petra Vlasman impulsa un projecte format per dues exposicions i una activitat educativa, que tenen com a fil conductor la memòria de fets passats a través dels objectes.

Per a l’elaboració d’una de les exposicions “Homenatges” l’artista Petra Vlasman demana participació a totes les persones interessades a fer una acció de memòria. Es tracta de compartir una foto d’un objecte que tingui un significat personal, que hagi proporcionat orientació en algun moment de la vida.

Aquesta col·lecció creixent d’imatges i textos permetrà que persones i objectes es trobin i es connectin en una exposició paral·lela a l’exposició “Dissolt”.

Des del novembre de 2020 fins al març del 2021, l’espai Art i Memòria del MUME acollirà dues exposicions de la Petra Vlasman i, paral·lelament, a l’Institut de secundària de La Jonquera es durà a terme un projecte educatiu transversal inspirat en les exposicions.

“Dissolt” és el títol de l’exposició personal de l’artista, en la qual juga a través de la fotografia amb uns objectes heretats d’avantpassats seus, recreant mons que només són possibles a través de l’ull de la càmera. Són objectes que evoquen fets històrics importants, com ara la Segona Guerra Mundial.

“Homenatges” és el títol de l’exposició participativa, en la qual totes les persones interessades podran compartir un objecte significatiu en la seva vida a través de la fotografia i la paraula. Al voltant d’aquestes dues exposicions, l’artista impartirà tallers de collage i fotografia al MUME, i amb els alumnes de l’Institut de La Jonquera farà un treball a l’aula.

Aquesta col·lecció creixent d’imatges i textos permetrà que persones i objectes es trobin i es connectin en una exposició paral·lela a l’exposició Dissolt. Per a l’artista Petra Vlasman, aquesta exposició representa un pas més per completar l’assimilació del passat bèl·lic dels seus pares i avis, en el qual treballa des de fa anys. En les natures mortes i collages que exposarà, inclou objectes que pertanyien als seus avantpassats, uns objectes que han viscut fets històrics importants i que mantenen memòries valuoses.

La proposta de l’artista

Els objectes són una part intrínseca de les nostres vides, conviuen amb nosaltres, ens envolten com a socis silenciosos de la vida i són testimonis dels esdeveniments que vivim. Poden mantenir memòries o cridar a l’acció.

Els objectes poden ser alguna cosa on aferrar-nos i donar-nos comoditat, esperança, resiliència, un propòsit o una sensació de connexió quan van associats a una experiència que té un impacte important en la nostra vida, sobretot en temps de crisi i transició, com ara la guerra, l’exili, la repressió política, la COVID-19, una pèrdua o qualsevol situació impactant que hàgim viscut.

Hi ha algun objecte que contingui una memòria adherida, un valor o un significat personal per a tu? Potser és un objecte que pertanyia als teus avantpassats, amb una història familiar, o potser és un objecte que has adquirit tu o que t’ha arribat en algun moment de la vida.

Ens agradaria veure el teu objecte! El pots fotografiar i adjuntar-nos-en la foto al següent correu electrònic: petravlasman@gmail.com ?

A més, ens agradaria que responguessis aquestes preguntes íntimes de forma breu o extensa, com ho prefereixis.

1. Pots descriure el teu objecte?

2. De quin any és i d’on prové?

3. Per què és important aquest objecte per a tu? Què significa per a tu (quins valors representa) i per a què et serveix? 

4. Pots posar un títol que resumeixi les respostes d’aquestes tres primeres preguntes?

Gràcies per la teva confiança! Tractaré la foto del teu objecte amb respecte; la vostra contribució és l’inici d’una col·lecció creixent que permetrà que persones i objectes es trobin i es connectin.  

Un exemple d’objecte i explicació: Deshumanització

est

És l’estrella de David del meu pare del 1942. Quan vivíem als Països Baixos durant la Segona Guerra Mundial, en les zones ocupades per Alemanya, els jueus havien de portar aquesta estrella cosida a la roba.

El meu pare guardava els records de la guerra en una bossa i aquesta estrella n’era un. Em va deixar la bossa abans de morir.

L’estrella és un record d’un moment terrible per als jueus. Una cosa així no hauria de tornar a passar mai més. Em fa por que l’antisemitisme torni a augmentar en el nostre temps.   Cornèlia Lichtenstern-Vlasman. ♦

 Web de Petra Vlasmanclicar aquí

Web del Museu Memorial de l’Exili (MUME) … clicar aquí

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere