Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Universitat de Barcelona: “Les neurones de laboratori es poden integrar en teixit cerebral humà”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Equip-Neurofxsica-ba

Un equip d’investigadors de l’Institut de Neurociències (UBNeuro) i de l’Institut de Sistemes Complexos (UBICS) de la Universitat de Barcelona ha demostrat que es poden generar neurones a partir de les cèl·lules de la pell d’un donant utilitzant tecnologia de reprogramació cel·lular. Segons els resultats obtinguts, aquestes neurones són capaces d’integrar-se en el circuit neuronal quan es trasplanten a una petita porció de cervell obtinguda d’un donant humà.

Amb l’ús de la tecnologia més avançada, incloent-hi el rastreig neuronal monosinàptic mitjançant virus, i registres electrofisiològics, els investigadors han demostrat que les cèl·lules trasplantades s’integren en una xarxa neuronal ja establerta —procedent de l’escorça cerebral d’un donant humà— i que són capaces de rebre senyals i establir contactes sinàptics amb les neurones d’aquesta part del cervell. 

«És un gran avenç en el tractament del dany cerebral, perquè la majoria dels estudis fets per demostrar la viabilitat dels trasplantaments de cèl·lules mare com a teràpia s’han dut a terme amb models animals, com ara ratolins o rates. En aquest estudi, hem establert un mètode per demostrar que aquestes teràpies també són eficients quan es trasplanten cèl·lules humanes en un teixit humà», explica Daniel Tornero, professor del Departament de Biomedicina i membre de l’Institut de Neurociències de la UB. «A més, les cèl·lules de l’empelt es poden generar a partir de cèl·lules de la pell humana per al trasplantament al·logènic, és a dir, el trasplantament de cèl·lules obtingudes del mateix pacient, evitant un possible rebuig d’aquest empelt i els problemes ètics associats amb aquest tipus de teràpies», afegeix Tornero.

L’investigador assenyala que gràcies a la col·laboració amb el professor Jordi Soriano, de la Facultat de Física de la UB, ha estat possible combinar tècniques de biologia cel·lular amb cèl·lules mare i l’anàlisi de xarxes neuronals funcionals des d’una perspectiva física. Aquesta col·laboració ha permès entendre millor la complexitat del model experimental i definir estratègies futures per a aplicacions terapèutiques.

L’estudi, que s’ha publicat recentment a la revista Stem Cells Translational Medicine, s’ha desenvolupat en col·laboració amb el laboratori del professor Zaal Kokaia, del Lund Stem Cell Center (Suècia).  ♦

Article de referència:
M. Grønning Hansen et al. «Grafted human pluripotent stem cell‐derived cortical neurons integrate into adult human cortical neural circuitry», Stem Cells Translational Medicine, juny del 2020. Doi:10.1002/sctm.20-0134

 Fotografia: Membres de l’equip de Neurofísica de l’UBNeuro i l’UBICS. D’esquerra a dreta, Marc Montalà, Estefanía Estevez, Jordi Soriano, Sara Teller, Adriaan Ludl i Daniel Tornero..

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere